úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Cesta za poznáním francouzské gastronomie

Aktuality

Cesta za poznáním francouzské gastronomie [19.10.2011]
Studenti Hotelové školy se z Kroměříže vydali na poznávací cestu za francouzskou gastronomií.
První gastronomická zastávka byla v alsaské obci Obernai ve Francii u vinaře, kde se jeho rodina již po několik generací zabývá výrobou vína. Studenti měli možnost v době, kdy probíhala sklizeň vína přímo vidět jeho výrobu včetně skladování. Samozřejmě nesměla chybět ani malá degustace různých odrůd vín. Studenti měli také možnost setkat se s klasickou architekturou Alsaska ve známých vinařských městech například Colmar a poznat krásu hrázděných domečků.
Další zajímavá exkurze na francouzském venkově byla ve vesnici Munster, kde se vyráběl i stejnojmenný zrající sýr Munster a Horské sýry holandského typu. Farmář nám přednesl velmi poutavou přednášku o samotné výrobě a zrání sýrů a praktickými ukázkami výroby a závěrečnou ochutnávkou sýrů.
V nadcházejícím dnu naší cesty za francouzskou gastronomií jsme navštívili oblast Champagne, kde se vyrábí šampaňské neboli šumivé víno a které se jako jediné může nazývat pravým šampaňským. Konkrétně jsme pak navštívili město Epernay, které se honosí nádhernými šampaňskými domy a prestižním šampaňským domem MOET & CHANDON, kde studenti měli možnost navštívit sklepy a zhlédnout výrobu šampaňského. Zde studenti poznávali prakticky to, co se v teorii naučili v hodinách gastronomie, ale i v hodinách cizích jazyků jako je francouzština a němčina, ve kterých byla prohlídka vedena. Prohlídka byla zakončena skleničkou pravého šampaňského.
Gastronomie nás všude obklopovala nejen na jednotlivých exkurzích, ale přímo na každém kroku, třeba ve francouzské brasserii – pekárně a restauracích, lákající na žabí stehýnka, husí játra, šneky a další vybrané pochoutky tamější gastronomie.
Na závěr cesty jsme nemohli opomenout Paříž, kde jsme nesměli vynechat prohlídku Eifelovy věže, vítězný oblouk a restauraci naší absolventky. Pobyt v Paříži jsme ukončili večerní projížďkou na lodi po řece Seina.




autor: Mgr. Marie Fabigová

« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Nabídka majetku – rentgenový přístroj
08.11.2018
Z důvodu přebytečnosti movitého majetku nabízíme k prodeji rentgenový přístroj Stomax 101 z roku 1986 za cenu 10 000,-.
Výzva k podání nabídky
29.10.2018
Dodávka konvektomatu a změkčovače vody
Na naší škole máme kreativní žáky
27.10.2018
Dne 13. října 2018 proběhlo slavnostní shromáždění v areálu Aqua Palace v Čestlicích, kde absolventi škol a pedagogové převzali ocenění Hospodářské komory ČR. Střední školu hotelovou a služeb reprezentovaly pí ředitelka Mgr. Ivana Hašová, Mgr. Andrea Mišurcová a absolventka školy Petra Nadymáčková.
Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii.
19.10.2018
Praktický týden 1.10 – 5. 10. 201
Světový den chleba
19.10.2018
Již 4. rokem slaví naše republika „Světový den chleba“. Tento svátek vyhlásila světová organizace řemeslných pekáren a je představován různým způsobem. I naše škola, která již více než 25 let vychovává mladé pekaře, se připojila k tomuto svátku.
Hotelováci jeli vařit do Itálie
11.10.2018
Na Střední škole hotelové a služeb v Kroměříži se stává již tradicí, že se žáci účastní během školního roku řady zajímavých zahraničních vzdělávacích akcí.
Kurz studené kuchyně
03.10.2018
Ve dnech 24. - 27. 9. 2018 probíhal na naší škole Kurz studené kuchyně. V průběhu 4 dnů žáci přebírali teoretické a zejména praktické dovednosti pod vedením mistra kuchaře pana Vladimíra Picky. Všechny znalosti
Adaptační pobyt pro nastupující první ročníky maturitních oborů
09.09.2018
Adaptační pobyt na RS Dopravák Buchlovice pro nastupující první ročníky tří maturitních oborů se konal ve dnech 30. 8. – 2. 9. 2018. Celkem se ho zúčastnilo 37 studentů.
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz