úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » 7. ročník Gastro Mánes

Aktuality

7. ročník Gastro Mánes [21.04.2013]
Zdařilý start a stále lepší pokračování – tak by se dala nazvat soutěž gastronomických dovedností Gastro Mánes. Již sedmým rokem do kroměřížské SŠHS přijíždějí žáci učebních oborů, aby potvrdili svůj kuchařský „kumšt“ a získali od kamarádů další inspiraci pro své budoucí povolání. A jejich zájem je stále větší. V tomto roce se přihlásilo deset dvojic z různých měst celé republiky.
Soutěž v přípravě pokrmů studené kuchyně má jasná pravidla, pouze téma je každoročně obměňováno. Úkol se skládá ze dvou samostatných částí. Letošní zadání určovalo přípravu chuťovek, jejichž základní surovinou byla šunka a zelenina, a přípravu předkrmového salátu s řapíkatým celerem. Aby měla všechna družstva vytvořeny stejné podmínky, nebylo dovoleno přivézt jakékoliv připravené polotovary.
Tradicí se stalo tzv. pódiové vystoupení. Jeden člen týmu veřejně chystá zvolený druh salátu, druhý komentuje jeho práci. Zajímavým osvěžením pro všechny návštěvníky, kteří se i letos přišli podívat, byly informace o jednotlivých surovinách a jejich význam pro naše zdraví.
Závěrečným vyvrcholením celé akce byla celková prezentace všech vytvořených kuchařských originalit v aule školy. Jak ji zhodnotil jeden z návštěvníků: „Pastva pro oči a lahůdky pro žaludek.“
Za vší krásou a lahodnou chutí se skrývá spousta práce učitelů odborného výcviku. Domácí dvojici Marie Kehmová a Adam Ševčík připravovala Bc. Jana Vaňková. Na celkové organizaci se podílela zástupkyně ředitele školy Mgr. Svatava Mlčochová, soutěž podpořil i ředitel školy Ing. Petr Hajný.
Kdo umí dobře vařit, získává řadu ocenění, ať už v podobě pochvaly, nebo třeba i věcné ceny. Soutěžící v přípravě pokrmů studené kuchyně byli oceněni všichni – věcnými dary i diplomy či pamětními listy.
Na třetím místě skončili učni z Hlučína, stříbrnou pozici obsadila ostravská dvojice a vítěznou trofej si odvezli soutěžící z Prahy.
Jsou-li pokrmy připravované s nadšením a láskou, je to na nich znát. I proto snad všem přítomným na závěrečné degustaci tolik chutnalo.

Účastníci soutěže:

  • OU a PrŠ Brno
  • Střední škola gastronomie a obchodu Zlín
  • Střední škola Olomouc Sv. Kopeček
  • OU Křenovice
  • Integrovaná střední škola Moravská Třebová
  • SŠ, ZŠ a MŚ Praha
  • OU a PrŠ Hlučín
  • Střední škola společného stravování Ostrava Hrabůvka
  • SOŠ, SOU Třešť
  • SŠHS Kroměříž


« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Národní fairtradová konference
16.11.2018
Národní fairtradová konference se letos konala v Brně. Jejím cílem bylo vytvořit společný prostor pro sdílení praktických zkušeností a kontaktů, spolupráci i vzájemnou motivaci k podpoře fair trade v České republice. Do Brna přijeli členové řídicích
Kampaň Fandíme Fairtrade ve škole, ve městě i na faře
13.11.2018
Naše škola se opět zapojila do akce, kterou pořádá Fairtrade Česko a Slovensko. Připravili jsme prezentaci, uvařili skvělou fairtrade kávu a navštívili jsme studenty Obchodní akademie v Kroměříži. Studenti se dozvěděli principy fungování FT, seznámili se
Nabídka majetku – rentgenový přístroj
08.11.2018
Z důvodu přebytečnosti movitého majetku nabízíme k prodeji rentgenový přístroj Stomax 101 z roku 1986 za cenu 10 000,-.
Výzva k podání nabídky
29.10.2018
Dodávka konvektomatu a změkčovače vody
Na naší škole máme kreativní žáky
27.10.2018
Dne 13. října 2018 proběhlo slavnostní shromáždění v areálu Aqua Palace v Čestlicích, kde absolventi škol a pedagogové převzali ocenění Hospodářské komory ČR. Střední školu hotelovou a služeb reprezentovaly pí ředitelka Mgr. Ivana Hašová, Mgr. Andrea Mišurcová a absolventka školy Petra Nadymáčková.
Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii.
19.10.2018
Praktický týden 1.10 – 5. 10. 201
Světový den chleba
19.10.2018
Již 4. rokem slaví naše republika „Světový den chleba“. Tento svátek vyhlásila světová organizace řemeslných pekáren a je představován různým způsobem. I naše škola, která již více než 25 let vychovává mladé pekaře, se připojila k tomuto svátku.
Hotelováci jeli vařit do Itálie
11.10.2018
Na Střední škole hotelové a služeb v Kroměříži se stává již tradicí, že se žáci účastní během školního roku řady zajímavých zahraničních vzdělávacích akcí.
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz