úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod »
tisk

B 83 Gastro Mánes

Vařit se má s láskou a s úsměvem

Tato slova opět po roce zazněla v úvodu celostátní soutěže kuchařských dovedností žáků odborných učilišť Gastro Mánes od předsedkyně komise Kataríny Doležalové, majitelky penzionu Vila u přehrady Luhačovice. V Prostorách SŠHS Kroměříž se dne 4. dubna 2018 uskutečnil již 12. ročník v přípravě studené kuchyně.
Soutěžící předváděli své kuchařské, aranžovací i servírovací dovednosti. K výčtu jejich umění je třeba přidat také schopnost komentátorskou, kdy museli popsat průběh přípravy salátu, případně jej doplnit zajímavostmi o vybraných surovinách.
Všichni zúčastnění nezklamali originalitou nápadů, pečlivostí při přípravě a snahou předvést svou práci v co nejlepším světle. Tématem letošního soutěžního klání byla příprava plněných hrušek, chuťovky s hlavní surovinou křen a předkrmový salát. Dvojčlenná družstva nejdříve uchystala výrobky v připravených prostorách, poté ve vylosovaném pořadí předvedla při pódiovém vystoupení přípravu předkrmového salátu s tropickým ovocem.
Odborná porota hodnotila pestrost surovin, preciznost práce soutěžících, ale také dodržování hygienických pravidel a v neposlední řadě i způsob, jakým si dvojice komentovala své pódiové vystoupení jako např. Papájovo-mangový thajský salát, Letní osvěžení s jižním ovocem a pomerančovým likérem Cointreau, Tropický mls, či Honzův salátek. Samozřejmě, že velkou roli při udílení bodů sehrála chuť předložených výrobků a vlastní aranžmá.
Vítězem soutěže se stalo družstvo z SOŠ, SOU Třešť Anita Štanglová a Jan Musílek. Druhou příčku obsadili Tereza Hořínková a Radim Polášek z OU a PrŠ Hlučín, třetí místo získali Nikola Petrová a Filip Černoch z OU a PrŠ Nový Jičín. Domácí soutěžní družstvo SŠHS ve složení Kristýna Šímová a Marek Drizi, žáci 1. ročníku oboru Stravovací a ubytovací služby – kuchařské práce připravili pod vedením Jany Valachové výborné plněné hrušky s karamelem, křenové čtverhránky a salát Tropimix.
Zúčastnění obdrželi diplomy, věcné ceny a poháry pro vítěze. Záštitu nad soutěží převzalo MŠMT ČR. Poděkování patří také všem sponzorům, pedagogům a soutěžícím, kteří se na přípravě a realizaci soutěže podíleli.
Účastníci soutěže:
OU Cvrčovice, OU a PrŠ Hlučín, OU a PrŠ Nový Jičín, SŠ prof. Z. Matějčka Ostrava – Poruba, SOŠ a SOU Třešť, SŠHS Kroměříž.




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Gastro Kroměříž 2019
15.03.2019
Dne 15. března 2019 se v prostorách společenského sálu Střední školy hotelové a služeb Kroměříž uskuteční 8. ročník soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2019.
Kroměřížská koktejlová soutěž 2019
13.02.2019
Ve středu 6. února 2019 se v prostorách Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži za odborné garance České barmanské asociace uskutečnil jubilejní dvacátý ročník Kroměřížské koktejlové soutěže.
Kurz Sommeliérská pečeť
13.02.2019
Ve dnech 5. 2. – 8. 2. 2019 proběhl na Střední škole hotelové a služeb Kroměříž Sommeliérský kurz, který vedl Marian Jemelík
Kroměřížská koktejlová soutěž 2019
06.02.2019
Ve středu dne 6. února 2019 se uskuteční ve společenském sále Střední školy hotelové a služeb Kroměříž pod záštitou České barmanské asociace zastoupené panem Radkem Poláčkem jubilejní 20. ročník Kroměřížské juniorské koktejlové soutěže.
Novinářská Fairtrade cesta do Indie
04.02.2019
Naše škola patří už několik roků mezi školy, které nesou označení fairtrade škola. Po celou dobu vyvíjíme různé aktivity spojené s šířením této myšlenky.
Cukrářka naší školy obhájila loňský titul
04.02.2019
Mimořádným úspěchem, podobně jako v loňském roce, skončila pro naši školu soutěž odborných dovedností oboru cukrář junior „O Priessnitzův dortík“.
Školní kolo soutěže v ruském jazyce
04.02.2019
V úterý 29.1 2019 proběhlo školní kolo soutěže, kterého se zúčastnilo 7 studentů
Gastro Junior Brno 2019 – Bidfood Cup
25.01.2019
Jubilejní 25. ročník národního kola soutěže Gastro Junior Brno 2019 – Bidfood Cup byl v letošním roce ojedinělý tím, že kromě soutěžících oboru Kuchař, Cukrář a Barman, se účastnili poprvé i studenti oboru Barista a Teatender, kdy společně s číšníkem vytvořili dvoučlenný tým.
© 2019 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz