úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod »
tisk

65-41-L/01 Gastronomie – Číšník,servírka

Čtyřletý studijní obor určený pro chlapce i dívky. Základní podmínkou je odpovídající zdravotní stav. Žáci musí být držiteli potravinářského průkazu.

Studijní obor připravuje žáky na zvládnutí vědomostí o potravinách, nápojích a zpracovávaných surovinách, o jejich složení, jakosti, nejvhodnějším technologickém zpracování, skladování a manipulaci s nimi, ovládání přípravy standardně nabízených jídel a techniky přípravy a dokončování jídel před hostem, ovládání přípravy míšených nápojů, gastronomických pravidel a sestavování jídelních a nápojových lístků, ovládání techniky a pravidel obsluhy v běžných i výběrových podnicích společného stravování a při slavnostních příležitostech, osvojení si evidence pohybu zboží, skladování, kalkulace a stanovení ceny, ovládání techniky přijímání, evidování a vyřizování objednávek a obsluhování moderní administrativní techniky.

Teoretická výuka poskytuje žákům vzdělání ve všeobecných i odborných předmětech. Odborné vědomosti získávají žáci v předmětech potraviny a výživa, technologie, stolničení, ekonomika a účetnictví, administrativa, speciální obsluha a marketing. V rámci nadstandardní výuky mohou absolvovat barmanský a sommeliérský kurz.

Na teoretické vyučování navazuje odborný výcvik, který žáci vykonávají v restauraci hotelové školy na Pavlákově ulici, v Kavárně Slavia a dalších podnicích společného stravování v Kroměříži. Zahraniční praxe se uskutečňují ve Spolkové republice Německo, Itálii, Španělsku, Řecku.

Úspěšní absolventi mají možnost ucházet se o přijetí na oborově odpovídající vyšší odborné škole nebo na vysoké škole.

Absolventi se mohou uplatnit v podnicích a organizacích veřejného stravování v provozním úseku, zejména ve funkcích číšník - servírka a podle osobních předpokladů i ve vyšších provozních funkcích.

Učební plán čtyřletého středního vzdělání s maturitní zkouškou
               
Dotace vyučovacích hodin
Názvy předmětů 1. ročník   2. ročník   3. ročník   4. ročník
               
Český jazyk a literatura 3   3   2   2
Anglický jazyk 3   3   3   3
Německý jazyk 3   3   3   3
Dějepis 2   *   *   *
Občanská nauka *   1   1   1
Fyzika 1   *   *   *
Chemie 1   1   *   *
Biologie a ekologie *   1   *   *
Matematika 2   2   2   2
Tělesná výchova 2   2   1   1
Informační a komun. tech. 1   1   1   *
Marketing *   *   *   1
Management *   *   *   1
Ekonomika a účetnictví 2   2   1   2
Aplikovaná ekonomie *   *   1   1
Potraviny a výživa 1   1   1   1
Technologie 1   1   1   *
Společnská výchova 1   *   *   *
Komunikace ve službách *   1   *   *
Stolničení 2   2   2   1
Písemná a elektr.komunikace 2   2   *   *
Odborný výcvik 6   7   14   14
CELKEM 33   33   33   33

Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Adaptační pobyt pro nastupující první ročníky maturitních oborů
09.09.2018
Adaptační pobyt na RS Dopravák Buchlovice pro nastupující první ročníky tří maturitních oborů se konal ve dnech 30. 8. – 2. 9. 2018. Celkem se ho zúčastnilo 37 studentů.
Strava pro naši mysl
11.07.2018
Ve dnech 10. – 14. 5. 2018 se naše škola stala hostitelskou institucí pro mezinárodní projektové setkání Erasmus+ s názvem Feeding Our Minds (Strava pro naši mysl).
Erasmus Budapešť
08.07.2018
Tři týdny v Budapešti díky projektu Erasmus – jaké to bylo?
Pohár města Kroměříže
22.06.2018
Střední škola hotelová a služeb Kroměříž pořádala 16. 6. 2018 již XXII. ročník parkurových jezdeckých závodů
Zemědělská výstava Kotojedy 2018
12.06.2018
Je dlouholetou tradicí, že se žáci a učitelé Střední školy hotelové a služeb podílí na organizaci Zemědělské výstavy v Kroměříži, která se koná každé 2 roky.
Znáš zelené koření?
12.06.2018
Žáci 2. E oboru Hotelnictví připravili výstavku bylinek s názvem „Zelené koření v gastronomii“. Bylinky si prohlédli také žáci oboru Stravovací a ubytovací služby a určovali jednotlivé rostlinky podle vzhledu a vůně.
Florbalový turnaj
29.05.2018
V pátek dne18. 5. 2018 se konal ve zlínské tělocvičně florbalový turnaj pořádaný Střední školou obchodu a gastronomie.
Zažij DofE
28.05.2018
Program DofE (Cena vévody z Edinburghu) je tady od toho, aby ti pomohl zdolat výzvy, které bys chtěl/a překonat a splnit si sny, které máš. V programu DofE se budeš dlouhodobě a pravidelně věnovat aktivitám ve čtyřech oblastech: rozvoj talentu,
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz