úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Celostátní soutěž GASTRO MÁNES

Aktuality

Celostátní soutěž GASTRO MÁNES [20.04.2011]
Dne 13. 4. 2011 se konal ve Stření škole hotelové a služeb Kroměříž jubilejní 5. ročník celostátní soutěže žáků odborných učilišť učebního oboru Kuchařské práce zaměřený na studenou kuchyni s názvem GASTRO MÁNES 2011.
Pozvání přijala dvoučlenná družstva:
  • Odborné učiliště a Praktická škola, Lomená 44, Brno
  • Integrovaná střední škola Brněnská 1405, Moravská Třebová
  • Střední škola Olomouc-Svatý Kopeček, B. Dvorského 17, Olomouc
  • SŠ, ZŠ a MŠ pro sluchově postižené, Holečkova 4, Praha
  • SŠ, ZŠ a MŠ Komenského 10, Prostějov
  • OU a PrŠ Hlučín, ČSA 4a, Hlučín
  • SŠSS Ostrava-Hrabůvka, Krakovská 1095, Ostrava-Hrabůvka

Soutěžící z učebního oboru kuchařské práce z osmi měst Čech i Moravy se sešli v Kroměříži, aby předvedli své kuchařské, aranžovací i servírovací dovednosti. K výčtu kulinářského umění museli přidat také umění moderátorské.
Kuchařští elévové měli letos za úkol připravit čtyři porce předkrmového salátu, tentokrát z těstovin, a soutěžní mísu, jejíž základní surovinou byl sýr. Jako obvykle nezklamali originalitou nápadů a nenechali nikoho na pochybách, že z nich rostou mistři svého oboru.
Dvojčlenná družstva nejdříve naaranžovala v připravených prostorách sýrové speciality a v určeném čase, podle vylosovaných čísel, předvedla při pódiovém vystoupení přípravu předkrmového salátu z těstovin.
Odborná porota musela dbát nejen na celkový vzhled a úpravu, využití a zpracování hlavní suroviny, nápaditost, originalitu, prezentaci soutěžního úkolu, čistotu pracoviště, hygienu a v neposlední řadě také na způsob, jakým si dvojice komentovala vlastní práci. Samozřejmě, že velkou roli při udílení bodů sehrála i chuť předkrmového salátu.
Klání bylo velmi napínavé. Nakonec se vítězným družstvem stali soutěžící z Olomouce, druhou příčku obsadili hosté z Moravské Třebové a na bronzové pozici skončila dvojice z Prahy.
Domácí Ondřej Balajka a Adéla Buřtová sice oproti loňsku neobsadili vítězná místa, ale na jejich roládách i salátu si všichni skutečně pochutnali.
Vítězové byli odměněni poháry, ostatní obdrželi diplomy a věcné ceny. Soutěž žáků odborných učilišť z celé republiky se mohla konat také díky podpoře sponzorů: restaurace VODNÍ MELOUN Kroměříž, AB bistro Kroměříž, Obchod se zdravou výživou Kroměříž, Ztracená ulice, Výrobna jídel Hulín.

Každé jubileum je třeba oslavit. Letošní 5. ročník celostátní soutěže ve studené kuchyni měl velký úspěch. Dokladem toho je nejen zájem žáků a pedagogů SŠHS Kroměříž, ale i veřejnosti. Všichni zúčastnění dělali čest své škole i svému oboru, což ocenila i zástupkyně Krajského úřadu ve Zlíně paní Mgr. Dagmar Všetičková. Duší soutěže je Bc. Jana Vaňková, patronem Mgr. Svatava Mlčochová. Ředitel školy Ing. Petr Hajný pochválil nejen kuchařský um všech soutěžících, ale vyzdvihl i práci pedagogů, bez jejichž obětavosti by zmíněná soutěž nemohla již 5. rokem zdárně fungovat.



autor: správce

« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Nabídka majetku – rentgenový přístroj
08.11.2018
Z důvodu přebytečnosti movitého majetku nabízíme k prodeji rentgenový přístroj Stomax 101 z roku 1986 za cenu 10 000,-.
Výzva k podání nabídky
29.10.2018
Dodávka konvektomatu a změkčovače vody
Na naší škole máme kreativní žáky
27.10.2018
Dne 13. října 2018 proběhlo slavnostní shromáždění v areálu Aqua Palace v Čestlicích, kde absolventi škol a pedagogové převzali ocenění Hospodářské komory ČR. Střední školu hotelovou a služeb reprezentovaly pí ředitelka Mgr. Ivana Hašová, Mgr. Andrea Mišurcová a absolventka školy Petra Nadymáčková.
Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii.
19.10.2018
Praktický týden 1.10 – 5. 10. 201
Světový den chleba
19.10.2018
Již 4. rokem slaví naše republika „Světový den chleba“. Tento svátek vyhlásila světová organizace řemeslných pekáren a je představován různým způsobem. I naše škola, která již více než 25 let vychovává mladé pekaře, se připojila k tomuto svátku.
Hotelováci jeli vařit do Itálie
11.10.2018
Na Střední škole hotelové a služeb v Kroměříži se stává již tradicí, že se žáci účastní během školního roku řady zajímavých zahraničních vzdělávacích akcí.
Kurz studené kuchyně
03.10.2018
Ve dnech 24. - 27. 9. 2018 probíhal na naší škole Kurz studené kuchyně. V průběhu 4 dnů žáci přebírali teoretické a zejména praktické dovednosti pod vedením mistra kuchaře pana Vladimíra Picky. Všechny znalosti
Adaptační pobyt pro nastupující první ročníky maturitních oborů
09.09.2018
Adaptační pobyt na RS Dopravák Buchlovice pro nastupující první ročníky tří maturitních oborů se konal ve dnech 30. 8. – 2. 9. 2018. Celkem se ho zúčastnilo 37 studentů.
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz