úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod »
tisk

Podpora vyučování žáků v gastronomii


Název projektu:

Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii

Číslo projektu:

CZ.02.3.61/0.0/0.0/16_012/0000606

Popis projektu

Hlavním cílem projektu je posílení exekutivního a praktického vyučování žáků v oborech SŠ bez maturitní zkoušky skrze zvýšení motivace žáků k vzdělávání a zvýšení praktických dovedností s akcentem na uplatnění žáků v jejich budoucím zaměstnání workshopů.
Projekt se skládá ze dvou na sebe navazujících aktivit – „Cyklu workshopů“ a „Exekutivních a praktických týdnů“.

Cyklus workshopů

 „Cyklus workshopů“ představuje formu do 2 vzájemně se prolínajících částí - exekutivních dovedností a praktického vzdělávání. Celkem je realizováno 12 workshopů.
-    Cílem je rozvinou exekutivní dovednosti a rozšířit praktické uplatnění žáků.
-    V rámci workshopů je mimo jiné organizován celodenní odborný seminář, např. kurz molekulární kuchyně, mořské plody, tradiční česká kuchyně a podobně.
-    Na základě zpracovaných úkolů a aktivity jsou poté žáci vybráni a nejlepší se účastní „Exekutivních a praktických týdnů“. Předpoklad účasti je cca 15 % až 40 % nejlepších žáků na školu.

Exekutivní a praktické týdny

Smyslem „Exekutivních a praktických týdnů“ je vytvořit mimoškolní aktivitu zaměřenou na rozvoj jejich klíčových kompetencí a zejména praktických dovedností.
  • Aktivita je rozdělena do dvou na sebe navazujících týdnů (Exekutivní týden a Praktický týden) v podobě 5 denní akce pro 25 studentů spojených ze 4 škol.
  • První týden se koná na konci školního roku (květen/červen), druhý týden pak na začátku následujícího (září/říjen).
    • 1. Týden „Exekutivní týden“ se zaměřuje na dovednostní rozvoj žáků s ohledem na jejich praktické uplatnění (komunikace, týmová práce, zaměstnání, a podobně).
    • 2. Týden „Praktický týden“ zaměřující se na praktické dovednosti žáků v gastronomii (odborné semináře, např. práce s moderními technologiemi, úprava divočiny, HCCP, ryby a mořské plody a podobně).
    • Žáci získají certifikáty o absolvování kurzů a také získají bezplatné roční členství v Asociaci kuchařů a cukrářů.

Projektové partnerství

Projekt je realizován společností IREAS, Institut pro strukturální politiku o.p.s. ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky a společností Jules a Jim. Do projektu je dále zapojeno 12 škol.

Zapojené školy v projektu

-    SŠ pedagogická, hotelnictví a služeb Litoměřice,
-    Střední škola zemědělství a služeb, Albrechtice,
-    Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Písek,
-    Integrovaná střední škola, Jesenice,
-    SŠHSS, Teplice nad Metují,
-    Střední  škola  hotelová  a  služeb,  Kroměříž,
-    Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vlašim,
-    Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Kladno,
-    Střední škola živnostenská Sokolov,
-    SŠOGD PRAKTIK s.r.o., Olomouc,
-    Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Horky nad Jizerou,
-    Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod.

Projekt Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii – exekutivní týden 15. – 20. 5. 2017

Exekutivní týden proběhl od pondělí 15. 5. 2017 do soboty 20. 5. 2017 v Rekreačním a školicím středisku Moravec okres Žďár nad Sázavou. Žáci měli podepsaný souhlas rodičů s účastí na akci, byli na místě proškoleni BOZP a byli pojištěni. Veškeré náklady pobytu a kurzů byly hrazeny z projektu. Denní program byl rozdělen na dopolední část 9,00-12,30 hodin, odpolední program 14,00-18,00 hodin a večerní program 19,30 – 21,30 hodin. Po celou dobu projektu zajišťovala pedagogický doprovod Mgr. Věra Tupá (odborná učitelka gastronomických předmětů).
Projektu se zúčastnila 8 členná skupinka vybraných žáků SŠHS Kroměříž spolu s žáky gastronomických škol z Albrechtic, Olomouce, a Havlíčkova Brodu.
Naši školu reprezentovali žáci Alexej Šebestík, Miroslav Maninský, Jindřich Holan, Kristýna Lysáková, Natálie Šimčíková z třídy 2.A a Hana Janečková, Kateřina Hrabánková, Andrea Küršnerová ze třídy 2.K.
Náplň exekutivního týdne:
* Zahajovací a dovednostněmotivační část – životopis, linkedin, profesní možnosti, kariéra.
* Stmelovací a teamová část – motivační pohovory, komunikace (trénink elevator pitch, strukturování CV, příprava na časté otázky zaměstnavatelů).
* Preventivní a praktická část – sebekontrola, zdravá výživa, týmové úkoly.
* Zaměstnanecká část – Pracovní paměť, plánování a stanovování priorit, pracovní pohovor, MBTI.
* Sebeprezentující část – prezentace týmových úkolů, zakončení týdne.
1. den
PŘÍJEZD A UBYTOVÁNÍ ZAHÁJENÍ, SEZNÁMENÍ – Představení lektorů, programu Představení účastníků, očekávání a obavy, SEZNAMOVACÍ AKTIVITY – Případné dokončení OČ, OB Bingo, Blechy, Lano, Senoseč, SEZNAMOVACÍ AKTIVITY – Linked-In Multisocio
2. den
Ranní komunita, ranní servis, TEAMBUILDING, SEBEPOZNÁNÍ – Autosalon budoucnosti DIXI, sbírání bodů při týmových úkolech, TEAMBUILDING, SEBEPOZNÁNÍ – Nákup materiálu v týmech, Stavba aut, Přehlídka „krásy“ Závod terénem s auty a úkoly pro týmy, SEBEPREZENTACE – CV, motivační dopis, sebeprezentace, pohovor SEBEPREZENTACE Trénink pohovorů a jejich reflexe
3. den
Ranní komunita, ranní servis, ODBORNÝ WORKSHOP S HOSTEM – Studená kuchyně, zdravá výživa (Bortník), DOKONČENÍ ODBORNÝ WORKSHOP S HOSTEM – Dokončení workshopu, úkoly pro účastníky (vymyslet recept, sestavit ho), ODBORNÝ WORKSHOP –Příprava vlastních receptů, prezentace, videí, zpracování zadaného týmového úkolu, SEBEPOZNÁNÍ Inspiromat – nabídka lektorů Můj sen, co bych chtěl(a) v životě – diskuse
4. den
Ranní komunita, ranní servis, JAK NA PODNIKÁNÍ v OBORU – Výlet do blízkého města/obce, rozhovory s podnikateli, JAK NA PODNIKÁNÍ – Příprava výstupů na odpoledne, případně volnější program (fotbal, volejbal…) pro ty, co už budou mít hotovo, JAK NA PODNIKÁNÍ – Prezentace – forma na studentech, SHRNUTÍ DNE – Aktualizace Linked-In MBTI – test osobnosti
5. den
Ranní komunita, ranní servis, PREZENTACE RECEPTŮ – Prezentace receptů podle vlastního receptu (dokončení úkolu z odborného workshopu), ZAMĚSTNANEC – Povinnosti zaměstnance Trénink pohovory, OSOBNÍ SWOT – Osobní SWOT analýza účastníků, SLAVNOSTNÍ VEČER – Předání diplomů Akce studentů, oheň, gril, tanec, zábava
6. den
Ranní komunita, ranní servis, UKONČENÍ – Hodnocení, Dopis pro sebe za X let, Korálky za celý pobyt, rozloučení, odjezd.
Zhodnocení exekutivního týdne:
Celý týden probíhal v přátelském prostředí. Žáci měli možnost zmapovat své silné stránky, dozvěděli se jak pracovat sami na sobě, získali inspiraci k dalšímu studiu, měli možnost vyzkoušet si pracovní pohovory, zaměstnanecké testy, udělali si osobnostní test, sestavili vlastní lindekin a v neposlední řádě navázali nová přátelství se žáky z jiných gastronomických škol. Projekt bude následně pokračovat Praktickým týdnem v měsíci říjen 2017.

Projekt - Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii – praktický týden

ZPRÁVA







Workshop „EXOTICKÉ OVOCE“

V rámci projektu „Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii“ se zúčastnili žáci tříd 2.A a 2.K odborného workshopu na téma „Exotické ovoce“. Workshop proběhl dne 15. 12. 2017 v budově školy SŠHS Kroměříž. Odborný workshop byl zaměřen na rozvoj čtenářské gramotnosti, kritického myšlení, komunikace a spolupráce. Společnost Ireas poskytla nejrůznější známé i méně známé druhy exotického ovoce. Žáci byli rozděleni do skupin po čtyřech, každá skupina dostala úkol související s vybraným exotickým ovocem tj. zjišťováním informacím vše o daném druhu (pěstování, význam, použití v gastronomii). Řešení zadání zpracovávali žáci společně, jednotlivé skupinky vyhledávali odpovědi na internetu, popř. využívali své znalosti a poté vše prezentovali před ostatními spolužáky. Příjemnou tečkou workshopu bylo i ochutnávání různých druhů méně známého exotického ovoce.

Workshop „Kakao“

V rámci projektu „Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii“ se zúčastnili žáci tříd 2.A a 2.K odborného workshopu. Workshop proběhl dne 6. 3. 2018 v budově školy SŠHS Kroměříž, zaměřen na téma kakao a čokoláda, rozvoj čtenářské gramotnosti, kritického myšlení, komunikace a spolupráce. Společnost Ireas poskytla žákům plody kakaovníků, kakaových bobů, kakaového másla a ukázky různých druhů čokolád. Projekcí a odborným výkladem byli žáci seznámeni s druhy, pěstováním, sklízením, úpravou a použitím kakaových bobů. Na závěr workshopu si žáci pochutnali na hořké, mléčné a bílé čokoládě.
Mgr. Věra Tupá







Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Zahájení 16. ročníku soutěže „Moravský pohár 2018“
18.04.2018
Úterní odpoledne 17. dubna 2018 byl ve společenském sále Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži zahájen 16. ročník soutěže cukrářských dovedností s mezinárodní účastí „Moravský pohár 2018“.
Moravský pohár 2018
17.04.2018
Tisková zpráva
Maďarsko 2017
11.04.2018
První říjnový den odjelo 10 žáků SŠHS Kroměříž s pedagogickým dozorem na třítýdenní odbornou stáž do Budapešti. Stáž se konala v rámci programu Erasmus+, který hradí veškeré náklady.
Změna učeben
10.04.2018
Změna učeben
Gastro Mánes 2018
06.04.2018
Vařit se má s láskou a s úsměvem
Tato slova opět po roce zazněla v úvodu celostátní soutěže kuchařských dovedností žáků odborných učilišť Gastro Mánes od předsedkyně komise Kataríny Doležalové, majitelky penzionu Vila u přehrady Luhačovice. V prostorách
Hradec Králové – Gastro Vitana Cup 2018
28.03.2018
Dne 15. 3. 2018 pořádala studentská firma Ferda ze 3. F zájezd do Hradce Králové na Gastro Vitana Cup 2018.
Závěrečná tisková zpráva GKM 2018
26.03.2018
Závěrečná tisková zpráva GKM 2018
Gastro Kroměříž 2018 online druhý den
23.03.2018
Dnes, v pátek 23. března 2018, pokračuje 7. ročník gastronomické soutěže s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2018. Dnes budou soutěžit účastníci v kategoriích
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz