úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Barcelona 2012

Aktuality

Barcelona 2012 [23.11.2012]
Barcelona 2012
V loňském roce jsem se účastnil soutěže v přípravě nealkoholických míchaných drinků v Hotelu Hilton v Praze. Na soutěž mě připravovala paní učitelka Mgr. Fabigová a díky jejím zkušenostem a nápaditosti při sestavování drinku jsem se stal absolutním vítězem mezi 15 nejlepšími juniorskými barmany z gastronomických škol v České republice. Od obou hlavních sponzorů – firem Mattoni a Granini jsem získal částku na další odborné vzdělávání, která mi umožnila účast na čtyřtýdenním mezinárodním barmanském kurzu ve Španělské Barceloně.
Na kurzu nás bylo celkem 18 z různých zemí: Finsko, Švédsko, Norsko, Dánsko, Rakousko, Mexiko, Bulharsko, Anglie a já za Českou republiku. Celý kurz probíhal v angličtině, stejně jako komunikace mezi účastníky. Kolektiv byl velmi přátelský a hodně jsme si rozuměli, i když nám bylo od 19 do 30 let. Já a ještě jeden student jsme byli nejmladší. Většina účastníků již měla s barmanstvím nějaké zkušenosti, ale někteří zde začínali. V rámci flairu jsem byl nejpokročilejší a to, co jsme museli předvést při zkoušce, byl opravdu jenom základ – nebylo to hlavním cílem kurzu.
Ubytování začínalo od neděle, ubytování proběhlo v pořádku, pokoje byly po dvou. Já jsem bydlel s Adrianem ze Švédska, hned další den jsme zahajovali kurz a večer jsme se šli všichni společně seznámit do místních barů. Protože ubytování bylo bez jídla, stravovali jsme se buď ve městě, což bylo cekem drahé – i když pro účastníky z některých zemí bylo Španělsko cenový ráj  - nebo jsme si vařili.
Kurz byl veden dvěma instruktory (Anglie, Švédsko). Denně jsme tréninkem strávili asi 5-6 hodin. Po kurzu jsme chodili na pláž trénovat flair, studovat nápoje, suroviny a další nezbytnosti pro zkoušku, nebo se jenom opalovat a dovádět ve vodě.
Každý týden jsme probrali 25 drinků a nějakou teorii, která je pro míchání nezbytná. První 4 dny v týdnu se míchalo s umělými kostkami ledu, v pátek jsme všechny drinky míchali „naostro“ a psali jsme test z těchto drinků a teorie.
Kurz byl velmi zajímavý a specializoval se na rychlost, preciznost, uspořádání baru a znalost produktů. Test na konci byl docela těžký a skládal se praktické a teoretické části. V rámci praktické části jsme museli namíchat 18 drinků za 12 minut. Součástí praktické zkoušky byla i zkouška z flairu, u které se nedalo neuspět, ale mohla ovlivnit celkový výsledek zkoušky.
Teoretická zkouška se skládala z několika částí, na které jsme měli dohromady 5 hodin. Jednou z částí bylo psaní receptur včetně ozdob u všech 100 drinků, které jsme za měsíc probrali.
Úspěšnost byla docela veliká, ale někteří bohužel neuspěli. Čtyři z nás – včetně mě, dostali hodnocení „A“. Po úspěšném absolvování tohoto kurzu máte otevřené dveře do řady barů po celém světě, které tuto zkoušku hodnotí velmi vysoce. Bohužel v České republice není zatím žádný. Řada barů je ale v Rakousku, Anglii a Španělsku, které nejsou tak vzdálené, ale např. i na Taiwanu a dalších atraktivních zemích.
Kurz bych zhodnotil jako velice přínosný, získal jsem mnoho nových zkušeností, znalostí a přátel. Jsem rád že, jsem tuhle příležitost dostal a za to bych chtěl ještě jednou poděkovat paní Mgr. Fabigové a SŠHS.
V současné době studuju na Masarykově universitě v Brně a stále jsem členem CBA. Díky kontaktům s některými jejími členy mám možnost si nejen přivydělat, ale také si procvičit na akcích to, co už umím, přiučit se něco nového, seznamovat se s novinkami v oboru apod. Barmanství bych se chtěl jako koníčku věnovat určitě ještě dlouho.
Tomáš Zezulák, absolvent 4. E 2012
Kompletní fotogalerii z mého kurzu si můžete prohlédnout zde:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.187849571347630.45953.123800294419225&type=3


« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Kroměřížská koktejlová soutěž 2019
06.02.2019
Ve středu dne 6. února 2019 se uskuteční ve společenském sále Střední školy hotelové a služeb Kroměříž pod záštitou České barmanské asociace zastoupené panem Radkem Poláčkem jubilejní 20. ročník Kroměřížské juniorské koktejlové soutěže.
Ples Na křídlech andělů 2019
23.01.2019
Dne 11. 1. 2019 proběhl reprezentační ples Střední školy hotelové a služeb Kroměříž. Ten se nesl v tématu Na křídlech andělů.
Kurz sommelierská pečeť
08.01.2019
Kurz sommelierská pečeť je určen pro studenty středních a oborových škol se zaměřením na gastronomii.
Cílem je zvýšení profese v oboru vinné kultury, zručnosti při servisu vína, poznání vína tzv. degustace a určení základních principů
Reprezentační ples SŠHS 2019
03.01.2019
Rádi bychom Vás pozvali na ples školy, který se bude konat 11.1.2019 od 20:00 hodin ve společenském sále. Ples se nese v tématu "Na křídlech andělů". Vstupenky lze zakoupit každou středu a pátek v zelené (budova Pavlákova). Vždy od 14:00 do 16:00.
Den otevřených dveří
03.01.2019
Ve dnech 7. a 8. 12. 2018 se na SŠHS v Kroměříži uskutečnily dny otevřených dveří. Sešla se zde spousta zájemců o studium.
Erasmus + Feeding Our Minds
03.01.2019
Během měsíce října, 13. – 20. 10. 2018, se naše škola zúčastnila v pořadí třetího mezinárodního setkání projektu Erasmus + Feeding Our Minds (Strava pro naši mysl).
Walking in the shoes of others
03.01.2019
Ve dnech 13. – 19. 11. 2018 se uskutečnilo první setkání projektu Walking in the shoes of others, které probíhalo v rumunském městě Oradea.
Daruj radost
21.12.2018
To byl název prvního ročníku vánočního charitativního bazaru na naší škole, který se konal 18. prosince. Donést a zakoupit jste zde mohli oblečení, obuv, hračky, knížky a jiné drobnosti.
© 2019 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz