úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » GASTRO KROMĚŘÍŽ 2016 Tisková zpráva

Aktuality

GASTRO KROMĚŘÍŽ 2016 Tisková zpráva [16.03.2016]

GASTRO KROMĚŘÍŽ 2016

Tisková zpráva

Ve čtvrtek 17. března 2016 se město Kroměříž otevře zahraničním i tuzemským gastronomům. Startuje mezinárodní dvoudenní gastronomická soutěž. 5 ročník je opět pod pomyslnou taktovkou Střední školy hotelové a služeb Kroměříž. Celá soutěž se uskuteční v prostorách SPOLEČENSKÉHO SÁLU na ulici Pavlákova, a to včetně pátečního slavnostního vyhlášení výsledků 18. března 2016, jež je plánováno od 18. hodin.  Střední škola hotelová a služeb Kroměříž již v loňském roce otevřela široce svoji náruč veřejnosti a soutěž představila „life“ i na svých stránkách. Fanoušci gastronomického zápolení tak i v letošním roce budou moci fandit soutěžícím buď přímo v místě konání akce, nebo přes internetové stránky školy, kam je zanesou krátké video-vstupy.  Další zprávy o průběhu dvoudenního klání budou zveřejňovány na FB stránkách školy. V pravidlech soutěže, oproti předchozím ročníkům, nedošlo k významným změnám: soutěžit budou odděleně junioři a senioři.
Letošní ročník je příslibem mimořádného zápasu také pro sestavu zahraničních soutěžících. Zahraniční soutěžící nezajišťují jen prestižnost akce, ale pro studenty je právě zastoupení cizinců skvělou příležitostí pro konverzaci v cizích jazycích a také pro navázání přátelství a získání zajímavého a nového pohledu na zpracování soutěžních úkolů s ohledem na regionální zvláštnosti. Zastoupeny zde budou čtyři země: Polsko, Portugalsko, Itálie a náš soused, Slovensko. Soutěžit se bude ve čtyřech odborně zaměřených kategoriích:
  • kuchař – junior a senior
  • cukrář – junior a senior,
  • barista,
  • sommeliér.
Kroměřížská škola je významná především nastaveným vysokým kreditem soutěže, jež je garantován: Asociací kuchařů a cukrářů ČR a Asociací číšníků České republiky a v neposlední řadě i Asociací hotelů a restaurací. Hodnotící komise soutěže je vybranou sestavou certifikovaných komisařů Asociace kuchařů a cukrářů ČR a pro disciplíny baristů a sommeliérů pak hodnotící tým, který je garantován Asociací číšníků ČR.
Škola si na nezájem nemůže stěžovat. V posledních ročnících se účast točila okolo 90-100 soutěžících a to platí i pro letošní ročník, je přihlášeno 88 zájemců. Čtvrtek bude věnován především kuchařům juniorům, v pátek budou soutěžit kuchaři senioři, cukráři, sommeliéři a baristi.
A co letos soutěžící budou zpracovávat? 
  • V letošním klání kuchaři  musí zvládnout připravit v limitu 45 minut 4 porce pokrmů, kde je základní surovinou vepřová panenka (cca 600 g). Jedná se o nejkvalitnější část vepřového masa a soutěžící musí v časovém limitu prezentovat 2 druhy tepelné úpravy vepřového masa.  Čím hodnotící komisi soutěžící překvapí, to se teprve uvidí. Tak jako v předchozích ročnících, mají soutěžící nastaveny tvrdé diskvalifikační podmínky, jako například při nerespektování hygienických zásad, pozdním nástupu na pracoviště či neodpovídajícím oblečení.
  • Cukráři mají soutěžní úkol zvládnout v čase 50 minut (+ 25 minut na ozdoby) a připravují 6 kusů CUPCAKES s tématikou „čtvero ročních období“ (zdobený muffin). Komisaři zde hodnotí nejen vzhled výrobků, ale také chuť, pracnost, hygienu,… Z celkového počtu připravených muffin jsou dvě určeny právě pro degustaciz
  • Senioři – cukráři mají poněkud větší úkol a to doslova. Dorty ke stejné tématice „čtvero ročních období“ mohou dosahovat maximální hmotnosti do 5 kilogramů. I zde je součástí úkolu zpracovat též vzorek pro degustaci.
  • U sommeliérů je kromě vědomostního testu z nápojové gastronomie klíčová práce s vylosovaným vínem (bílé, rosé, červené) a také harmonizace s vhodným pokrmem. Velkou roli v disciplíně hraje též pohybová elegance a zde jsou rovněž stanoveny časové limity: 5 minut na přípravu pracoviště a stejný čas na servis.
  • Mistrovství servisu kávy je věnována právě baristická soutěž. Mladí baristé připravují  2 x espresso, 2 x cappuccino, 2 x volný nápoj. Z propozic jasně vyplývá, že nesmí být v připravovaných nápojích žádný alkohol. Časový limit je desetiminutový (po 10 minutách též na přípravu a úklid pracoviště).
Přijďte se přesvědčit, že GASTRO KROMĚŘÍŽ skutečně patří mezi významné mezinárodní soutěže a zaslouží si patřičnou pozornost veřejnosti odborné i laické. Součástí soutěže budou po celou dobu pódiová vystoupení.

Závěrem je vhodné nejen popřát soutěžícím hodně zdaru, ale též poděkovat osobnostem a odborníkům, že hrdě převzali nad akcí záštitu:
  • Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Mgr. Kateřina Valachová Ph.D.
  • Prezident AKC ČR a WACS CONTINENTAL DIRECTOR CENTRAL EUROPE  - Bc. Miroslav Kubec
  • Hejtman Zlínského kraje – MVDr. Stanislav Mišák
  • Starosta města Kroměříž – Mgr. Jaroslav Němec
  • Starostka města Chropyně – Ing. Věra Sigmundová
  • Předseda asociace číšníků ČR – Mgr. Radek Bušina
  • Prezident Asociace hotelů a restaurací – Ing. Václav Stárek
Hlavními partnery soutěže jsou:
  • Retigo s.r.o.
  • JOSPO Josef Pospíšil, s. r.o.
Ostatní partneři soutěže:
  • CESK a.s.
  • CS Gostol Trading, s.r.o.
  • Espresso s.r.o.
  • SOŠ vinařská a SOU zahradnické Valtice
Tiskovou zprávu zpracovala: Ing. Eva Kočířová, zástupce ředitele pro odbornou výuku ve spolupráci s PhDr. Soňou Svobodovou.
Poznámka pro média: průběžné informace včetně fotografií, videí a zvukových souborů budou průběžně vyvěšovány na stránky školy na adrese: www.hskm.cz ,  facebook – Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Telefonní kontakt pro média: tel. +420 732 781 831
« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Gastro Kroměříž 2019
15.03.2019
Dne 15. března 2019 se v prostorách společenského sálu Střední školy hotelové a služeb Kroměříž uskuteční 8. ročník soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2019.
Kroměřížská koktejlová soutěž 2019
13.02.2019
Ve středu 6. února 2019 se v prostorách Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži za odborné garance České barmanské asociace uskutečnil jubilejní dvacátý ročník Kroměřížské koktejlové soutěže.
Kurz Sommeliérská pečeť
13.02.2019
Ve dnech 5. 2. – 8. 2. 2019 proběhl na Střední škole hotelové a služeb Kroměříž Sommeliérský kurz, který vedl Marian Jemelík
Kroměřížská koktejlová soutěž 2019
06.02.2019
Ve středu dne 6. února 2019 se uskuteční ve společenském sále Střední školy hotelové a služeb Kroměříž pod záštitou České barmanské asociace zastoupené panem Radkem Poláčkem jubilejní 20. ročník Kroměřížské juniorské koktejlové soutěže.
Novinářská Fairtrade cesta do Indie
04.02.2019
Naše škola patří už několik roků mezi školy, které nesou označení fairtrade škola. Po celou dobu vyvíjíme různé aktivity spojené s šířením této myšlenky.
Cukrářka naší školy obhájila loňský titul
04.02.2019
Mimořádným úspěchem, podobně jako v loňském roce, skončila pro naši školu soutěž odborných dovedností oboru cukrář junior „O Priessnitzův dortík“.
Školní kolo soutěže v ruském jazyce
04.02.2019
V úterý 29.1 2019 proběhlo školní kolo soutěže, kterého se zúčastnilo 7 studentů
Gastro Junior Brno 2019 – Bidfood Cup
25.01.2019
Jubilejní 25. ročník národního kola soutěže Gastro Junior Brno 2019 – Bidfood Cup byl v letošním roce ojedinělý tím, že kromě soutěžících oboru Kuchař, Cukrář a Barman, se účastnili poprvé i studenti oboru Barista a Teatender, kdy společně s číšníkem vytvořili dvoučlenný tým.
© 2019 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz