úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Zdravý životní styl má zelenou

Aktuality

Zdravý životní styl má zelenou [19.02.2015]
Kroměřížská Střední škola hotelová a služeb reagovala na trendy dnešní doby a od září loňského roku otevřela nový obor Gastronomie-wellness zaměřený na zdravý životní styl. V dnešní době rostoucích civilizačních nemocí, které s naším životním stylem souvisejí, jde o počin vskutku důležitý.
Žáci nového oboru nejen že se o zdravém životním stylu učí, ale zároveň své zkušenosti převádějí i do praxe. Zpočátku to byla například výstava „Čerstvé zelené bylinky“, kde se adepti zdravého stylu učili využívat rozmanitou škálu zeleného koření v české kuchyni. Velký úspěch měla nabídka pomazánek a moučníků připravených z celozrnné mouky, různých druhů obilovin, luštěnin, ořechů, ovoce a zeleniny, na Dni otevřených dveří. Pomazánky a moučníky byly vyrobeny například z tepelně upravených luštěnin a brambor, vybrané pomazánky připraveny zasyrova. K dochucování byly použity čerstvé bylinky, směsi koření, ale také vybraná zelenina. Pokrmy vyrobené z luštěnin, vybraných druhů obilovin, ořechů ovoce a zeleniny jsou vhodné pro ty, kteří se chtějí stravovat zdravě, nebo mají některá zdravotní omezení a nesmí konzumovat pokrmy a výrobky obsahující lepek. Na dotazy návštěvníků ohledně surovin a jejich zpracování žáci bez zaváhání odpovídali a detailně popisovali, jak jednotlivé pokrmy připravovali a dochucovali. Kromě toho ve cvičné kuchyni před návštěvníky, které tvořili nejen žáci základních škol ale také jejich rodiče a kamarádi, zručně připravovali jednotlivé výrobky a opět je nabízeli k ochutnávce.
Inspirací i pro laiky byly v době předvánoční recepty na zdravé vánoční pochoutky. Žáci pod vedením své odborné učitelky zpracovávali celozrnnou mouku, vybrané luštěniny, zeleninu, ovoce, různé druhy ořechů, med, či jiné ne příliš tradiční vánoční suroviny, a z nich pekli cukroví. Jejich práce, stejně jako činnost během celého půlroku, byla průběžně dokumentována fotografiemi a videozáznamem. V teoretické části proběhl evaluační proces, ve kterém žáci ve skupině zhodnotili své výkony a navrhli možnosti, jak svou práci dále vylepšovat.
Jelikož je to obor nový, jde o práci tvůrčí a nejen pro žáky samotné, ale i pro širší veřejnost, velmi přínosnou. Klady nového oboru budou zhodnoceny s přibývajícími ročníky a rostoucími zkušenostmi mladých odborníků na zdravý životní styl. Je dobře, že se naše škola může v této oblasti vzdělávání a životního stylu prezentovat a do budoucna předat na trh práce profesionálně vzdělané odborníky zdravého životního stylu, jichž zatím je v naší společnosti nedostatek.

 

« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Gastro Kroměříž 2018
13.03.2018
Ve dnech 22. – 23. 3. 2018 se v prostorách společenského sálu Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži uskuteční 7. ročník gastronomické soutěže s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2018.
Strava pro naši mysl
15.02.2018
Ve dnech 5. – 9. 2. 2018 se studenti a pedagogové naší školy zúčastnili mezinárodního projektového setkání Erasmus+ s názvem Feeding Our Minds (Strava pro naši mysl) v chorvatském Daruvaru. Jednalo se o první z pěti setkání,
Projekt EQAVET – Senior 50+
11.02.2018
Střední škola hotelová a služeb Kroměříž se zapojila do Pilotního ověřování programu
Naši cukráři slavili další úspěch
08.02.2018
Mimořádným úspěchem skončila pro SŠHS Kroměříž soutěž odborných dovedností oboru cukrář junior „O Priessnitzův dortík“. V nádherném prostředí Priessnitzových léčebných lázní se ve středu 31. ledna 2018 konal již 14. ročník této soutěže, kterou pořádala
Olympiáda v anglickém jazyce
04.02.2018
Dne 23. 1. 2018 proběhlo školní kolo olympiády v anglickém jazyce. Soutěžilo 15 studentů 1. – 3. ročníku a své znalosti si procvičili v konverzaci na vylosované téma a popisu obrázku. Hodnotil se také poslech a porozumění čtenému textu, jakož i použití gramatických struktur v textu.
Kroměřížská koktejlová soutěž
30.01.2018
Ve středu dne 31. ledna 2018 se uskuteční ve společenském sále Střední školy hotelové a služeb pod záštitou České barmanské asociace zastoupené panem Radkem Poláčkem 19. ročník Kroměřížské koktejlové soutěže.
Gastro Junior Brno 2018 – Bidfood Cup
27.01.2018
24. ročník národního kola soutěže Gastro Junior Brno 2018 – Bidfood Cup byl v letošním roce ojedinělý tím, že kromě soutěžících v oboru Kuchař, Cukrář a Číšník se účastnili poprvé i studenti oboru Barista a Barman. Naše škola vytvořila tříčlenné
Předvánoční zájezd do Vídně
10.01.2018
Studentská firma HAMADI žáků 3.F přišla s další akcí. Žákům naší školy jsme nabídli poznávací zájezd do hlavního města Rakouska, Vídně.
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz