úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Gastro – pobyt v Itálii

Aktuality

Gastro – pobyt v Itálii [04.10.2016]
Střední škola hotelová a služeb v Kroměříži se může pochlubit dalším výjezdem do zahraničí.
Tentokrát se jednalo o pobyt u moře spojený se školou italské gastronomie. Gastro pobyt se konal ve dnech 10. – 17. září letošního roku v italském přímořském letovisku Milano Marittima. Osm žáků z hotelové školy pod vedením italských šéfkuchařů poznalo středomořskou kuchyni a sami si vyzkoušeli vařit a připravovat pokrmy buď v hotelové kuchyni, anebo v moderních prostorách hotelové školy ve městě Cesenatico.
A co se naši žáci naučili? Sami připravovali čerstvé těstoviny a omáčky – největší plát těsta se podařilo vyválet Davidovi (3.F).  Eliška a Natálie (2.A)  se ze začátku zdráhaly čistit malé ryby – sarde, ale pak už za pomocí kuchaře spolu s ostatními žáky všichni společně připravovali pokrmy z čerstvých ryb – sardinek, lososa a mořských plodů. Simoně a Monice (2.F) chutnalo rizoto, jak teplé, tak studené  – al dente. A protože se v Itálii il riso podává jako první chod, všichni jsme pronikli do tajů, jaký druh rýže vybrat na zvolený italský rýžový pokrm. Italský učitel odborného výcviku z hotelové školy předváděl, jak upravovat na více způsobů stejný druh masa. V italském jídelníčku nesmí chybět pravá italská pizza. A tu, na kterou si žáci sami zadělali, vyváleli a upekli, si také sami snědli! Třeba Adéla (3.F) ji připraví na den otevřených dveří. A na závěr se žáci naučili připravovat italskou kávu – piccolo i cappuccino. Marie (2.A) zvládla její přípravu velmi  dobře, káva chutnala jako od Itala! A ke kávě nechyběl ani pravý italský dezert tiramisú, který žáci připravovali v kuchyni hotelu Deborah. Nikol (2.A) už tento zákusek připravila i doma a prý byl stejně dobrý jako ten v Itálii.
A jaký byl odpolední program? Určitě nás všechny zaujala návštěva vinařství Monsignore spojená s degustací vína a olivového oleje s možností zakoupit si kvalitní produkty. Žáci byli nadšeni prohlídkou druhé nejmenší republiky v Itálii San Marina. V přímořském městě Milano Marittima jsme byli pozváni do cukrárny, abychom se seznámili s tradiční výrobou zmrzliny a samozřejmě ochutnali různé druhy zmrzliny. Ve městě Cervia, ve kterém se v den našeho příjezdu konaly slavnosti soli, jsme si prohlédli historické centrum města, muzeum soli a tradiční trh – mercato. Další město Cesenatico zaujalo hlavně chlapce přístavem, ve kterém kotví historické lodě a je zde velká tržnice čerstvých ryb.
Ve volném čase měli žáci možnost koupat se v moři, opalovat se anebo odpočívat na lehátkách hotelového bazénu.
Poděkování za realizaci tohoto gastro pobytu patří společnosti Italy Gastro Promotion s.r.o., paní Mgr. Renatě Kopecké a Ing. Janu Kopeckému, kteří více jak 20 let realizují podobné programy pro školy a se kterými rádi i v budoucnu bude naše hotelová škola spolupracovat.
Zapsala Mgr. Dott.ssa Dagmar Adami, učitelka SŠHS v Kroměříži

« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Gastro Kroměříž 2018
13.03.2018
Ve dnech 22. – 23. 3. 2018 se v prostorách společenského sálu Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži uskuteční 7. ročník gastronomické soutěže s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2018.
Kroměřížská koktejlová soutěž
30.01.2018
Ve středu dne 31. ledna 2018 se uskuteční ve společenském sále Střední školy hotelové a služeb pod záštitou České barmanské asociace zastoupené panem Radkem Poláčkem 19. ročník Kroměřížské koktejlové soutěže.
Předvánoční zájezd do Vídně
10.01.2018
Studentská firma HAMADI žáků 3.F přišla s další akcí. Žákům naší školy jsme nabídli poznávací zájezd do hlavního města Rakouska, Vídně.
Workshop „EXOTICKÉ OVOCE“
06.01.2018
V rámci projektu „Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii“ se zúčastnili žáci tříd 2.A a 2.K odborného workshopu na téma „Exotické ovoce“. Workshop proběhl dne 15. 12. 2017 v budově školy SŠHS Kroměříž.
ÉČKO má opět putovní pohár!
22.12.2017
Třída 4. E se i letos zúčastnila Vánočního turnaje ve florbalu. Už počtvrté a bohužel naposledy získala putovní pohár.
Jak chutná praktická maturita?
21.12.2017
Dne 12. prosince 2017 v restauraci Střední školy hotelové a služeb připravily žákyně 4. E Pavla Kořínková a Sára Strašáková společně s žáky 4. S a pod vedením Ing. Jany Vaňkové jako praktickou maturitu Wellness menu.
24. ročník Vánoční klávesnice
20.12.2017
V letošním roce jsme se v prosinci opět sešli u vánočního stromečku, kde proběhlo vyhodnocení naší tradiční soutěže Vánoční klávesnice, letos již 24. ročníku, který se může pochlubit opět výbornými výsledky.
Rozjeli jsme to naplno
19.12.2017
Studentská firma HAMADI měla v prosinci napilno. Předvánoční čas se pro ni nesl v duchu práce.
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz