úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod »
tisk

Erasmus+

Již od roku 2005 vyjíždí pravidelně žáci školy na zahraniční stáže do evropských hotelů a restauračních zařízení. Tyto stáže byly organizovány pod hlavičkou Národní agentury evropských projektů a dílčími projekty byly Leonardo da Vinci, Comenius, Socrates.
Cílovými destinacemi, kde žáci prováděli stáže, se staly Německo, Itálie a Španělsko, později se připojila i Anglie. V průměru se na tyto stáže dostalo každý rok 35 žáků. Tomuto výjezdu předcházelo vytvoření náročných projektů, které musely úspěšně projít schválením národní agenturou.
Od roku 2014 byly všechny dílčí projekty nahrazeny novým, jediným – Erasmus+. Poprvé se nám to podařilo v letošním roce (2018), kdy žáci vyjeli do Budapešti.
Jednotlivé stáže jsou realizovány se zahraničními partnery na základě minulé, velmi dobré spolupráce a na základě udělení finančního příspěvku národní agenturou.
Obecně platí, že stáže přispějí k lepšímu uplatnění studentů na trhu práce, neboť jsou obohaceni novými vědomostmi a zkušenostmi. Zdokonalí se v německém, italském i anglickém jazyce. To jim pomůže k lepší komunikaci s hosty z cizojazyčně mluvících zemí.
Vedle plánovaného obsahu stáže je velmi kladně hodnocena skutečnost, že každý z účastníků stáže si musí zvolit vlastní způsob adaptace do cizího prostředí. Jedná se o navázání kontaktů a poměrně velmi rychlé naučení se odborných frází při komunikaci se zákazníky a hosty hotelů. Žáci vyslaní přes NAEP musí převzít na sebe zodpovědnost a starostlivost mimo pracovní dobu. Důležitým momentem je i vytvoření přátelských vztahů s lidmi žijícími a pracujícími ve špičkovém hotelovém a gastronomickém zařízení v zemích EU.

Tři týdny v Budapešti díky projektu Erasmus – jaké to bylo?

První říjnový den odjelo 10 žáků SŠHS Kroměříž s pedagogickým dozorem na třítýdenní odbornou stáž do Budapešti. Stáž se konala v rámci programu Erasmus+, který hradí veškeré náklady. Po příjezdu jsme byli příjemně překvapeni ubytováním na jedné z hlavních ulic - Andrássyho v hostelu Adagio 1 přímo v centru Budapešti, kousek od Náměstí hrdinů, ZOO, 50 metrů od vstupu metra a nedaleko od hotelů, kde žáci pracovali.
Při příjezdu jsme od partnerské organizace obdrželi informace týkající se ubytování, stravování, práce a programu.
V pondělí ráno jsme se vydali na pracoviště. Prvním byl pětihvězdičkový hotel Ritz-Carlton, který je nejluxusnějším hotelem v Budapešti. Zde zůstali na stáž 3 kuchaři - Tomáš, Ondřej a Michal a 2 servírky - Adéla a Veronika. A zde čekal první „šok“ - 6 hodin školení o hotelu. Dozvěděli jsme se, že běžně se nový zaměstnanec dle pozice školí až 3 dny.
Dalším hotelem byl hotel President, kde pracovali Monika a Filip v kuchyni a Lucie s Anetou v restauraci. Hotel měl o hvězdičku méně, ale byl  o poznání „přátelštější“ - byl menší, personál včetně managementu velmi mladý a v podstatě všichni znali všechny.
Poslední žák naší skupiny - Jakub - pracoval první den na recepci hostelu, kde jsme bydleli, potom na druhém hostelu společnosti  Adagio 2.
Postupně mizel počáteční ostych v komunikaci  a žáci se stále zlepšovali v  v anglickém jazyce nejen v hotelích, ale také v samotném hostelu, kde se střídali turisté z celého světa. Ve volném čase pracovali „dobrovolně“ na jazykovém on-line kurzu, často společně konzultovali některé nejasnosti.
Ve středu  za námi přijela zástupkyně partnerské organizace a zjišťovala od žáků, jak jsou spokojeni, jestli mají nějaké připomínky apod.
V rámci programu Erasmus+ mají žáci zajištěné 2 kulturní programy. První sobotu nám partnerská organizace zajistila prohlídku Muzea teroru - Terrorhaza. Je to místo, kde sídlila kdysi obávaná tajná policie a za druhé světové války zde probíhalo mučení a výslech Židů a dalších obětí Šípových křížů. Po prohlídce muzea jsme zamířili do ZOO, kde jsme strávili celé odpoledne. ZOO je skutečně nádherná.
Druhou sobotu nás čekala návštěva Tropicaria, kde jsme si v různě velkých akváriích a teráriích prohlédli všechny možné druhy ryb, žraloky, aligátora, hady, gekony, chameleona, želvy, různé brouky a pavouky, v jednom z akvárií jsme si mohli pohladit rejnoky. Abychom si vodu užili i my, strávili jsme báječné odpoledne v Aqua word, což je obří aquapark s mnoha vodními atrakcemi.
Kromě těchto víkendových programů jsme zvládli navštívit i citadelu se sochou Svobody, hrad Buda a Fisherman‘s Bastion, které se nacházejí na jedné straně Dunaje v části Buda. V části Pest jsme si prohlédli rozsáhlou budovou Parlamentu a Baziliku sv. Štěpána. Nesmíme zapomenout ani na historickou tržnici Central Market Hall, kde je možné nakoupit v přízemí různé druhy klobás, koření - obzvláště papriky a věnce s chilli, chlazené ryby, ovoce a zeleninu a v prvním patře i suvenýry a oblečení.
Velkou výhodou pro nás byla permanentka na dopravu, proto jsme mohli volně využívat cestování metrem (mají 4 rozdílná metra rozlišená barvami), autobusem i tramvají. Doprava po Budapešti je navíc docela jednoduchá, proto se nikdo neztratil a všichni jsme se v sobotu 21. 10. v odpoledních hodinách vrátili šťastně do České republiky. I když jsme se na rodinu a kamarády těšili, přece jen nám bylo líto, že 3 týdny v Budapešti uběhly tak rychle. Naštěstí máme mnoho fotografií a natočených videí z našich pracovišť i města, která nám budou tuto stáž připomínat.
Mgr. Marcela Hasoňová

video 1
video 2
video 3
video 4
video 5
Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Závěrečná tisková zpráva GKM 2019
19.03.2019
Závěrečná tisková zpráva GKM 2019
Gastro Kroměříž 2019 online
15.03.2019
Dnes, v pátek 15. 3. 2019, v 8:00 hodin proběhlo slavnostní zahájení 8. ročníku gastronomické soutěže s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2019.
Gastro Kroměříž 2019
14.03.2019
Dne 15. března 2019 se v prostorách společenského sálu Střední školy hotelové a služeb Kroměříž uskuteční 8. ročník soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2019.
Projekt IREAS – Podpora vzdělávání žáků v gastronomii
08.03.2019
Dne 6. 3. 2019 žáci 2. A absolvovali workshop na téma zdravá výživa. Všichni zúčastnění získali informace o energetické hodnotě potravin, výživových doporučeních a také jaký vliv má složení stravy na zdravotní stav člověka a jak ovlivňuje jeho výkonnost.
Pokračovací kurz carvingu v thajském stylu v Kroměříži
01.03.2019
Již podruhé se sešli 21. a 22. února 2019 žáci naší školy a žákyně ze Střední školy Charbulova z Brna na POKRAČOVACÍM KURZU CARVINGOVÉ AKADEMIE, tentokrát zaměřeném na thajský styl.
Projekt Edison 2019 na SŠHS Kroměříž
23.02.2019
I v letošním roce se hotelová škola zúčastnila Projektu Edison. Stážisté ze zahraničních univerzit navštěvují školy v České republice a seznamují naše studenty s kulturou jejich zemí.
Projekt IREAS – Podpora vzdělávání žáků v gastronomii
23.02.2019
Dne 20. 2. 2019 žáci 2. A absolvovali workshop na téma pracovněprávní vztah a finance.
Barmanský kurz
22.02.2019
Základní barmanský kurz České barmanské asociace, z.s.ve dnech 11. – 15. 03. 2019
© 2019 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz