úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Gastro – pobyt v Itálii

Aktuality

Gastro – pobyt v Itálii [04.10.2016]
Střední škola hotelová a služeb v Kroměříži se může pochlubit dalším výjezdem do zahraničí.
Tentokrát se jednalo o pobyt u moře spojený se školou italské gastronomie. Gastro pobyt se konal ve dnech 10. – 17. září letošního roku v italském přímořském letovisku Milano Marittima. Osm žáků z hotelové školy pod vedením italských šéfkuchařů poznalo středomořskou kuchyni a sami si vyzkoušeli vařit a připravovat pokrmy buď v hotelové kuchyni, anebo v moderních prostorách hotelové školy ve městě Cesenatico.
A co se naši žáci naučili? Sami připravovali čerstvé těstoviny a omáčky – největší plát těsta se podařilo vyválet Davidovi (3.F).  Eliška a Natálie (2.A)  se ze začátku zdráhaly čistit malé ryby – sarde, ale pak už za pomocí kuchaře spolu s ostatními žáky všichni společně připravovali pokrmy z čerstvých ryb – sardinek, lososa a mořských plodů. Simoně a Monice (2.F) chutnalo rizoto, jak teplé, tak studené  – al dente. A protože se v Itálii il riso podává jako první chod, všichni jsme pronikli do tajů, jaký druh rýže vybrat na zvolený italský rýžový pokrm. Italský učitel odborného výcviku z hotelové školy předváděl, jak upravovat na více způsobů stejný druh masa. V italském jídelníčku nesmí chybět pravá italská pizza. A tu, na kterou si žáci sami zadělali, vyváleli a upekli, si také sami snědli! Třeba Adéla (3.F) ji připraví na den otevřených dveří. A na závěr se žáci naučili připravovat italskou kávu – piccolo i cappuccino. Marie (2.A) zvládla její přípravu velmi  dobře, káva chutnala jako od Itala! A ke kávě nechyběl ani pravý italský dezert tiramisú, který žáci připravovali v kuchyni hotelu Deborah. Nikol (2.A) už tento zákusek připravila i doma a prý byl stejně dobrý jako ten v Itálii.
A jaký byl odpolední program? Určitě nás všechny zaujala návštěva vinařství Monsignore spojená s degustací vína a olivového oleje s možností zakoupit si kvalitní produkty. Žáci byli nadšeni prohlídkou druhé nejmenší republiky v Itálii San Marina. V přímořském městě Milano Marittima jsme byli pozváni do cukrárny, abychom se seznámili s tradiční výrobou zmrzliny a samozřejmě ochutnali různé druhy zmrzliny. Ve městě Cervia, ve kterém se v den našeho příjezdu konaly slavnosti soli, jsme si prohlédli historické centrum města, muzeum soli a tradiční trh – mercato. Další město Cesenatico zaujalo hlavně chlapce přístavem, ve kterém kotví historické lodě a je zde velká tržnice čerstvých ryb.
Ve volném čase měli žáci možnost koupat se v moři, opalovat se anebo odpočívat na lehátkách hotelového bazénu.
Poděkování za realizaci tohoto gastro pobytu patří společnosti Italy Gastro Promotion s.r.o., paní Mgr. Renatě Kopecké a Ing. Janu Kopeckému, kteří více jak 20 let realizují podobné programy pro školy a se kterými rádi i v budoucnu bude naše hotelová škola spolupracovat.
Zapsala Mgr. Dott.ssa Dagmar Adami, učitelka SŠHS v Kroměříži

« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Gastro Kroměříž 2019 online
15.03.2019
Dnes, v pátek 15. 3. 2019, v 8:00 hodin proběhlo slavnostní zahájení 8. ročníku gastronomické soutěže s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2019.
Gastro Kroměříž 2019
14.03.2019
Dne 15. března 2019 se v prostorách společenského sálu Střední školy hotelové a služeb Kroměříž uskuteční 8. ročník soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2019.
Projekt IREAS – Podpora vzdělávání žáků v gastronomii
08.03.2019
Dne 6. 3. 2019 žáci 2. A absolvovali workshop na téma zdravá výživa. Všichni zúčastnění získali informace o energetické hodnotě potravin, výživových doporučeních a také jaký vliv má složení stravy na zdravotní stav člověka a jak ovlivňuje jeho výkonnost.
Pokračovací kurz carvingu v thajském stylu v Kroměříži
01.03.2019
Již podruhé se sešli 21. a 22. února 2019 žáci naší školy a žákyně ze Střední školy Charbulova z Brna na POKRAČOVACÍM KURZU CARVINGOVÉ AKADEMIE, tentokrát zaměřeném na thajský styl.
Projekt Edison 2019 na SŠHS Kroměříž
23.02.2019
I v letošním roce se hotelová škola zúčastnila Projektu Edison. Stážisté ze zahraničních univerzit navštěvují školy v České republice a seznamují naše studenty s kulturou jejich zemí.
Projekt IREAS – Podpora vzdělávání žáků v gastronomii
23.02.2019
Dne 20. 2. 2019 žáci 2. A absolvovali workshop na téma pracovněprávní vztah a finance.
Barmanský kurz
22.02.2019
Základní barmanský kurz České barmanské asociace, z.s.ve dnech 11. – 15. 03. 2019
Kroměřížská koktejlová soutěž 2019
13.02.2019
Ve středu 6. února 2019 se v prostorách Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži za odborné garance České barmanské asociace uskutečnil jubilejní dvacátý ročník Kroměřížské koktejlové soutěže.
© 2019 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz