úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod »
tisk

65-41-L/01 Gastronomie – Číšník,servírka

Čtyřletý studijní obor určený pro chlapce i dívky. Základní podmínkou je odpovídající zdravotní stav. Žáci musí být držiteli potravinářského průkazu.

Studijní obor připravuje žáky na zvládnutí vědomostí o potravinách, nápojích a zpracovávaných surovinách, o jejich složení, jakosti, nejvhodnějším technologickém zpracování, skladování a manipulaci s nimi, ovládání přípravy standardně nabízených jídel a techniky přípravy a dokončování jídel před hostem, ovládání přípravy míšených nápojů, gastronomických pravidel a sestavování jídelních a nápojových lístků, ovládání techniky a pravidel obsluhy v běžných i výběrových podnicích společného stravování a při slavnostních příležitostech, osvojení si evidence pohybu zboží, skladování, kalkulace a stanovení ceny, ovládání techniky přijímání, evidování a vyřizování objednávek a obsluhování moderní administrativní techniky.

Teoretická výuka poskytuje žákům vzdělání ve všeobecných i odborných předmětech. Odborné vědomosti získávají žáci v předmětech potraviny a výživa, technologie, stolničení, ekonomika a účetnictví, administrativa, speciální obsluha a marketing. V rámci nadstandardní výuky mohou absolvovat barmanský a sommeliérský kurz.

Na teoretické vyučování navazuje odborný výcvik, který žáci vykonávají v restauraci hotelové školy na Pavlákově ulici, v Kavárně Slavia a dalších podnicích společného stravování v Kroměříži. Zahraniční praxe se uskutečňují ve Spolkové republice Německo, Itálii, Španělsku, Řecku.

Úspěšní absolventi mají možnost ucházet se o přijetí na oborově odpovídající vyšší odborné škole nebo na vysoké škole.

Absolventi se mohou uplatnit v podnicích a organizacích veřejného stravování v provozním úseku, zejména ve funkcích číšník - servírka a podle osobních předpokladů i ve vyšších provozních funkcích.

Učební plán čtyřletého středního vzdělání s maturitní zkouškou
               
Dotace vyučovacích hodin
Názvy předmětů 1. ročník   2. ročník   3. ročník   4. ročník
               
Český jazyk a literatura 3   3   2   2
Anglický jazyk 3   3   3   3
Německý jazyk 3   3   3   3
Dějepis 2   *   *   *
Občanská nauka *   1   1   1
Fyzika 1   *   *   *
Chemie 1   1   *   *
Biologie a ekologie *   1   *   *
Matematika 2   2   2   2
Tělesná výchova 2   2   1   1
Informační a komun. tech. 1   1   1   *
Marketing *   *   *   1
Management *   *   *   1
Ekonomika a účetnictví 2   2   1   2
Aplikovaná ekonomie *   *   1   1
Potraviny a výživa 1   1   1   1
Technologie 1   1   1   *
Společnská výchova 1   *   *   *
Komunikace ve službách *   1   *   *
Stolničení 2   2   2   1
Písemná a elektr.komunikace 2   2   *   *
Odborný výcvik 6   7   14   14
CELKEM 33   33   33   33

Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Zahájení 16. ročníku soutěže „Moravský pohár 2018“
18.04.2018
Úterní odpoledne 17. dubna 2018 byl ve společenském sále Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži zahájen 16. ročník soutěže cukrářských dovedností s mezinárodní účastí „Moravský pohár 2018“.
Moravský pohár 2018
17.04.2018
Tisková zpráva
Maďarsko 2017
11.04.2018
První říjnový den odjelo 10 žáků SŠHS Kroměříž s pedagogickým dozorem na třítýdenní odbornou stáž do Budapešti. Stáž se konala v rámci programu Erasmus+, který hradí veškeré náklady.
Změna učeben
10.04.2018
Změna učeben
Gastro Mánes 2018
06.04.2018
Vařit se má s láskou a s úsměvem
Tato slova opět po roce zazněla v úvodu celostátní soutěže kuchařských dovedností žáků odborných učilišť Gastro Mánes od předsedkyně komise Kataríny Doležalové, majitelky penzionu Vila u přehrady Luhačovice. V prostorách
Hradec Králové – Gastro Vitana Cup 2018
28.03.2018
Dne 15. 3. 2018 pořádala studentská firma Ferda ze 3. F zájezd do Hradce Králové na Gastro Vitana Cup 2018.
Závěrečná tisková zpráva GKM 2018
26.03.2018
Závěrečná tisková zpráva GKM 2018
Gastro Kroměříž 2018 online druhý den
23.03.2018
Dnes, v pátek 23. března 2018, pokračuje 7. ročník gastronomické soutěže s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2018. Dnes budou soutěžit účastníci v kategoriích
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz