úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod »
tisk

29-54-H/01 Cukrář

Tříletý učební obor určený pro chlapce i dívky. Základní podmínkou je odpovídající zdravotní stav. Žáci musí být držiteli potravinářského průkazu. Příprava je ukončena závěrečnou zkouškou, po které úspěšní absolventi obdrží výuční list.

Učební obor připravuje žáky na ovládání příjmu surovin, hodnocení surovin z hlediska kvalitativního a kvantitativního a zajištění jejich správného uskladnění. Žáci se učí připravovat suroviny pro zpracování, přepočítávat spotřebu podle receptur, připravovat cukrářské těsto, náplně a hmoty. Po absolvování oboru ovládají ruční tvarování a zhotovování cukrářských výrobků, regulování funkcí jednotlivých strojů technologického zařízení cukrářské výroby. Umí vykonávat běžnou údržbu a čištění strojů a zařízení a sanitaci pracoviště. Dovedou zhodnotit jakostní znaky polotovarů a hotových výrobků a zvládnou expediční práce.

Teoretická výuka poskytuje žákům vzdělání ve všeobecných i odborných předmětech. Odborné znalosti získávají v předmětech cukrářská výroba, suroviny, stroje a zařízení, odborné kreslení a ekonomika a organizace.

Na teoretické vyučování navazuje odborný výcvik, který probíhá ve školních cukrářských dílnách, v cukrárně Fryšták, cukrárně GUSTO Holešov, AVOS Kroměříž a dalších zařízeních v regionu. Žáci se pravidelně účastní odborných soutěží, na kterých dosahují vynikajících výsledků.

Úspěšní absolventi mají možnost pokračovat v nástavbovém studiu „podnikání“ a získat úplné střední vzdělání.

Absolventi oboru cukrář – cukrářka nacházejí uplatnění v různých cukrářských a pekařských provozech.

Učební plán tříletého středního vzdělání s výučním listem
             
Dotace vyučovacích hodin
             
Názvy předmětů 1. ročník   2. ročník   3. ročník  
             
Český jazyk a literatura 2   2   2  
Anglický jazyk 2   2   2  
Občanská nauka 1   1   1  
Chemie 1   *   *  
Biologie a ekologie *   1   *  
Fyzika 1   *   *  
Matematika 1   1   1  
Tělesná výchova 1   1   1  
Informatika 1   1   1  
Ekonomika *   1   1  
Odborné kreslení 1   1   *  
Stroje a zařízení 1   1   *  
Suroviny 2   2   2  
Technologie 3   2,5   3,5  
Odborný výcvik 15   17,5   17,5  
CELKEM 32   34   33  

Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Projekt praktický týden
17.10.2017
Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii – praktický týden
Barokní skvosty nedaleko nás
09.10.2017
„Barokní skvost jako dar ženě.“ Toto heslo zaujalo studenty třídy 3. E při plánování odborné exkurze
Veletrh vzdělávání Hodonín 4.-5. 10 2017
09.10.2017
4.-5..10.2017 se konal v Hodoníně už po dvacáté první Veletrh vzdělávání pořádaný SSŠ Brno. Naše škola a dalších 58 škol zde prezentovalo své obory a zaměření.
Adaptační pobyt na Rusavě pro nastupující první ročníky maturitních oborů
07.09.2017
Adaptační pobyt na Rusavě pro nastupující první ročníky tří maturitních oborů se konal ve dnech 31. 8. – 3. 9. 2017. Celkem se ho zúčastnilo 55 studentů.
Důležité – pokladna
01.07.2017
V den předávání maturitních vysvědčení a výučních listů bude pokladna otevřena pro končící studenty
Jezdecké závody „Pohár města Kroměříže“ 17. 6. 2017
21.06.2017
Nádherné prostředí Pionýrské louky Podzámecké zahrady, čerstvě upravené trávníky, vyzdobený parkur se skokovými překážkami, ochozy s lavičkami plné zvědavých příznivců parkurových závodů i přívětivé počasí, i když na tuto roční dobu trochu chladnější, při
Tradiční ochutnávka v Kroměříži
16.06.2017
Žáci 2. S oboru Gastronomie – wellness naší školy připravili ochutnávku moučníků a pomazánek.
Výstavka bylinek
05.06.2017
Žáci 2. S. oboru vzdělávání Gastronomie kuchař – číšník – wellness připravili výstavku čerstvých bylinek pod názvem „Znáš zelené koření?“.
© 2017 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz