úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Zdravý životní styl má zelenou

Aktuality

Zdravý životní styl má zelenou [19.02.2015]
Kroměřížská Střední škola hotelová a služeb reagovala na trendy dnešní doby a od září loňského roku otevřela nový obor Gastronomie-wellness zaměřený na zdravý životní styl. V dnešní době rostoucích civilizačních nemocí, které s naším životním stylem souvisejí, jde o počin vskutku důležitý.
Žáci nového oboru nejen že se o zdravém životním stylu učí, ale zároveň své zkušenosti převádějí i do praxe. Zpočátku to byla například výstava „Čerstvé zelené bylinky“, kde se adepti zdravého stylu učili využívat rozmanitou škálu zeleného koření v české kuchyni. Velký úspěch měla nabídka pomazánek a moučníků připravených z celozrnné mouky, různých druhů obilovin, luštěnin, ořechů, ovoce a zeleniny, na Dni otevřených dveří. Pomazánky a moučníky byly vyrobeny například z tepelně upravených luštěnin a brambor, vybrané pomazánky připraveny zasyrova. K dochucování byly použity čerstvé bylinky, směsi koření, ale také vybraná zelenina. Pokrmy vyrobené z luštěnin, vybraných druhů obilovin, ořechů ovoce a zeleniny jsou vhodné pro ty, kteří se chtějí stravovat zdravě, nebo mají některá zdravotní omezení a nesmí konzumovat pokrmy a výrobky obsahující lepek. Na dotazy návštěvníků ohledně surovin a jejich zpracování žáci bez zaváhání odpovídali a detailně popisovali, jak jednotlivé pokrmy připravovali a dochucovali. Kromě toho ve cvičné kuchyni před návštěvníky, které tvořili nejen žáci základních škol ale také jejich rodiče a kamarádi, zručně připravovali jednotlivé výrobky a opět je nabízeli k ochutnávce.
Inspirací i pro laiky byly v době předvánoční recepty na zdravé vánoční pochoutky. Žáci pod vedením své odborné učitelky zpracovávali celozrnnou mouku, vybrané luštěniny, zeleninu, ovoce, různé druhy ořechů, med, či jiné ne příliš tradiční vánoční suroviny, a z nich pekli cukroví. Jejich práce, stejně jako činnost během celého půlroku, byla průběžně dokumentována fotografiemi a videozáznamem. V teoretické části proběhl evaluační proces, ve kterém žáci ve skupině zhodnotili své výkony a navrhli možnosti, jak svou práci dále vylepšovat.
Jelikož je to obor nový, jde o práci tvůrčí a nejen pro žáky samotné, ale i pro širší veřejnost, velmi přínosnou. Klady nového oboru budou zhodnoceny s přibývajícími ročníky a rostoucími zkušenostmi mladých odborníků na zdravý životní styl. Je dobře, že se naše škola může v této oblasti vzdělávání a životního stylu prezentovat a do budoucna předat na trh práce profesionálně vzdělané odborníky zdravého životního stylu, jichž zatím je v naší společnosti nedostatek.

 

« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Adaptační pobyt pro nastupující první ročníky maturitních oborů
09.09.2018
Adaptační pobyt na RS Dopravák Buchlovice pro nastupující první ročníky tří maturitních oborů se konal ve dnech 30. 8. – 2. 9. 2018. Celkem se ho zúčastnilo 37 studentů.
Strava pro naši mysl
11.07.2018
Ve dnech 10. – 14. 5. 2018 se naše škola stala hostitelskou institucí pro mezinárodní projektové setkání Erasmus+ s názvem Feeding Our Minds (Strava pro naši mysl).
Erasmus Budapešť
08.07.2018
Tři týdny v Budapešti díky projektu Erasmus – jaké to bylo?
Pohár města Kroměříže
22.06.2018
Střední škola hotelová a služeb Kroměříž pořádala 16. 6. 2018 již XXII. ročník parkurových jezdeckých závodů
Zemědělská výstava Kotojedy 2018
12.06.2018
Je dlouholetou tradicí, že se žáci a učitelé Střední školy hotelové a služeb podílí na organizaci Zemědělské výstavy v Kroměříži, která se koná každé 2 roky.
Znáš zelené koření?
12.06.2018
Žáci 2. E oboru Hotelnictví připravili výstavku bylinek s názvem „Zelené koření v gastronomii“. Bylinky si prohlédli také žáci oboru Stravovací a ubytovací služby a určovali jednotlivé rostlinky podle vzhledu a vůně.
Florbalový turnaj
29.05.2018
V pátek dne18. 5. 2018 se konal ve zlínské tělocvičně florbalový turnaj pořádaný Střední školou obchodu a gastronomie.
Zažij DofE
28.05.2018
Program DofE (Cena vévody z Edinburghu) je tady od toho, aby ti pomohl zdolat výzvy, které bys chtěl/a překonat a splnit si sny, které máš. V programu DofE se budeš dlouhodobě a pravidelně věnovat aktivitám ve čtyřech oblastech: rozvoj talentu,
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz