úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Barcelona 2012

Aktuality

Barcelona 2012 [23.11.2012]
Barcelona 2012
V loňském roce jsem se účastnil soutěže v přípravě nealkoholických míchaných drinků v Hotelu Hilton v Praze. Na soutěž mě připravovala paní učitelka Mgr. Fabigová a díky jejím zkušenostem a nápaditosti při sestavování drinku jsem se stal absolutním vítězem mezi 15 nejlepšími juniorskými barmany z gastronomických škol v České republice. Od obou hlavních sponzorů – firem Mattoni a Granini jsem získal částku na další odborné vzdělávání, která mi umožnila účast na čtyřtýdenním mezinárodním barmanském kurzu ve Španělské Barceloně.
Na kurzu nás bylo celkem 18 z různých zemí: Finsko, Švédsko, Norsko, Dánsko, Rakousko, Mexiko, Bulharsko, Anglie a já za Českou republiku. Celý kurz probíhal v angličtině, stejně jako komunikace mezi účastníky. Kolektiv byl velmi přátelský a hodně jsme si rozuměli, i když nám bylo od 19 do 30 let. Já a ještě jeden student jsme byli nejmladší. Většina účastníků již měla s barmanstvím nějaké zkušenosti, ale někteří zde začínali. V rámci flairu jsem byl nejpokročilejší a to, co jsme museli předvést při zkoušce, byl opravdu jenom základ – nebylo to hlavním cílem kurzu.
Ubytování začínalo od neděle, ubytování proběhlo v pořádku, pokoje byly po dvou. Já jsem bydlel s Adrianem ze Švédska, hned další den jsme zahajovali kurz a večer jsme se šli všichni společně seznámit do místních barů. Protože ubytování bylo bez jídla, stravovali jsme se buď ve městě, což bylo cekem drahé – i když pro účastníky z některých zemí bylo Španělsko cenový ráj  - nebo jsme si vařili.
Kurz byl veden dvěma instruktory (Anglie, Švédsko). Denně jsme tréninkem strávili asi 5-6 hodin. Po kurzu jsme chodili na pláž trénovat flair, studovat nápoje, suroviny a další nezbytnosti pro zkoušku, nebo se jenom opalovat a dovádět ve vodě.
Každý týden jsme probrali 25 drinků a nějakou teorii, která je pro míchání nezbytná. První 4 dny v týdnu se míchalo s umělými kostkami ledu, v pátek jsme všechny drinky míchali „naostro“ a psali jsme test z těchto drinků a teorie.
Kurz byl velmi zajímavý a specializoval se na rychlost, preciznost, uspořádání baru a znalost produktů. Test na konci byl docela těžký a skládal se praktické a teoretické části. V rámci praktické části jsme museli namíchat 18 drinků za 12 minut. Součástí praktické zkoušky byla i zkouška z flairu, u které se nedalo neuspět, ale mohla ovlivnit celkový výsledek zkoušky.
Teoretická zkouška se skládala z několika částí, na které jsme měli dohromady 5 hodin. Jednou z částí bylo psaní receptur včetně ozdob u všech 100 drinků, které jsme za měsíc probrali.
Úspěšnost byla docela veliká, ale někteří bohužel neuspěli. Čtyři z nás – včetně mě, dostali hodnocení „A“. Po úspěšném absolvování tohoto kurzu máte otevřené dveře do řady barů po celém světě, které tuto zkoušku hodnotí velmi vysoce. Bohužel v České republice není zatím žádný. Řada barů je ale v Rakousku, Anglii a Španělsku, které nejsou tak vzdálené, ale např. i na Taiwanu a dalších atraktivních zemích.
Kurz bych zhodnotil jako velice přínosný, získal jsem mnoho nových zkušeností, znalostí a přátel. Jsem rád že, jsem tuhle příležitost dostal a za to bych chtěl ještě jednou poděkovat paní Mgr. Fabigové a SŠHS.
V současné době studuju na Masarykově universitě v Brně a stále jsem členem CBA. Díky kontaktům s některými jejími členy mám možnost si nejen přivydělat, ale také si procvičit na akcích to, co už umím, přiučit se něco nového, seznamovat se s novinkami v oboru apod. Barmanství bych se chtěl jako koníčku věnovat určitě ještě dlouho.
Tomáš Zezulák, absolvent 4. E 2012
Kompletní fotogalerii z mého kurzu si můžete prohlédnout zde:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.187849571347630.45953.123800294419225&type=3


« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Gastro Kroměříž 2018
13.03.2018
Ve dnech 22. – 23. 3. 2018 se v prostorách společenského sálu Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži uskuteční 7. ročník gastronomické soutěže s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2018.
Strava pro naši mysl
15.02.2018
Ve dnech 5. – 9. 2. 2018 se studenti a pedagogové naší školy zúčastnili mezinárodního projektového setkání Erasmus+ s názvem Feeding Our Minds (Strava pro naši mysl) v chorvatském Daruvaru. Jednalo se o první z pěti setkání,
Projekt EQAVET – Senior 50+
11.02.2018
Střední škola hotelová a služeb Kroměříž se zapojila do Pilotního ověřování programu
Naši cukráři slavili další úspěch
08.02.2018
Mimořádným úspěchem skončila pro SŠHS Kroměříž soutěž odborných dovedností oboru cukrář junior „O Priessnitzův dortík“. V nádherném prostředí Priessnitzových léčebných lázní se ve středu 31. ledna 2018 konal již 14. ročník této soutěže, kterou pořádala
Olympiáda v anglickém jazyce
04.02.2018
Dne 23. 1. 2018 proběhlo školní kolo olympiády v anglickém jazyce. Soutěžilo 15 studentů 1. – 3. ročníku a své znalosti si procvičili v konverzaci na vylosované téma a popisu obrázku. Hodnotil se také poslech a porozumění čtenému textu, jakož i použití gramatických struktur v textu.
Kroměřížská koktejlová soutěž
30.01.2018
Ve středu dne 31. ledna 2018 se uskuteční ve společenském sále Střední školy hotelové a služeb pod záštitou České barmanské asociace zastoupené panem Radkem Poláčkem 19. ročník Kroměřížské koktejlové soutěže.
Gastro Junior Brno 2018 – Bidfood Cup
27.01.2018
24. ročník národního kola soutěže Gastro Junior Brno 2018 – Bidfood Cup byl v letošním roce ojedinělý tím, že kromě soutěžících v oboru Kuchař, Cukrář a Číšník se účastnili poprvé i studenti oboru Barista a Barman. Naše škola vytvořila tříčlenné
Předvánoční zájezd do Vídně
10.01.2018
Studentská firma HAMADI žáků 3.F přišla s další akcí. Žákům naší školy jsme nabídli poznávací zájezd do hlavního města Rakouska, Vídně.
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz