úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Mladí gastronomové z Kroměříže soutěžili

Aktuality

Mladí gastronomové z Kroměříže soutěžili [14.11.2011]
Studenti převážně hotelových škol ze čtyř moravských krajů a kraje Vysočina svedli ve Frenštátě pod Radhoštěm boj o postupová místa na republikové finále soutěže Gastrojunior – Nowaco Cup 2012.
Na klání dorazilo 49 budoucích kuchařů, číšníků a cukrářů z 22 středních škol a učilišť. „Nejsilněji byla překvapivě obsazena kategorie cukrář,“ uvedl Ivo Herman, ředitel frenštátské Střední školy hotelnictví a gastronomie, která „moravské semifinále“ pořádala.
Úkoly pro jednotlivé kategorie byly předem dané. Kuchaři museli zhotovit 4 porce moderního teplého pokrmu, z krůtích prsou, s přílohou. A to za 45 minut. Stejný časový limit na 4 porce teplého nákypu v moderní úpravě měli i cukráři. A číšníci museli zvládnout přípravu ovocného dezertu, podání šumivého vína a jazykovou zkoušku.
Podle Martina Slezáka, komisaře v kategorii kuchaři, úroveň klání hodně poskočila. „Nebyl tady vyloženě soutěžící, který by nám vytvořil nějaký nesmysl na talíři. Viděli jsme hodně zajímavé využití moderních surovin jako je dýně, čerstvý špenát nebo fazolky,“ popsal a dodal, že na školy je v současné době vyvíjen velký tlak, aby výuku posouvaly dál, než byla před 15 lety. „A troufám si tvrdit, že z 50 procent jsou dál než provozy.“
Prezident Asociace číšníků ČR Radek Bušina upozornil, že se úroveň soutěže Gastrojunior rok od roku zlepšuje. „Každý hledá, čím by komisi zaujal a překvapil,“ poukázal a dodal, že podobně dopředu jde i česká gastronomie. „Začínají se vymýšlet a inovovat různé typy pokrmů nejen u kuchařů ale i cukrářů, u číšníků je nejen moderní inventář, ale i vystupování, které se posunulo v posledních letech hodně vysoko,“ míní Bušina, který dodal, že čím dál více podniků si uvědomuje, že host jí nejdříve očima, pak vůní a nakonec chutí.

Naše škola měla své zástupce ve všech třech kategoriích.
V kategorii „Cukrář“ nás reprezentovala žákyně 2. ročníku učebního oboru „Cukrář“ Gabriela Hladká. Její teplý dezert – makový nákyp doplněný ovocnou omáčkou a tvarohovou pěnou byl ohodnocen stříbrnou medailí a v celkovém hodnocení se umístila na 5. místě.
V kategorii „Kuchař“ se velmi dobře předvedl Petr Stibora z 3. S, který připravoval krůtí steaky se šťouchanými bramborami, glazovanou zeleninou a omáčku s houbami. Za svůj výkon byl oceněn zlatou medailí a v celkovém hodnocení obsadil čtvrté místo.
V kategorii „Číšník – servírka“ soutěžila za naší školu Jana Tvarůžková z 2. F. Jejím soutěžním úkolem byl servis sektu a příprava teplého předkrmu za požití ananasu. Na výkonu Jany se podepsala nervozita z její první, tak významné soutěže. Za svůj výkon byla ohodnocena bronzovou medailí a umístěním na celkovém 12 místě.
Na přípravě žáků se podíleli odborní učitelé pan ing. Václav Forman, Iva Hašová a Veronika Kučová.
Dosaženými výsledky se všichni reprezentanti naší školy kvalifikovali do finále soutěže v Brně. Doufáme, že po odstranění drobných nedostatků dosáhnou nejméně tak dobrých výsledků, jakých dosáhli ve Frenštátě pod Radhoštěm.



« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Nabídka majetku – rentgenový přístroj
08.11.2018
Z důvodu přebytečnosti movitého majetku nabízíme k prodeji rentgenový přístroj Stomax 101 z roku 1986 za cenu 10 000,-.
Výzva k podání nabídky
29.10.2018
Dodávka konvektomatu a změkčovače vody
Na naší škole máme kreativní žáky
27.10.2018
Dne 13. října 2018 proběhlo slavnostní shromáždění v areálu Aqua Palace v Čestlicích, kde absolventi škol a pedagogové převzali ocenění Hospodářské komory ČR. Střední školu hotelovou a služeb reprezentovaly pí ředitelka Mgr. Ivana Hašová, Mgr. Andrea Mišurcová a absolventka školy Petra Nadymáčková.
Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii.
19.10.2018
Praktický týden 1.10 – 5. 10. 201
Světový den chleba
19.10.2018
Již 4. rokem slaví naše republika „Světový den chleba“. Tento svátek vyhlásila světová organizace řemeslných pekáren a je představován různým způsobem. I naše škola, která již více než 25 let vychovává mladé pekaře, se připojila k tomuto svátku.
Hotelováci jeli vařit do Itálie
11.10.2018
Na Střední škole hotelové a služeb v Kroměříži se stává již tradicí, že se žáci účastní během školního roku řady zajímavých zahraničních vzdělávacích akcí.
Kurz studené kuchyně
03.10.2018
Ve dnech 24. - 27. 9. 2018 probíhal na naší škole Kurz studené kuchyně. V průběhu 4 dnů žáci přebírali teoretické a zejména praktické dovednosti pod vedením mistra kuchaře pana Vladimíra Picky. Všechny znalosti
Adaptační pobyt pro nastupující první ročníky maturitních oborů
09.09.2018
Adaptační pobyt na RS Dopravák Buchlovice pro nastupující první ročníky tří maturitních oborů se konal ve dnech 30. 8. – 2. 9. 2018. Celkem se ho zúčastnilo 37 studentů.
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz