úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Juniorský tým AKC SMS na soutěži V Hradci Králové 2012

Aktuality

Juniorský tým AKC SMS na soutěži V Hradci Králové 2012 [27.04.2012]
Juniorský tým AKC SMS vznikl na podzim 2011. Již po krátké době od vzniku se zúčastnil soutěže GASTRO HRADEC 2012 ve čtyřech kategoriích a zároveň jako družstvo. Usilovné a náročné tréninky, které měli junioři pod dohledem trenérů a instruktorů, byly přínosem pro celý tým, bohužel ale neměli mnoho času na takové vzájemné pracovní seznámení, jaké by mělo být.
Hlavně u cukrářů byly tréninky zaměřeny na přípravu soutěže do Hradce. Každý kdo byl vybrán na prezentaci tohoto týmu, se úkolu zhostil dobře. Zkušenosti z tréninků se promítly na hodnocení jednotlivců, ale i celkového družstva.

Jako první kategorii zmíním kuchařskou kategorii slavnostní rautovou mísu pro 8 osob sestávající se ze tří základních výrobků s odpovídajícími doplňky, minimálně dvě omáčky, jeden vzorový talíř s jednou porcí a dvakrát jednotlivý inovativní hlavní pokrm, připravený za tepla a vystavovaný za studena.
Jako reprezentant juniorského týmu dostal důvěru Jakub Vedral ze školy ISŠ Valašské Meziříčí. Připravoval ho Petr Přeček ISSS Ostrava a Petr Brňák z Kroměříže. Samozřejmě nesmíme opomenout ani ostatní kluky z týmu, kteří mu po celou dobu přípravy pomáhali. Výrobky připravoval už v úterý a ve středu výrobky glazoval.
Názvy výrobků
  • Vepřová panenka táhlá do růžova v bránici s demi-glace, směs salátů s bylinkami
  • Králičí hřbet s drůbeží fáší se šafránem v bylinkovém skle, červené fazole v karotkovém pyré
  • Zeleninová terina kapustovém obalu proložená plátky vepřové kotlety, smažená sýrová kulička v kukuřičném prachu, omáčka z mladého špenátu, česnekový demi-glace.
Dvě inovativní jídla
Vařený pstruh ve vakuu, vlažné želé s rybího fondu, bramborové pyré s rajčatovým sklem, mous z uzené makrely a pečené kachní prso na hruškách, teplý luštěninový salát, vinná redukce.
Jakub Vedral získal pro tým stříbrnou medaili a pohár za třetí místo.

Za tým dále bojovaly cukrářky ve třech kategoriích, tak aby mohly být vyhlášeny i jako družstvo juniorů. Děvčata bojovaly v kategorii umělecká cukrařina – monument z pastiláže, glazury a karamelu. Na tuto kategorii se připravovala Šárka Králíková ze SŠHS Kroměříž, pod vedením Veroniky Kučové z téže školy, za pomoci kolegyně z týmu Gabriely Hladké. Některé části monumentu si mohla juniorka připravit dopředu a potom na poslední chvíli udělat části z karamelu. Svůj monument nazvala JARNÍ OKOUZLENÍ. Šárka se ujala úkolu výborně a vybojovala bronzové ohodnocení.

Další kategorii, které se cukráři zhostili je mísa PETIT FOURS, kde juniorka musela zhotovit čtyři druhy po šesti kusech. Každý petit fours musí mít rozdílnou technologickou přípravu a rozdílnou náplň. Juniorka Markéta Šamánková ze SŠHS Kroměříž se připravovala pod vedením trenérů Petry Vránové ze SŠGS Přerov a Veroniky Kučové ze SŠHS Kroměříž. Markéta používala na výrobu Belkoládu, oplatkové těsto, ovocné želé a turecký med. Název Petit fours – Malinový nugát, fernetový čtvereček, turecká slza, pistáciový kornoutek. Markéta za tyto výrobky získala zlatou medaili a pohár za třetí místo.

Poslední kategorií, které se cukráři zúčastnili, byla kategorie tří různých teplých nebo studených dezertů, vystavovaných za studena a jeden dort určený k porcování (12porcí) a ručně zdobený. Tuto kategorii připravovala Milena Ježková se SŠGS Přerov pod vedením Lukáše Rába z Přerova a Petry Vránové SŠGS Přerov.
Názvy dezertů
  • Rudý půlměsíc s jahodovým srdcem
  • Pozlacený borůvkový srp s jahodami
  • Malinovo-perníkové vlnění
Název dortu – Květinové opojení
Za tuto kategorii získala stříbrné ocenění.

Družstvo juniorského týmu AKC SMS získalo celkově 1. místo v družstvech, všichni junioři se postavili na stupně vítězů.
Při přípravě soutěžního místa všichni pracovali společně, jako vycvičený tým s dlouholetou praxí. Při vyhlášení výsledků měli všichni zúčastnění radost, stejně jako předseda pobočky Jakub Sedláček, který tým podporoval na jeho první společné soutěži. Tým se umístil na svoji premiéru velice dobře i přes počáteční menší zádrhele. Vše jsme dotáhli do konce a výsledky jsou vynikající.
Děkuji za poskytnutou důvěru v tento tým a doufám, že bude pokračovat nadále i přes nemalé finanční problémy. Všem, kteří se podíleli na přípravě juniorů, chci poděkovat a přeji hodně úspěchů v dalších soutěžích.
Pokud by měl nějaký zájemce podpořit nebo sponzorovat tento tým, může se ozvat na naši pobočku AKC SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO.
Petra Vránová
trenérka cukrářů juniorského týmu AKC SMS


« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463/1
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Výběrové řízení
18.04.2019
„Výběrové řízení – Dodávka a montáž pekařské pece“
Gastro Mánes 2019
13.04.2019
Ve Střední škole hotelové a služeb Kroměříž se 10. dubna 2019 uskutečnil již 13. ročník celostátní soutěže Gastro Mánes zaměřený na studenou kuchyni. Celá soutěž se nesla v duchu „Vařit se má s láskou a s úsměvem“.
Fairtrade den na téma Indie
11.04.2019
9. dubna 2019 se uskutečnil na naší škole FT den na téma Indie. V dopoledních hodinách proběhla ve společenském sále prezentace a výstava pro studenty středních škol s ochutnávkou indického čaje.
SŠHS Kroměříž na prvních jarních závodech v Opavě
11.04.2019
První dubnový víkend 6. – 7. 4. 2019 strávila Ing. Michaela Fojtová (učitelka teoretického vyučování odborných předmětů oboru Jezdec a chovatel koní), startující pro letošní sezonu 2019 za subjekt Střední školy hotelové a služeb Kroměříž,
Zájezd do Budapešti
09.04.2019
Dne 3. 4. 2019 uspořádala studentská firma Travel&meeT ze 3.E zájezd do Budapešti, kde si pro účastníky připravila opravdu pestrý program plný poznávání města.
Carving – kuchařská artistika v Hradci Králové 2019
01.04.2019
Gastronomičtí řezbáři vytvářeli umělecká díla na dalším ročníku Vitana Cup 2019, kterou pořádala pobočka AKC ČR Východní Čechy v kongresovém centru Aldis.
Závěrečná tisková zpráva GKM 2019
19.03.2019
Závěrečná tisková zpráva GKM 2019
Gastro Kroměříž 2019 online
15.03.2019
Dnes, v pátek 15. 3. 2019, v 8:00 hodin proběhlo slavnostní zahájení 8. ročníku gastronomické soutěže s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2019.
© 2019 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz