úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » 7. ročník Gastro Mánes

Aktuality

7. ročník Gastro Mánes [21.04.2013]
Zdařilý start a stále lepší pokračování – tak by se dala nazvat soutěž gastronomických dovedností Gastro Mánes. Již sedmým rokem do kroměřížské SŠHS přijíždějí žáci učebních oborů, aby potvrdili svůj kuchařský „kumšt“ a získali od kamarádů další inspiraci pro své budoucí povolání. A jejich zájem je stále větší. V tomto roce se přihlásilo deset dvojic z různých měst celé republiky.
Soutěž v přípravě pokrmů studené kuchyně má jasná pravidla, pouze téma je každoročně obměňováno. Úkol se skládá ze dvou samostatných částí. Letošní zadání určovalo přípravu chuťovek, jejichž základní surovinou byla šunka a zelenina, a přípravu předkrmového salátu s řapíkatým celerem. Aby měla všechna družstva vytvořeny stejné podmínky, nebylo dovoleno přivézt jakékoliv připravené polotovary.
Tradicí se stalo tzv. pódiové vystoupení. Jeden člen týmu veřejně chystá zvolený druh salátu, druhý komentuje jeho práci. Zajímavým osvěžením pro všechny návštěvníky, kteří se i letos přišli podívat, byly informace o jednotlivých surovinách a jejich význam pro naše zdraví.
Závěrečným vyvrcholením celé akce byla celková prezentace všech vytvořených kuchařských originalit v aule školy. Jak ji zhodnotil jeden z návštěvníků: „Pastva pro oči a lahůdky pro žaludek.“
Za vší krásou a lahodnou chutí se skrývá spousta práce učitelů odborného výcviku. Domácí dvojici Marie Kehmová a Adam Ševčík připravovala Bc. Jana Vaňková. Na celkové organizaci se podílela zástupkyně ředitele školy Mgr. Svatava Mlčochová, soutěž podpořil i ředitel školy Ing. Petr Hajný.
Kdo umí dobře vařit, získává řadu ocenění, ať už v podobě pochvaly, nebo třeba i věcné ceny. Soutěžící v přípravě pokrmů studené kuchyně byli oceněni všichni – věcnými dary i diplomy či pamětními listy.
Na třetím místě skončili učni z Hlučína, stříbrnou pozici obsadila ostravská dvojice a vítěznou trofej si odvezli soutěžící z Prahy.
Jsou-li pokrmy připravované s nadšením a láskou, je to na nich znát. I proto snad všem přítomným na závěrečné degustaci tolik chutnalo.

Účastníci soutěže:

  • OU a PrŠ Brno
  • Střední škola gastronomie a obchodu Zlín
  • Střední škola Olomouc Sv. Kopeček
  • OU Křenovice
  • Integrovaná střední škola Moravská Třebová
  • SŠ, ZŠ a MŚ Praha
  • OU a PrŠ Hlučín
  • Střední škola společného stravování Ostrava Hrabůvka
  • SOŠ, SOU Třešť
  • SŠHS Kroměříž


« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Závěrečná tisková zpráva GKM 2019
19.03.2019
Závěrečná tisková zpráva GKM 2019
Gastro Kroměříž 2019 online
15.03.2019
Dnes, v pátek 15. 3. 2019, v 8:00 hodin proběhlo slavnostní zahájení 8. ročníku gastronomické soutěže s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2019.
Gastro Kroměříž 2019
14.03.2019
Dne 15. března 2019 se v prostorách společenského sálu Střední školy hotelové a služeb Kroměříž uskuteční 8. ročník soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2019.
Projekt IREAS – Podpora vzdělávání žáků v gastronomii
08.03.2019
Dne 6. 3. 2019 žáci 2. A absolvovali workshop na téma zdravá výživa. Všichni zúčastnění získali informace o energetické hodnotě potravin, výživových doporučeních a také jaký vliv má složení stravy na zdravotní stav člověka a jak ovlivňuje jeho výkonnost.
Pokračovací kurz carvingu v thajském stylu v Kroměříži
01.03.2019
Již podruhé se sešli 21. a 22. února 2019 žáci naší školy a žákyně ze Střední školy Charbulova z Brna na POKRAČOVACÍM KURZU CARVINGOVÉ AKADEMIE, tentokrát zaměřeném na thajský styl.
Projekt Edison 2019 na SŠHS Kroměříž
23.02.2019
I v letošním roce se hotelová škola zúčastnila Projektu Edison. Stážisté ze zahraničních univerzit navštěvují školy v České republice a seznamují naše studenty s kulturou jejich zemí.
Projekt IREAS – Podpora vzdělávání žáků v gastronomii
23.02.2019
Dne 20. 2. 2019 žáci 2. A absolvovali workshop na téma pracovněprávní vztah a finance.
Barmanský kurz
22.02.2019
Základní barmanský kurz České barmanské asociace, z.s.ve dnech 11. – 15. 03. 2019
© 2019 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz