úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » GASTRO KROMĚŘÍŽ 2016 Tisková zpráva

Aktuality

GASTRO KROMĚŘÍŽ 2016 Tisková zpráva [16.03.2016]

GASTRO KROMĚŘÍŽ 2016

Tisková zpráva

Ve čtvrtek 17. března 2016 se město Kroměříž otevře zahraničním i tuzemským gastronomům. Startuje mezinárodní dvoudenní gastronomická soutěž. 5 ročník je opět pod pomyslnou taktovkou Střední školy hotelové a služeb Kroměříž. Celá soutěž se uskuteční v prostorách SPOLEČENSKÉHO SÁLU na ulici Pavlákova, a to včetně pátečního slavnostního vyhlášení výsledků 18. března 2016, jež je plánováno od 18. hodin.  Střední škola hotelová a služeb Kroměříž již v loňském roce otevřela široce svoji náruč veřejnosti a soutěž představila „life“ i na svých stránkách. Fanoušci gastronomického zápolení tak i v letošním roce budou moci fandit soutěžícím buď přímo v místě konání akce, nebo přes internetové stránky školy, kam je zanesou krátké video-vstupy.  Další zprávy o průběhu dvoudenního klání budou zveřejňovány na FB stránkách školy. V pravidlech soutěže, oproti předchozím ročníkům, nedošlo k významným změnám: soutěžit budou odděleně junioři a senioři.
Letošní ročník je příslibem mimořádného zápasu také pro sestavu zahraničních soutěžících. Zahraniční soutěžící nezajišťují jen prestižnost akce, ale pro studenty je právě zastoupení cizinců skvělou příležitostí pro konverzaci v cizích jazycích a také pro navázání přátelství a získání zajímavého a nového pohledu na zpracování soutěžních úkolů s ohledem na regionální zvláštnosti. Zastoupeny zde budou čtyři země: Polsko, Portugalsko, Itálie a náš soused, Slovensko. Soutěžit se bude ve čtyřech odborně zaměřených kategoriích:
  • kuchař – junior a senior
  • cukrář – junior a senior,
  • barista,
  • sommeliér.
Kroměřížská škola je významná především nastaveným vysokým kreditem soutěže, jež je garantován: Asociací kuchařů a cukrářů ČR a Asociací číšníků České republiky a v neposlední řadě i Asociací hotelů a restaurací. Hodnotící komise soutěže je vybranou sestavou certifikovaných komisařů Asociace kuchařů a cukrářů ČR a pro disciplíny baristů a sommeliérů pak hodnotící tým, který je garantován Asociací číšníků ČR.
Škola si na nezájem nemůže stěžovat. V posledních ročnících se účast točila okolo 90-100 soutěžících a to platí i pro letošní ročník, je přihlášeno 88 zájemců. Čtvrtek bude věnován především kuchařům juniorům, v pátek budou soutěžit kuchaři senioři, cukráři, sommeliéři a baristi.
A co letos soutěžící budou zpracovávat? 
  • V letošním klání kuchaři  musí zvládnout připravit v limitu 45 minut 4 porce pokrmů, kde je základní surovinou vepřová panenka (cca 600 g). Jedná se o nejkvalitnější část vepřového masa a soutěžící musí v časovém limitu prezentovat 2 druhy tepelné úpravy vepřového masa.  Čím hodnotící komisi soutěžící překvapí, to se teprve uvidí. Tak jako v předchozích ročnících, mají soutěžící nastaveny tvrdé diskvalifikační podmínky, jako například při nerespektování hygienických zásad, pozdním nástupu na pracoviště či neodpovídajícím oblečení.
  • Cukráři mají soutěžní úkol zvládnout v čase 50 minut (+ 25 minut na ozdoby) a připravují 6 kusů CUPCAKES s tématikou „čtvero ročních období“ (zdobený muffin). Komisaři zde hodnotí nejen vzhled výrobků, ale také chuť, pracnost, hygienu,… Z celkového počtu připravených muffin jsou dvě určeny právě pro degustaciz
  • Senioři – cukráři mají poněkud větší úkol a to doslova. Dorty ke stejné tématice „čtvero ročních období“ mohou dosahovat maximální hmotnosti do 5 kilogramů. I zde je součástí úkolu zpracovat též vzorek pro degustaci.
  • U sommeliérů je kromě vědomostního testu z nápojové gastronomie klíčová práce s vylosovaným vínem (bílé, rosé, červené) a také harmonizace s vhodným pokrmem. Velkou roli v disciplíně hraje též pohybová elegance a zde jsou rovněž stanoveny časové limity: 5 minut na přípravu pracoviště a stejný čas na servis.
  • Mistrovství servisu kávy je věnována právě baristická soutěž. Mladí baristé připravují  2 x espresso, 2 x cappuccino, 2 x volný nápoj. Z propozic jasně vyplývá, že nesmí být v připravovaných nápojích žádný alkohol. Časový limit je desetiminutový (po 10 minutách též na přípravu a úklid pracoviště).
Přijďte se přesvědčit, že GASTRO KROMĚŘÍŽ skutečně patří mezi významné mezinárodní soutěže a zaslouží si patřičnou pozornost veřejnosti odborné i laické. Součástí soutěže budou po celou dobu pódiová vystoupení.

Závěrem je vhodné nejen popřát soutěžícím hodně zdaru, ale též poděkovat osobnostem a odborníkům, že hrdě převzali nad akcí záštitu:
  • Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Mgr. Kateřina Valachová Ph.D.
  • Prezident AKC ČR a WACS CONTINENTAL DIRECTOR CENTRAL EUROPE  - Bc. Miroslav Kubec
  • Hejtman Zlínského kraje – MVDr. Stanislav Mišák
  • Starosta města Kroměříž – Mgr. Jaroslav Němec
  • Starostka města Chropyně – Ing. Věra Sigmundová
  • Předseda asociace číšníků ČR – Mgr. Radek Bušina
  • Prezident Asociace hotelů a restaurací – Ing. Václav Stárek
Hlavními partnery soutěže jsou:
  • Retigo s.r.o.
  • JOSPO Josef Pospíšil, s. r.o.
Ostatní partneři soutěže:
  • CESK a.s.
  • CS Gostol Trading, s.r.o.
  • Espresso s.r.o.
  • SOŠ vinařská a SOU zahradnické Valtice
Tiskovou zprávu zpracovala: Ing. Eva Kočířová, zástupce ředitele pro odbornou výuku ve spolupráci s PhDr. Soňou Svobodovou.
Poznámka pro média: průběžné informace včetně fotografií, videí a zvukových souborů budou průběžně vyvěšovány na stránky školy na adrese: www.hskm.cz ,  facebook – Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Telefonní kontakt pro média: tel. +420 732 781 831
« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463/1
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Výběrové řízení
18.04.2019
„Výběrové řízení – Dodávka a montáž pekařské pece“
Gastro Mánes 2019
13.04.2019
Ve Střední škole hotelové a služeb Kroměříž se 10. dubna 2019 uskutečnil již 13. ročník celostátní soutěže Gastro Mánes zaměřený na studenou kuchyni. Celá soutěž se nesla v duchu „Vařit se má s láskou a s úsměvem“.
Fairtrade den na téma Indie
11.04.2019
9. dubna 2019 se uskutečnil na naší škole FT den na téma Indie. V dopoledních hodinách proběhla ve společenském sále prezentace a výstava pro studenty středních škol s ochutnávkou indického čaje.
SŠHS Kroměříž na prvních jarních závodech v Opavě
11.04.2019
První dubnový víkend 6. – 7. 4. 2019 strávila Ing. Michaela Fojtová (učitelka teoretického vyučování odborných předmětů oboru Jezdec a chovatel koní), startující pro letošní sezonu 2019 za subjekt Střední školy hotelové a služeb Kroměříž,
Zájezd do Budapešti
09.04.2019
Dne 3. 4. 2019 uspořádala studentská firma Travel&meeT ze 3.E zájezd do Budapešti, kde si pro účastníky připravila opravdu pestrý program plný poznávání města.
Carving – kuchařská artistika v Hradci Králové 2019
01.04.2019
Gastronomičtí řezbáři vytvářeli umělecká díla na dalším ročníku Vitana Cup 2019, kterou pořádala pobočka AKC ČR Východní Čechy v kongresovém centru Aldis.
Závěrečná tisková zpráva GKM 2019
19.03.2019
Závěrečná tisková zpráva GKM 2019
Gastro Kroměříž 2019 online
15.03.2019
Dnes, v pátek 15. 3. 2019, v 8:00 hodin proběhlo slavnostní zahájení 8. ročníku gastronomické soutěže s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2019.
© 2019 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz