úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Jarní stravování

Aktuality

Jarní stravování [01.04.2015]
Na jaře se probouzí příroda, pučí stromy a keře. Také my lidé potřebujeme po zimě nabrat novou energii. Jídelníček v jarních měsících upravíme, omezíme podávání tučných jídel. Důležitá je i tepelná úprava pokrmů. Vynecháme smažení pokrmů a začneme vařit v páře, ve vodě nebo dusit a krátce opékat. Snížíme spotřebu soli, které máme v naší stravě přebytek. Nadměrný příjem soli způsobuje například vysoký krevní tlak. Sůl je obsažena v mnoha průmyslově vyráběných potravinách, které nakupujeme a používáme pro přípravu pokrmů. Náhrada soli bylinkami a kořením podporující trávení například majoránkou, kmínem nebo mahá kořením je pro naše zdraví prospěšnější. K pokrmům přidáváme více fermentovaných potravin, jako jsou tempeh, pickles a kvašené zelí. Přílohy připravujeme z brambor, rýže, těstovin a zeleniny. Jídla doplníme zelenými natěmi - petrželkou, kerblíkem, pažitkou, řeřichou setou, mladými listy celeru, kopřivy, pampelišky, jitrocele. Obsahují vitaminy a minerální látky, a jejich konzumací můžeme předejít jarní únavě, rýmě nebo chřipce. Do jídelníčku zařadíme ovoce a zeleninu bohatou nejen na vitaminy, ale také na vlákninu potřebnou k správnému trávení. Jednoduše si čerstvý zdroj potřebných vitaminů a minerálů můžeme připravit formou naklíčených semínek a výhonků. Jde to snadno. Výhonky získáme za pár dní z cibule, kterou buď vložíme do hydroponického květináče s kamínky a vodou, nebo ji položíte na skleničku s vodou. Naklíčit můžeme čočku, fazole mungo, vojtěšku. Řeřichu setou nasypeme na nádobku, do které vložíme vatu, zalijeme vodou a během několika dní můžeme čerstvé bylinky nastříhat a nasypat na pomazánku nebo do polévky. K pokrmům patří nápoje. Pitný režim zpestříme ovocnými šťávami a doplníme je vodou bez bublinek. K zdravému jídlu a nápojům patří pohyb nejlépe v přírodě a na sluníčku.
Velikonoce jsou svátky jara a žáci 1. S Gastronomie – wellness si připravili v odborném výcviku velikonočního beránka, věnec z kynutého těsta a vyzkoušeli si barvení vajec cibulovými slupkami a zelenými bylinkami.
Ing. Jana Vaňková
Celý článek i s fotografiemi

« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Adaptační pobyt pro nastupující první ročníky maturitních oborů
09.09.2018
Adaptační pobyt na RS Dopravák Buchlovice pro nastupující první ročníky tří maturitních oborů se konal ve dnech 30. 8. – 2. 9. 2018. Celkem se ho zúčastnilo 37 studentů.
Strava pro naši mysl
11.07.2018
Ve dnech 10. – 14. 5. 2018 se naše škola stala hostitelskou institucí pro mezinárodní projektové setkání Erasmus+ s názvem Feeding Our Minds (Strava pro naši mysl).
Erasmus Budapešť
08.07.2018
Tři týdny v Budapešti díky projektu Erasmus – jaké to bylo?
Pohár města Kroměříže
22.06.2018
Střední škola hotelová a služeb Kroměříž pořádala 16. 6. 2018 již XXII. ročník parkurových jezdeckých závodů
Zemědělská výstava Kotojedy 2018
12.06.2018
Je dlouholetou tradicí, že se žáci a učitelé Střední školy hotelové a služeb podílí na organizaci Zemědělské výstavy v Kroměříži, která se koná každé 2 roky.
Znáš zelené koření?
12.06.2018
Žáci 2. E oboru Hotelnictví připravili výstavku bylinek s názvem „Zelené koření v gastronomii“. Bylinky si prohlédli také žáci oboru Stravovací a ubytovací služby a určovali jednotlivé rostlinky podle vzhledu a vůně.
Florbalový turnaj
29.05.2018
V pátek dne18. 5. 2018 se konal ve zlínské tělocvičně florbalový turnaj pořádaný Střední školou obchodu a gastronomie.
Zažij DofE
28.05.2018
Program DofE (Cena vévody z Edinburghu) je tady od toho, aby ti pomohl zdolat výzvy, které bys chtěl/a překonat a splnit si sny, které máš. V programu DofE se budeš dlouhodobě a pravidelně věnovat aktivitám ve čtyřech oblastech: rozvoj talentu,
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz