úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Semináře luštěnin a obilovin

Aktuality

Semináře luštěnin a obilovin [28.03.2013]
Dne 18. 1. 2013 na půdě hotelové školy poprvé proběhla praktická maturita formou seminářů, kterou si studenti zorganizovali, připravili i uvařili sami. Vedoucím maturantů byl Mgr. Stanislav Vaněk. První seminář se zaměřil na luštěniny a druhý na obiloviny. Pro tyto témata se rozhodli, protože mnoho lidí pokrmy z obilovin a luštěnin neznají, a také proto, že jsou pro naše zdraví potřebné. Pro mnoho studentů byly tyto pokrmy neznámé, ale velice si nad nimi pochutnávali, jako například nad tofu krémem s kokosem, imitací vaječné pomazánky a z obilovin to byl například obilovinový salát s těstovinami. Kdyby vás to náhodou motivovalo, tak tady vám přikládáme veškeré recepty k pokrmům, které se na daném semináři uskutečnily.
Obě tyhle práce byly spojeny s prezentací a ochutnávkou. Tvorby těchto seminářů se ujaly maturantky ze třídy 4. F., které seminář připravily pro studenty prvního, druhého a třetího ročníku.
Kaláčová, Uradníčková, Blahová, Tesařová

Recepty luštěniny:

Majonéza z Tofu
200 g tofu, 500 ml mléka, 50 g sójového nebo slunečnicového oleje, ocet, sůl
Do nožového mixéru dáme sójové mléko, olej a špetku soli. Spustíme mixér na plné obrátky a po kouscích vhazujeme tofu. Dokonale promixujeme a dochutíme solí a octem.
Tofu základ pro pomazánky a krémy II.
150 g tofu, 40 g rostlinného másla, 40 g kaše ze sójové mouky.
Do mixéru dáme sójovou kaši, spustíme na plné obrátky a po kouscích přidáváme tofu. Nakonec rychle zašleháme máslo. Sójová kaše musí být studená, jinak by se krém srazil.
„Humrová“ pomazánka z tofu
100 g syrového celeru, 80 g syrové mrkve, 1 citrón, 200 g majonézy z tofu, sůl, popřípadě špetka cukru.
Očištěný celer a mrkev nastrouháme na jemném struhadle a hned zakapeme šťávou z citrónu. Dobře promícháme s majonézou z tofu a dochutíme solí, případně cukrem. Dáme do chladničky na dvě hodiny zaležet. Pomazánkou zdobíme plátky bílé veky, na každý chlebíček přidáme kolečka citrónu a kousek kadeřavé petržele.
Imitace vaječné pomazánky
180 g tofu základ II., 1 lžička kurkumy (koření žluté barvy), 1 lžíce hořčice, 70 g tofu, 1 menší cibule, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička oleje, citrónová šťáva, sůl.
Očištěnou cibuli jemně nakrájíme a pomačkáme. V míse rozetřeme kurkumu s olejem, přidáme hořčici, sójovou omáčku, cibuli a dobře promícháme. Vše smícháme s tofu základem a nakonec lehce zamícháme na drobné kostičky nakrájené čerstvé tofu. Podle potřeby dochutíme solí, citronovou šťávou a necháme v chladničce 2 hodiny zaležet. Pomazánka je chutí i vzhledem k nerozeznání od vaječné, ale bez cholesterolu.
Jemný salát z tofu a syrové zeleniny
150 g tofu, 200 g očištěné zeleniny, 1 jablko, 1 lžíce sekané petrželové nati, Šťáva z ½ citrónu, 1 lžička medu, 1 lžíce oleje, sůl.
Tofu a očištěnou zeleninu a jablko nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme petrželovou nať a zálivku z citrónové šťávy, medu, několika lžic vody a ½ lžičky soli a dobře promícháme. Zakapeme olejem a necháme v chladničce asi ½ hodiny zaležet.
(doporučené druhy zelenin: karotka, celer, kedlubna, tykev, cuketa, ředkvičky, červená řepa, pórek).
Tofu krém s kokosem
200 g tofu natural, 200 g kokosu, 300 ml sojového mléka, 100 g cukru
Kokos smícháme s cukrem a zalijeme sojovým mlékem. Nastrouhané tofu v misce rozmixujeme a přidáme připravený kokos s mlékem. Vše dokonale rozmixujeme, dokud nevznikne krém.
Luštěninové karbanátky
1/4 kg hrachu nebo čočky, 1 – 2 vejce, 2 menší brambory, 1 cibule, 5 dkg, slaniny, strouhanka, sůl, kmín, majoránka
Do měkka uvařený hrách nebo čočku prolisujeme na kaši, přidáme sůl, koření, mleté brambory, sekanou cibuli zpěněnou na slanině, strouhanku a vše spojíme vejcem. Tvoříme karbanátky, které máčíme ve vejci a strouhance a smažíme.

Recepty obiloviny:

Salát ROBI s těstovinou. (mušle, spirály, kolínka)
500 g těstovin, 500 g Robi nudličky, 1 pórek, 2 červené papriky, ostatní pochutiny dle chuti.
Uvařenou těstovinu propláchneme studenou vodou a vychladíme. Promícháme s nudličkami Robi; pórkem, červenou paprikou, na plátky krájenou cibulí. Ochutíme solí, worcestrovou omáčkou, octem, cukrem, olejem, hořčicí a pepřem.
Vajíčkový salát z ROBI
500 g Robi, 200 g mrkve, 200 g okurek, jedna velká cibule, 200 g zeleného hrášku, 5 ks vajec.
Plátky Robi, vařenou mrkev a sterilizované okurky nakrájíme na úhledné nudličky, nebo kostičky, přidáme zelený hrášek, plátky natvrdo vařených vajec, jemně krájené plátky cibule nebo pórek. Směs promícháme s majonézou nebo kyselou smetanou promíchanou hořčicí, cukrem, solí a mletým pepřem.
Česneková pomazánka ROBI
1 pomazánkové máslo, 500 g Robi, 100 g taveného sýru.
Mleté Robi vyšleháme s pomazánkovým máslem a taveným sýrem. Ochutíme solí a třeným česnekem. Chlebíčky nebo chuťovky zdobíme ořechovým jádrem, jemnými plátky pórku a kolečkem kapie.
Čevapčiči ROBI
800 g mleté maso Robi, sůl, mletý pepř, vegeta, cibule, 3 vejce, 30 g mleté papriky, hl. mouka, 150 g strouhanka, olej.
Mleté maso dobře promícháme s vejci, strouhankou, moukou, kořením a jemně nakrájenou cibulí. Dochutíme a tvoříme válečky, které na oleji v troubě upečeme. (Pečeme krátce, abychom je nevysušily). Podáváme s hořčicí, na kolečkách krájenou cibulí a tatarskou omáčkou nebo kečupem. Příloha brambory v každé úpravě.
Kuskus na sladko
500 g kuskus, 4 kiwi, 4 jablka, 4 pomeranče, 2 lžíce mleté skořice, 2 lžíce medu.
Kuskus nasypeme do misky. V druhé misce máme rozehřátý med. Medem pak přelijeme kuskus a posypeme skořicí. Nakrájíme ovoce a přidáme od kuskusu. Lze servírovat jak teplý, tak i studený.
Můžeme přidat arašídy, rozinky i jiné ovoce, záleží kdo co má rád.






« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Hamadi ukázala své kvality
06.12.2017
Studentská firma Hamadi ze třídy 3. F předvedla výbornou práci. Byla oslovena managementem americké společností Smiths Medical
Posezení v Libosvárech
02.12.2017
Dne 2. 12. 2017 v Libosvárech, malé vesničce nedaleko Bystřice pod Hostýnem, uspořádaly místní seniorky posezení.
Studentská firma 1. D ConFirm na výbornou
26.11.2017
Dne 20. listopadu 2017 se v Domě kultury v Kroměříži uskutečnilo předvánoční setkání neziskových organizací, které pořádal Městský úřad, jako poděkování za dosavadní činnost.
Eliteam a jeho první akce!
15.11.2017
První úspěšnou akci má v letošním školním roce za sebou studentská společnost třídy 3. E Eliteam.
Kvalita potravin nás zajímá!
09.11.2017
Dne 7. listopadu 2017 jsme na naší škole přivítali paní europoslankyni MUDr. Olgu Sehnalovou. Její přednáška byla o práci v Evropském parlamentu. Nejvíce nás ale zajímalo téma dvojí kvality výrobků, zejména potravin a nekalé praktiky obchodníků. Tomuto
Třídní schůzky ve školním roce 2017/2018
01.11.2017
24. 11. 2017 15:00 informace pro rodiče ve společenském sálu, po ukončení
Pěstuj planetu – Světový den potravin 2017
25.10.2017
V letošním roce se SŠHS Kroměříž opět zapojila do kampaně „Pěstuj planetu“ a oslavila Světový den potravin. V naší hotelové restauraci studenti s vyučujícími připravovali menu z dýně, např. dýňovou polévku, zelí, placky a dýňový
Projekt praktický týden
17.10.2017
Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii – praktický týden
© 2017 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz