úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Gastro Kroměříž Tescoma Cup 2015

Aktuality

Gastro Kroměříž Tescoma Cup 2015 [06.03.2015]


Tisková zpráva

Symbolicky „na Josefa“ startuje 19. 3. 2015 mezinárodní dvoudenní gastronomická soutěž. Po oba dny je zahájení soutěže plánováno na 8.30 hodin v prostorách Střední školy hotelové a služeb Kroměříž, ulice Na Lindovce 1463, kde celá akce probíhá včetně slavnostního vyhlášení výsledků v pátek 20. března 2015, které je plánováno od 18. hodin. Střední školu hotelovou a služeb Kroměříž tak zaplaví stovky chutí a vůní. Junioři a senioři se utkají v kategorii kuchařské, tak jako v předchozích dvou ročnících.
Letošní ročník je mimořádně významný nejen pro zajímavou sestavu zahraničních soutěžích, kteří přicestují až z Portugalska, Itálie, Slovenska a také Polska, ale hlavně proto, že soutěž je rozšířena o kategorie tolik atraktivní pro soutěžící i diváky a jsou jimi kategorie:
- cukrář – junior a senior,
- barista,
- sommeliér.
Vysoký kredit soutěže potvrzuje i fakt, že odbornými garanty jsou: Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Asociace číšníků. Mimořádnost gastronomické akce podtrhuje potvrzená účast pana Claudie Delaporte, „gastro-celebrity“ odborníka oceněného titulem RESTAURATÉR FRANCIE ROKU 2010. Hodnotící komise soutěže je vybranou sestavou certifikovaných komisařů Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
V době, kdy napříč Evropou, dochází k poklesu atraktivity řemesel, si kroměřížská škola na nezájem nestěžuje. V loňském roce se utkalo 105 soutěžících. V letošním roce je přihlášeno 91 zájemců. Čtvrtek bude věnován především kuchařům juniorům, v pátek budou soutěžit kuchaři senioři, cukráři, sommeliéři a baristi.
A co takový soutěžící plní za úkoly?
- Kuchaři v limitu 45 minut připravují moderní teplý pokrm z kuřete. Jedna z hodnocených oblastí je vykostění celého kuřete. Že to vypadá jednoduše? Soutěžící mají rovněž nastaveny tvrdé diskvalifikační podmínky, jako například při nerespektování hygienických zásad, pozdním nástupu na pracoviště či neodpovídajícím oblečení.
- Nejfotogeničtější disciplínou lze bezpochyby nazvat kategorii cukrářskou, kde je soutěžním úkolem CUPCAKES s tématikou svatby (zdobený muffin). I zde se musí držet v časového limitu a plnit řadu pravidel. Hodnocen není jen vzhled výrobků, ale také chuť, pracnost, hygiena,…
- U sommeliérů je klíčová práce s vylosovaným vínem (bílé, rosé, červené) a také harmonizace s vhodným pokrmem. Velkou roli v soutěži hraje též pohybová elegance.
- Mistrovství servisu kávy je věnována právě baristická soutěž.
Přijďte se přesvědčit, že kroměřížské klání skutečně patří mezi významné mezinárodní soutěže a zaslouží si patřičnou pozornost veřejnosti odborné i laické. Závěrem je vhodné nejen popřát soutěžícím hodně zdaru ale též poděkovat osobnostem a odborníkům, že hrdě převzali nad akcí záštitu (výčet níže).
Akce se koná pod záštitou:
- Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy,
- hejtmana Zlínského kraje – MVDr. Stanislava Mišáka,
- prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a WACS CONTINENTAL DIRECTOR CENTRAL EUROPE – Bc. Miroslava Kubece,
- předsedy Asociace číšníků České republiky – Mgr. Radka Bušiny,
- prezidenta Asociace hotelů a restaurací - Ing. Václava Stárka,
- starosty města Kroměříže – Mgr. Jaroslava Němce,
- starostky města Chropyně – Ing. Věry Sigmundové.

Tiskovou zprávu zpracovala: Ing. Eva Kočířová, zástupce ředitele pro odbornou výuku
Poznámka pro média: průběžné informace včetně fotografií, videí a zvukových souborů budou průběžně vyvěšovány na stránky školy na adrese: www.hskm.cz
Telefonní kontakt pro média: tel. +420 732 781 831



« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Exkurze do Rodinného vinařství Bartoníkovi
17.11.2018
Dne 1. listopadu 2018 proběhla školní exkurze do Rodinného vinařství Bartoníkovi v Mikulčicích. Tuto akci zařídila studentská firma Action&Refreshment ze třídy 3. E. O tuto akci byl velký zájem nejen z řad studentů, ale i pedagogů naší školy.
Reprezentační ples SŠHS 2019
17.11.2018
Rádi bychom Vás pozvali na ples školy, který se bude konat 11.1.2019 od 20:00 hodin ve společenském sále. Ples se nese v tématu "Na křídlech andělů". Vstupenky lze zakoupit každou středu a pátek v zelené (budova Pavlákova). Vždy od 14:00 do 16:00.
Národní fairtradová konference
16.11.2018
Národní fairtradová konference se letos konala v Brně. Jejím cílem bylo vytvořit společný prostor pro sdílení praktických zkušeností a kontaktů, spolupráci i vzájemnou motivaci k podpoře fair trade v České republice. Do Brna přijeli členové řídicích
Kampaň Fandíme Fairtrade ve škole, ve městě i na faře
13.11.2018
Naše škola se opět zapojila do akce, kterou pořádá Fairtrade Česko a Slovensko. Připravili jsme prezentaci, uvařili skvělou fairtrade kávu a navštívili jsme studenty Obchodní akademie v Kroměříži. Studenti se dozvěděli principy fungování FT, seznámili se
Nabídka majetku – rentgenový přístroj
08.11.2018
Z důvodu přebytečnosti movitého majetku nabízíme k prodeji rentgenový přístroj Stomax 101 z roku 1986 za cenu 10 000,-.
Výzva k podání nabídky
29.10.2018
Dodávka konvektomatu a změkčovače vody
Na naší škole máme kreativní žáky
27.10.2018
Dne 13. října 2018 proběhlo slavnostní shromáždění v areálu Aqua Palace v Čestlicích, kde absolventi škol a pedagogové převzali ocenění Hospodářské komory ČR. Střední školu hotelovou a služeb reprezentovaly pí ředitelka Mgr. Ivana Hašová, Mgr. Andrea Mišurcová a absolventka školy Petra Nadymáčková.
Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii.
19.10.2018
Praktický týden 1.10 – 5. 10. 201
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz