úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod »
tisk

Podpora vyučování žáků v gastronomii


Název projektu:

Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii

Číslo projektu:

CZ.02.3.61/0.0/0.0/16_012/0000606

Popis projektu

Hlavním cílem projektu je posílení exekutivního a praktického vyučování žáků v oborech SŠ bez maturitní zkoušky skrze zvýšení motivace žáků k vzdělávání a zvýšení praktických dovedností s akcentem na uplatnění žáků v jejich budoucím zaměstnání workshopů.
Projekt se skládá ze dvou na sebe navazujících aktivit – „Cyklu workshopů“ a „Exekutivních a praktických týdnů“.

Cyklus workshopů

 „Cyklus workshopů“ představuje formu do 2 vzájemně se prolínajících částí - exekutivních dovedností a praktického vzdělávání. Celkem je realizováno 12 workshopů.
-    Cílem je rozvinou exekutivní dovednosti a rozšířit praktické uplatnění žáků.
-    V rámci workshopů je mimo jiné organizován celodenní odborný seminář, např. kurz molekulární kuchyně, mořské plody, tradiční česká kuchyně a podobně.
-    Na základě zpracovaných úkolů a aktivity jsou poté žáci vybráni a nejlepší se účastní „Exekutivních a praktických týdnů“. Předpoklad účasti je cca 15 % až 40 % nejlepších žáků na školu.

Exekutivní a praktické týdny

Smyslem „Exekutivních a praktických týdnů“ je vytvořit mimoškolní aktivitu zaměřenou na rozvoj jejich klíčových kompetencí a zejména praktických dovedností.
  • Aktivita je rozdělena do dvou na sebe navazujících týdnů (Exekutivní týden a Praktický týden) v podobě 5 denní akce pro 25 studentů spojených ze 4 škol.
  • První týden se koná na konci školního roku (květen/červen), druhý týden pak na začátku následujícího (září/říjen).
    • 1. Týden „Exekutivní týden“ se zaměřuje na dovednostní rozvoj žáků s ohledem na jejich praktické uplatnění (komunikace, týmová práce, zaměstnání, a podobně).
    • 2. Týden „Praktický týden“ zaměřující se na praktické dovednosti žáků v gastronomii (odborné semináře, např. práce s moderními technologiemi, úprava divočiny, HCCP, ryby a mořské plody a podobně).
    • Žáci získají certifikáty o absolvování kurzů a také získají bezplatné roční členství v Asociaci kuchařů a cukrářů.

Projektové partnerství

Projekt je realizován společností IREAS, Institut pro strukturální politiku o.p.s. ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky a společností Jules a Jim. Do projektu je dále zapojeno 12 škol.

Zapojené školy v projektu

-    SŠ pedagogická, hotelnictví a služeb Litoměřice,
-    Střední škola zemědělství a služeb, Albrechtice,
-    Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Písek,
-    Integrovaná střední škola, Jesenice,
-    SŠHSS, Teplice nad Metují,
-    Střední  škola  hotelová  a  služeb,  Kroměříž,
-    Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vlašim,
-    Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Kladno,
-    Střední škola živnostenská Sokolov,
-    SŠOGD PRAKTIK s.r.o., Olomouc,
-    Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Horky nad Jizerou,
-    Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod.

Projekt Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii – exekutivní týden 15. – 20. 5. 2017

Exekutivní týden proběhl od pondělí 15. 5. 2017 do soboty 20. 5. 2017 v Rekreačním a školicím středisku Moravec okres Žďár nad Sázavou. Žáci měli podepsaný souhlas rodičů s účastí na akci, byli na místě proškoleni BOZP a byli pojištěni. Veškeré náklady pobytu a kurzů byly hrazeny z projektu. Denní program byl rozdělen na dopolední část 9,00-12,30 hodin, odpolední program 14,00-18,00 hodin a večerní program 19,30 – 21,30 hodin. Po celou dobu projektu zajišťovala pedagogický doprovod Mgr. Věra Tupá (odborná učitelka gastronomických předmětů).
Projektu se zúčastnila 8 členná skupinka vybraných žáků SŠHS Kroměříž spolu s žáky gastronomických škol z Albrechtic, Olomouce, a Havlíčkova Brodu.
Naši školu reprezentovali žáci Alexej Šebestík, Miroslav Maninský, Jindřich Holan, Kristýna Lysáková, Natálie Šimčíková z třídy 2.A a Hana Janečková, Kateřina Hrabánková, Andrea Küršnerová ze třídy 2.K.
Náplň exekutivního týdne:
* Zahajovací a dovednostněmotivační část – životopis, linkedin, profesní možnosti, kariéra.
* Stmelovací a teamová část – motivační pohovory, komunikace (trénink elevator pitch, strukturování CV, příprava na časté otázky zaměstnavatelů).
* Preventivní a praktická část – sebekontrola, zdravá výživa, týmové úkoly.
* Zaměstnanecká část – Pracovní paměť, plánování a stanovování priorit, pracovní pohovor, MBTI.
* Sebeprezentující část – prezentace týmových úkolů, zakončení týdne.
1. den
PŘÍJEZD A UBYTOVÁNÍ ZAHÁJENÍ, SEZNÁMENÍ – Představení lektorů, programu Představení účastníků, očekávání a obavy, SEZNAMOVACÍ AKTIVITY – Případné dokončení OČ, OB Bingo, Blechy, Lano, Senoseč, SEZNAMOVACÍ AKTIVITY – Linked-In Multisocio
2. den
Ranní komunita, ranní servis, TEAMBUILDING, SEBEPOZNÁNÍ – Autosalon budoucnosti DIXI, sbírání bodů při týmových úkolech, TEAMBUILDING, SEBEPOZNÁNÍ – Nákup materiálu v týmech, Stavba aut, Přehlídka „krásy“ Závod terénem s auty a úkoly pro týmy, SEBEPREZENTACE – CV, motivační dopis, sebeprezentace, pohovor SEBEPREZENTACE Trénink pohovorů a jejich reflexe
3. den
Ranní komunita, ranní servis, ODBORNÝ WORKSHOP S HOSTEM – Studená kuchyně, zdravá výživa (Bortník), DOKONČENÍ ODBORNÝ WORKSHOP S HOSTEM – Dokončení workshopu, úkoly pro účastníky (vymyslet recept, sestavit ho), ODBORNÝ WORKSHOP –Příprava vlastních receptů, prezentace, videí, zpracování zadaného týmového úkolu, SEBEPOZNÁNÍ Inspiromat – nabídka lektorů Můj sen, co bych chtěl(a) v životě – diskuse
4. den
Ranní komunita, ranní servis, JAK NA PODNIKÁNÍ v OBORU – Výlet do blízkého města/obce, rozhovory s podnikateli, JAK NA PODNIKÁNÍ – Příprava výstupů na odpoledne, případně volnější program (fotbal, volejbal…) pro ty, co už budou mít hotovo, JAK NA PODNIKÁNÍ – Prezentace – forma na studentech, SHRNUTÍ DNE – Aktualizace Linked-In MBTI – test osobnosti
5. den
Ranní komunita, ranní servis, PREZENTACE RECEPTŮ – Prezentace receptů podle vlastního receptu (dokončení úkolu z odborného workshopu), ZAMĚSTNANEC – Povinnosti zaměstnance Trénink pohovory, OSOBNÍ SWOT – Osobní SWOT analýza účastníků, SLAVNOSTNÍ VEČER – Předání diplomů Akce studentů, oheň, gril, tanec, zábava
6. den
Ranní komunita, ranní servis, UKONČENÍ – Hodnocení, Dopis pro sebe za X let, Korálky za celý pobyt, rozloučení, odjezd.
Zhodnocení exekutivního týdne:
Celý týden probíhal v přátelském prostředí. Žáci měli možnost zmapovat své silné stránky, dozvěděli se jak pracovat sami na sobě, získali inspiraci k dalšímu studiu, měli možnost vyzkoušet si pracovní pohovory, zaměstnanecké testy, udělali si osobnostní test, sestavili vlastní lindekin a v neposlední řádě navázali nová přátelství se žáky z jiných gastronomických škol. Projekt bude následně pokračovat Praktickým týdnem v měsíci říjen 2017.

Projekt - Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii – praktický týden

ZPRÁVA







Workshop „EXOTICKÉ OVOCE“

V rámci projektu „Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii“ se zúčastnili žáci tříd 2.A a 2.K odborného workshopu na téma „Exotické ovoce“. Workshop proběhl dne 15. 12. 2017 v budově školy SŠHS Kroměříž. Odborný workshop byl zaměřen na rozvoj čtenářské gramotnosti, kritického myšlení, komunikace a spolupráce. Společnost Ireas poskytla nejrůznější známé i méně známé druhy exotického ovoce. Žáci byli rozděleni do skupin po čtyřech, každá skupina dostala úkol související s vybraným exotickým ovocem tj. zjišťováním informacím vše o daném druhu (pěstování, význam, použití v gastronomii). Řešení zadání zpracovávali žáci společně, jednotlivé skupinky vyhledávali odpovědi na internetu, popř. využívali své znalosti a poté vše prezentovali před ostatními spolužáky. Příjemnou tečkou workshopu bylo i ochutnávání různých druhů méně známého exotického ovoce.

Workshop „Kakao“

V rámci projektu „Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii“ se zúčastnili žáci tříd 2.A a 2.K odborného workshopu. Workshop proběhl dne 6. 3. 2018 v budově školy SŠHS Kroměříž, zaměřen na téma kakao a čokoláda, rozvoj čtenářské gramotnosti, kritického myšlení, komunikace a spolupráce. Společnost Ireas poskytla žákům plody kakaovníků, kakaových bobů, kakaového másla a ukázky různých druhů čokolád. Projekcí a odborným výkladem byli žáci seznámeni s druhy, pěstováním, sklízením, úpravou a použitím kakaových bobů. Na závěr workshopu si žáci pochutnali na hořké, mléčné a bílé čokoládě.
Mgr. Věra Tupá




Zpráva z exekutivního týdne 21. 5. – 26. 5. 2018 Javoříčko
Exekutivního týdne v Javoříčku se účastní žáci ze škol: SŠZS Albrechtice, PRAKTIK s. r. o. Olomouc, SŠHS Kroměříž, SOŠ a SOU Vlašim. Ze školy  SŠHS Kroměříž se účastní žáci tříd 2. A a 2. K s pedagogickým doprovodem Mgr. Věrou Tupou.
1. den – 21. 5. odjezd od školy v 9.00, příjezd do Javoříčka 10.20 hod. Po příjezdu byli žáci seznámeni majitelem rekreačního střediska s provozním řádem. Po ubytování ve zděných chatkách a příjezdu ostatních škol a lektorů byli žáci seznámeni se základními programovými prvky celého týdne a s pravidly chování během týdne.
 Po obědě začali žáci s lektory s prvními aktivitami zaměřenými na seznámení všech zúčastněných. Po seznámení následovaly aktivity zaměřené na odbourávání bariér, rozvoj empatie, poznání lektorů, navození důvěry, týmová spolupráce v menších skupinách. Po večeři se žáci seznámili s profesní sociální sítí Linked-In, s jejími výhodami a nevýhodami. Vytvořili si vlastní profesní životopis. Po náročném prvním dnu, všichni rádi uléhali do postele.


2. den
Druhý den začínal společnou snídaní v restauraci. Po té, se žáci přesunuli do venkovních prostor areálu, kde si plnili týmové úkoly, za něž sbírali body. Po obědě za nasbírané body nakupovali materiály a z nich ve svých týmech stavěli auta budoucnosti. Každý tým své auto představil hodnotící komisi, která udělovala body za design a prezentaci vyrobených aut. Poslední body získaly týmy za závod terénem. Následovalo vyhlášení výsledků. Celodenní aktivity byly zaměřeny na – podporu týmové aktivity, vyjednávacích schopností, rozvoj komunikačních schopností, rozvoj kreativity, prezentační dovednosti, silný společný zážitek. Po večeři následovaly aktivity zaměřené na - nastavení důvěrné atmosféry, hlubšího poznání se navzájem, diskuse v celé skupině, formulace vlastních názorů, vysvětlení postojů k různým otázkám. Závěrečná relaxace celého dne probíhala u táboráku a písní s kytarou.

3. den – 23. 5. V dopoledních hodinách si žáci pod vedením lektorů tvořili vlastní životopis. Seznámili se – s cíli životopisu jako součásti dokumentace uchazeče o zaměstnání, s podobou životopisu (vzor europas), napsaní vlastního životopisu, zpětná vazba od lektorů. Po obědě všichni vyrazili na poznávací vycházku do okolí Javoříčka a blízkých javoříčských krápníkových jeskyní.
Po večeři žáci usedli do zasedací místnosti a vytvářeli motivační dopis. Při této činnosti se učili – jak pracovat s cíli motivačního dopisu jako součásti dokumentace uchazeče o zaměstnání, seznámili se s podobou motivačního dopisu, napsali si motivační dopis, na který dostali zpětnou vazbu od lektorů.
4. den – v dopoledních hodinách se žáci rozdělili do skupin a pod vedením lektorů hráli společenské hry zaměřené na – sebepoznání, důvěru, týmovou spolupráci, rozvoj skupinové komunikace a kooperace, diskuzi ve skupině.
Po obědě se seznámili se základními právy a povinnostmi zaměstnavatele, s nebezpečími, kterým mohou být vystaveni jako zaměstnanci z hlediska placení dávek státu. Prakticky si vyzkoušeli příjímací pohovory – tipy a rady pro jednání s potenciálním zaměstnavatelem.
Na společném večeru probíhala reflexe a sdílení zážitků přijímacích pohovorů ve skupině a poznání sebe sama pomocí testu osobnosti.

5. den – celý den byl zaměřen na praktický workshop, na kterém si žáci trénovali rozvoj praktických dovedností. Workshop vedl profesionální kuchař firmy Proglas vyrábějící koření a marinády. Žáci si připravili různé druhy masa – hovězí svíčkovou, pupek, roštěnou, vepřovou kotletu, kuřecí maso, které si nejdřív vykostili, z ryb -  lososa, pražmu. Připravili si různé druhy zeleniny. Kuchyňsky opracované, naporcované a na kořeněné maso grilovali. Závěrem byl raut, na kterém si grilované výrobky chutnali. Na závěr dne se žáci rozdělili do skupin a každá skupina si k workshopu připravila prezentaci, s níž seznámila ostatní skupiny.
6. den – poslední, se nesl v duchu ukončení a rozloučení všech účastníků. Po snídani žáci vypracovali osobní SWOT při kterém poznali své silné a slabé stránky, možnosti rozvoje a bariéry, které jim v tom brání. Na závěr byly žákům předány certifikáty o absolvování exekutivního týdne PŘÍPRAVA KOŘENÍCÍCH SMĚSÍ A GRILOVÁNÍ. Po té následovalo rozloučení všech účastníků a odjezd žáků a pedagogů jednotlivých škol domů.



Praktický týden  1.10 – 5. 10. 2018 
Praktického týdne se zúčastnilo pět žáků SŠHS Kroměříž – z třídy 3. A – Pavel Hradil, Jan Tkadlčík, Veronika Matoušková, Lucie Vaculová, Barbora Kuběnová, Brázdil Daniel. Pedagogický doprovod zajistila Mgr. Věra Tupá.
Praktický  týden proběhl od pondělí 1. 10. 2017 do pátku 5. 10. 2018 v penzionu Na kovárně, Jeseník, Lázně - Lipová. Veškeré náklady byly hrazeny z projektu.
První den praktického týdne zahájily seznamovací aktivity a dovednostně motivovaná část. Po večeři se žáci zúčastnili semináře o  rautu.
V úterý žáci navštívili  místní regionální výrobce, chovatele a pěstitele. Viděli farmu na chov pstruhů, na chov hovězího dobytka, italského plemene Piemontese, kozí farmu a pekárnu. Odpoledne a večer žáci  pracovali na přípravách na raut. Číšníci měli seminář o výrobě a druzích limonád, které si podle připravených receptur uvařili a podávali hostům na rautu. Kuchaři si pod odborným vedením kuchaře, člena AKC ČR Pavla Bortníka začali přípravné práce s masem – opracování, nakládání.
Třetí den byl pro číšníky připraven seminář člena CBA ČR pana Karla Mayera, který žáky seznámil s prezentací, otevíráním a dekantováním vína před hostem. Na závěr si žáci pod jeho odborným dohledem prezentaci sami vyzkoušeli.  Kuchaři měli plno práce s přípravou rautu – moderního teplého menu, finger foods a drobných cukrářských výrobků.
Ve čtvrtek číšníci od brzkého rána připravovali prostory pro raut, kterého se zúčastnili zástupci regionálních výrobců potravin, představitelé města Jeseník a Lipová  Lázně. Kuchaři finišovali v přípravách a servírování finger foods. V 18 hodin byl slavnostním proslovem zahájen raut. V pátek po snídani byl žákům předán certifikát o absolvování Praktického týdne s odbornými semináři – Příprava moderního teplého menu a finger foods.
Celý týden probíhal v přátelském prostředí. Žáci měli možnost ověřit si své vědomosti a dovednosti v praxi, seznámit se s tím, jak se pracuje  v týmu, měli možnost vyzkoušet si přípravu výrobků novými technologiemi teplé i studené kuchyně pod profesionálním vedením  kuchaře, komisaře a člena AKC ČR pana Bortníka. Získali inspiraci k dalšímu studiu a  navázali nová přátelství se žáky s jiných škol.


Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Exkurze do Rodinného vinařství Bartoníkovi
17.11.2018
Dne 1. listopadu 2018 proběhla školní exkurze do Rodinného vinařství Bartoníkovi v Mikulčicích. Tuto akci zařídila studentská firma Action&Refreshment ze třídy 3. E. O tuto akci byl velký zájem nejen z řad studentů, ale i pedagogů naší školy.
Reprezentační ples SŠHS 2019
17.11.2018
Rádi bychom Vás pozvali na ples školy, který se bude konat 11.1.2019 od 20:00 hodin ve společenském sále. Ples se nese v tématu "Na křídlech andělů". Vstupenky lze zakoupit každou středu a pátek v zelené (budova Pavlákova). Vždy od 14:00 do 16:00.
Národní fairtradová konference
16.11.2018
Národní fairtradová konference se letos konala v Brně. Jejím cílem bylo vytvořit společný prostor pro sdílení praktických zkušeností a kontaktů, spolupráci i vzájemnou motivaci k podpoře fair trade v České republice. Do Brna přijeli členové řídicích
Kampaň Fandíme Fairtrade ve škole, ve městě i na faře
13.11.2018
Naše škola se opět zapojila do akce, kterou pořádá Fairtrade Česko a Slovensko. Připravili jsme prezentaci, uvařili skvělou fairtrade kávu a navštívili jsme studenty Obchodní akademie v Kroměříži. Studenti se dozvěděli principy fungování FT, seznámili se
Nabídka majetku – rentgenový přístroj
08.11.2018
Z důvodu přebytečnosti movitého majetku nabízíme k prodeji rentgenový přístroj Stomax 101 z roku 1986 za cenu 10 000,-.
Výzva k podání nabídky
29.10.2018
Dodávka konvektomatu a změkčovače vody
Na naší škole máme kreativní žáky
27.10.2018
Dne 13. října 2018 proběhlo slavnostní shromáždění v areálu Aqua Palace v Čestlicích, kde absolventi škol a pedagogové převzali ocenění Hospodářské komory ČR. Střední školu hotelovou a služeb reprezentovaly pí ředitelka Mgr. Ivana Hašová, Mgr. Andrea Mišurcová a absolventka školy Petra Nadymáčková.
Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii.
19.10.2018
Praktický týden 1.10 – 5. 10. 201
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz