úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Gastro Kroměříž 2017 – Tisková zpráva

Aktuality

Gastro Kroměříž 2017 – Tisková zpráva [15.03.2017]
Ve čtvrtek 16. března 2017 startuje v Kroměříži mezinárodní dvoudenní gastronomická soutěž Gastro Kroměříž 2017. 6 ročník je opět pod pomyslnou taktovkou  Střední školy hotelové a služeb Kroměříž. Celá soutěž se uskuteční v prostorách SPOLEČENSKÉHO SÁLU na ulici Pavlákova, a to včetně pátečního slavnostního vyhlášení výsledků 17. března 2017, které je plánováno od 18 hodin.  Střední škola hotelová a služeb Kroměříž již v předchozích letech otevřela široce svoji náruč veřejnosti a soutěž představila live i na svých stránkách. Fanoušci gastronomického zápolení tak i v letošním roce budou moci fandit soutěžícím buď přímo v místě konání akce, nebo přes internetové stránky školy, kam je zanesou krátké videovstupy.  Další zprávy o průběhu  dvoudenního klání budou zveřejňovány na FB stránkách školy. V pravidlech soutěže, oproti předchozím ročníkům, nedošlo k významným změnám: soutěžit budou odděleně junioři a senioři.
Letošní ročník je příslibem mimořádného zápasu také pro sestavu zahraničních soutěžících. Zahraniční soutěžící nezajišťují jen prestižnost akce, ale pro studenty je právě zastoupení cizinců skvělou příležitostí pro konverzaci v cizích jazycích a také pro navázání přátelství a získání zajímavého a nového pohledu na zpracování soutěžních úkolů s ohledem na regionální zvláštnosti. Zastoupeny zde budou čtyři země: Polsko, Portugalsko, Itálie a náš soused, Slovensko. Soutěžit se bude ve čtyřech odborně zaměřených kategoriích:
  • kuchař – junior a senior
  • cukrář – junior a senior,
  • barista,
  • sommeliér.
Kroměřížská škola je významná především nastaveným vysokým kreditem soutěže, jež je garantován: Asociací kuchařů a cukrářů ČR a Asociací číšníků České republiky a v neposlední řadě i Asociací hotelů a restaurací. Hodnotící komise soutěže je vybranou sestavou certifikovaných komisařů Asociace kuchařů a cukrářů ČR a pro disciplíny baristů a sommeliérů pak hodnotící tým, který je garantován Asociací číšníků ČR.
Škola si na nezájem nemůže stěžovat. V posledních ročnících byla účast okolo 90–100 soutěžících a to platí i pro letošní ročník, kdy je přihlášeno 88 zájemců. Čtvrtek bude věnován především kuchařům juniorům, v pátek budou soutěžit kuchaři senioři, cukráři, sommeliéři a baristi.                                    
A co letos soutěžící budou zpracovávat? 
  • V letošním klání kuchaři  musí zvládnout připravit v limitu 45 minut 4 porce pokrmů, kde jsou základní surovinou kachní prsa (cca 600 g). Soutěžící musí v časovém limitu prezentovat 2 druhy tepelné úpravy tohoto masa.  Čím hodnotící komisi soutěžící překvapí, to se teprve uvidí. Tak jako v předchozích ročnících, mají soutěžící nastaveny tvrdé diskvalifikační podmínky, jako například při nerespektování hygienických zásad, pozdním nástupu na pracoviště či neodpovídajícím oblečení.                               
  • Cukráři mají soutěžní úkol zvládnout v čase 50 minut (+ 25 minut na ozdoby) a připravují 6 kusů CUPCAKES s tématikou „Black& White“ (zdobený muffin). Komisaři zde hodnotí nejen vzhled výrobků, ale také chuť, pracnost, hygienu,… Z celkového počtu připravených muffin jsou dvě určeny právě pro degustaci. 
  • Senioři – cukráři mají poněkud větší úkol a to doslova. Dorty ke stejné tématice „Black&White“ mohou dosahovat maximální hmotnosti do 5 kilogramů. I zde je součástí úkolu zpracovat též vzorek pro degustaci.
  • U sommeliérů je kromě vědomostního testu z nápojové gastronomie klíčová práce s vylosovaným vínem (bílé, rosé, červené) a také harmonizace s vhodným pokrmem. Velkou roli v disciplíně hraje též pohybová elegance a zde jsou rovněž stanoveny časové limity: 5 minut na přípravu pracoviště a stejný čas na servis.
  • Mistrovství servisu kávy je věnována právě baristická soutěž. Mladí baristé připravují  2 x espresso, 2 x cappuccino, 2 x Latte machiato. Z propozic jasně vyplývá, že nesmí být v připravovaných nápojích žádný alkohol. Časový limit je desetiminutový (po 10 minutách též na přípravu a úklid pracoviště).
Přijďte se přesvědčit, že GASTRO KROMĚŘÍŽ 2017 skutečně patří mezi významné mezinárodní soutěže a zaslouží si patřičnou pozornost veřejnosti odborné i laické. Součástí soutěže budou po celou dobu pódiová vystoupení.

Závěrem je vhodné nejen popřát soutěžícím hodně zdaru ale též poděkovat osobnostem a odborníkům, že hrdě převzali nad akcí záštitu (výčet níže).
  • Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Ph.D. Kateřina Valachová
  • Prezident AKC ČR a WACS CONTINENTAL DIRECTOR CENTRAL EUROPE  – Bc. Miroslav Kubec
  • Hejtman Zlínského kraje – Jiří Čunek
  • Starosta města Kroměříž – Mgr. Jaroslav Němec
  • Starostka města Chropyně – Ing. Věra Sigmundová
  • Předsedkyně asociace číšníků ČR – Bc. Blanka Musilová
  • Prezident Asociace hotelů a restaurací – Ing. Václav Stárek                                                            
Hlavními partnery soutěže jsou:
  • Retigo s.r.o.
  • CESK,a.s.
  • CS GOSTOL Trading, s.r.o.
Tiskovou zprávu zpracovala: Ing. Eva Kočířová, zástupce ředitele pro odbornou výuku

Poznámka pro média: průběžné informace včetně fotografií, videí a zvukových souborů budou průběžně vyvěšovány na stránky školy na adrese: www.hskm.cz ,  facebook – Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Telefonní kontakt pro média: tel. +420 732 781 831
 

« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Jezdecké závody „Pohár města Kroměříže“ 22. ročník sobota 16. 6. 2018
20.05.2018
Žáci a učitelé odborného výcviku a teoretického vyučování oboru vzdělání Jezdec a chovatel koní připravili pro příznivce parkurového sportu na sobotu 16. června 2018
Sladké opojení 2018
18.05.2018
Příjemně naladěni odcházeli návštěvníci ze Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži. Již po čtrnácté se zde dne 10. května se konala celostátní soutěž v cukrářských dovednostech Sladké opojení,
Studenti prezentovali činnost svých společností!
18.05.2018
Opět je tu po roce soutěž studentských společností. Letos soutěžilo sedm společností.
Majáles
11.05.2018
27. března proběhlo školní kolo majálesu. Letos si školy vybíraly hudební směry a my jsme měli country.
Okresní kolo ve Floristice
06.05.2018
Žáci Střední školy hotelové a služeb Kroměříž, učební obor Zahradník, se zúčastnili 27. 4. 2018 soutěže Okresní kolo žáků a juniorů ve Floristice na výstavišti Floria Kroměříž.
Hobby soutěže „Liga zemědělských škol“ v parkurovém skákání
29.04.2018
Ve středu 25. 4. 2018 proběhly Hobby soutěže „Liga zemědělských škol“ v parkurovém skákání v areálu Střední školy zemědělské v Přerově.
Závěrečná tisková zpráva MP 2018
23.04.2018
Závěrečná tisková zpráva MP
Čokoládové FT pralinky chutnaly skvěle!
23.04.2018
Naše škola ve spolupráci s MÚ Kroměříž, kanceláří Zdravé město pořádala další společnou fairtrade akci, tentokrát na téma čokoláda a vše o ní.
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz