úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod »
tisk

Podpora vyučování žáků v gastronomii


Název projektu:

Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii

Číslo projektu:

CZ.02.3.61/0.0/0.0/16_012/0000606

Popis projektu

Hlavním cílem projektu je posílení exekutivního a praktického vyučování žáků v oborech SŠ bez maturitní zkoušky skrze zvýšení motivace žáků k vzdělávání a zvýšení praktických dovedností s akcentem na uplatnění žáků v jejich budoucím zaměstnání workshopů.
Projekt se skládá ze dvou na sebe navazujících aktivit – „Cyklu workshopů“ a „Exekutivních a praktických týdnů“.

Cyklus workshopů

 „Cyklus workshopů“ představuje formu do 2 vzájemně se prolínajících částí - exekutivních dovedností a praktického vzdělávání. Celkem je realizováno 12 workshopů.
-    Cílem je rozvinou exekutivní dovednosti a rozšířit praktické uplatnění žáků.
-    V rámci workshopů je mimo jiné organizován celodenní odborný seminář, např. kurz molekulární kuchyně, mořské plody, tradiční česká kuchyně a podobně.
-    Na základě zpracovaných úkolů a aktivity jsou poté žáci vybráni a nejlepší se účastní „Exekutivních a praktických týdnů“. Předpoklad účasti je cca 15 % až 40 % nejlepších žáků na školu.

Exekutivní a praktické týdny

Smyslem „Exekutivních a praktických týdnů“ je vytvořit mimoškolní aktivitu zaměřenou na rozvoj jejich klíčových kompetencí a zejména praktických dovedností.
  • Aktivita je rozdělena do dvou na sebe navazujících týdnů (Exekutivní týden a Praktický týden) v podobě 5 denní akce pro 25 studentů spojených ze 4 škol.
  • První týden se koná na konci školního roku (květen/červen), druhý týden pak na začátku následujícího (září/říjen).
    • 1. Týden „Exekutivní týden“ se zaměřuje na dovednostní rozvoj žáků s ohledem na jejich praktické uplatnění (komunikace, týmová práce, zaměstnání, a podobně).
    • 2. Týden „Praktický týden“ zaměřující se na praktické dovednosti žáků v gastronomii (odborné semináře, např. práce s moderními technologiemi, úprava divočiny, HCCP, ryby a mořské plody a podobně).
    • Žáci získají certifikáty o absolvování kurzů a také získají bezplatné roční členství v Asociaci kuchařů a cukrářů.

Projektové partnerství

Projekt je realizován společností IREAS, Institut pro strukturální politiku o.p.s. ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky a společností Jules a Jim. Do projektu je dále zapojeno 12 škol.

Zapojené školy v projektu

-    SŠ pedagogická, hotelnictví a služeb Litoměřice,
-    Střední škola zemědělství a služeb, Albrechtice,
-    Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Písek,
-    Integrovaná střední škola, Jesenice,
-    SŠHSS, Teplice nad Metují,
-    Střední  škola  hotelová  a  služeb,  Kroměříž,
-    Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vlašim,
-    Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Kladno,
-    Střední škola živnostenská Sokolov,
-    SŠOGD PRAKTIK s.r.o., Olomouc,
-    Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Horky nad Jizerou,
-    Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod.

Projekt Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii – exekutivní týden 15. – 20. 5. 2017

Exekutivní týden proběhl od pondělí 15. 5. 2017 do soboty 20. 5. 2017 v Rekreačním a školicím středisku Moravec okres Žďár nad Sázavou. Žáci měli podepsaný souhlas rodičů s účastí na akci, byli na místě proškoleni BOZP a byli pojištěni. Veškeré náklady pobytu a kurzů byly hrazeny z projektu. Denní program byl rozdělen na dopolední část 9,00-12,30 hodin, odpolední program 14,00-18,00 hodin a večerní program 19,30 – 21,30 hodin. Po celou dobu projektu zajišťovala pedagogický doprovod Mgr. Věra Tupá (odborná učitelka gastronomických předmětů).
Projektu se zúčastnila 8 členná skupinka vybraných žáků SŠHS Kroměříž spolu s žáky gastronomických škol z Albrechtic, Olomouce, a Havlíčkova Brodu.
Naši školu reprezentovali žáci Alexej Šebestík, Miroslav Maninský, Jindřich Holan, Kristýna Lysáková, Natálie Šimčíková z třídy 2.A a Hana Janečková, Kateřina Hrabánková, Andrea Küršnerová ze třídy 2.K.
Náplň exekutivního týdne:
* Zahajovací a dovednostněmotivační část – životopis, linkedin, profesní možnosti, kariéra.
* Stmelovací a teamová část – motivační pohovory, komunikace (trénink elevator pitch, strukturování CV, příprava na časté otázky zaměstnavatelů).
* Preventivní a praktická část – sebekontrola, zdravá výživa, týmové úkoly.
* Zaměstnanecká část – Pracovní paměť, plánování a stanovování priorit, pracovní pohovor, MBTI.
* Sebeprezentující část – prezentace týmových úkolů, zakončení týdne.
1. den
PŘÍJEZD A UBYTOVÁNÍ ZAHÁJENÍ, SEZNÁMENÍ – Představení lektorů, programu Představení účastníků, očekávání a obavy, SEZNAMOVACÍ AKTIVITY – Případné dokončení OČ, OB Bingo, Blechy, Lano, Senoseč, SEZNAMOVACÍ AKTIVITY – Linked-In Multisocio
2. den
Ranní komunita, ranní servis, TEAMBUILDING, SEBEPOZNÁNÍ – Autosalon budoucnosti DIXI, sbírání bodů při týmových úkolech, TEAMBUILDING, SEBEPOZNÁNÍ – Nákup materiálu v týmech, Stavba aut, Přehlídka „krásy“ Závod terénem s auty a úkoly pro týmy, SEBEPREZENTACE – CV, motivační dopis, sebeprezentace, pohovor SEBEPREZENTACE Trénink pohovorů a jejich reflexe
3. den
Ranní komunita, ranní servis, ODBORNÝ WORKSHOP S HOSTEM – Studená kuchyně, zdravá výživa (Bortník), DOKONČENÍ ODBORNÝ WORKSHOP S HOSTEM – Dokončení workshopu, úkoly pro účastníky (vymyslet recept, sestavit ho), ODBORNÝ WORKSHOP –Příprava vlastních receptů, prezentace, videí, zpracování zadaného týmového úkolu, SEBEPOZNÁNÍ Inspiromat – nabídka lektorů Můj sen, co bych chtěl(a) v životě – diskuse
4. den
Ranní komunita, ranní servis, JAK NA PODNIKÁNÍ v OBORU – Výlet do blízkého města/obce, rozhovory s podnikateli, JAK NA PODNIKÁNÍ – Příprava výstupů na odpoledne, případně volnější program (fotbal, volejbal…) pro ty, co už budou mít hotovo, JAK NA PODNIKÁNÍ – Prezentace – forma na studentech, SHRNUTÍ DNE – Aktualizace Linked-In MBTI – test osobnosti
5. den
Ranní komunita, ranní servis, PREZENTACE RECEPTŮ – Prezentace receptů podle vlastního receptu (dokončení úkolu z odborného workshopu), ZAMĚSTNANEC – Povinnosti zaměstnance Trénink pohovory, OSOBNÍ SWOT – Osobní SWOT analýza účastníků, SLAVNOSTNÍ VEČER – Předání diplomů Akce studentů, oheň, gril, tanec, zábava
6. den
Ranní komunita, ranní servis, UKONČENÍ – Hodnocení, Dopis pro sebe za X let, Korálky za celý pobyt, rozloučení, odjezd.
Zhodnocení exekutivního týdne:
Celý týden probíhal v přátelském prostředí. Žáci měli možnost zmapovat své silné stránky, dozvěděli se jak pracovat sami na sobě, získali inspiraci k dalšímu studiu, měli možnost vyzkoušet si pracovní pohovory, zaměstnanecké testy, udělali si osobnostní test, sestavili vlastní lindekin a v neposlední řádě navázali nová přátelství se žáky z jiných gastronomických škol. Projekt bude následně pokračovat Praktickým týdnem v měsíci říjen 2017.



Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Projekt praktický týden
17.10.2017
Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii – praktický týden
Barokní skvosty nedaleko nás
09.10.2017
„Barokní skvost jako dar ženě.“ Toto heslo zaujalo studenty třídy 3. E při plánování odborné exkurze
Veletrh vzdělávání Hodonín 4.-5. 10 2017
09.10.2017
4.-5..10.2017 se konal v Hodoníně už po dvacáté první Veletrh vzdělávání pořádaný SSŠ Brno. Naše škola a dalších 58 škol zde prezentovalo své obory a zaměření.
Adaptační pobyt na Rusavě pro nastupující první ročníky maturitních oborů
07.09.2017
Adaptační pobyt na Rusavě pro nastupující první ročníky tří maturitních oborů se konal ve dnech 31. 8. – 3. 9. 2017. Celkem se ho zúčastnilo 55 studentů.
Důležité – pokladna
01.07.2017
V den předávání maturitních vysvědčení a výučních listů bude pokladna otevřena pro končící studenty
Jezdecké závody „Pohár města Kroměříže“ 17. 6. 2017
21.06.2017
Nádherné prostředí Pionýrské louky Podzámecké zahrady, čerstvě upravené trávníky, vyzdobený parkur se skokovými překážkami, ochozy s lavičkami plné zvědavých příznivců parkurových závodů i přívětivé počasí, i když na tuto roční dobu trochu chladnější, při
Tradiční ochutnávka v Kroměříži
16.06.2017
Žáci 2. S oboru Gastronomie – wellness naší školy připravili ochutnávku moučníků a pomazánek.
Výstavka bylinek
05.06.2017
Žáci 2. S. oboru vzdělávání Gastronomie kuchař – číšník – wellness připravili výstavku čerstvých bylinek pod názvem „Znáš zelené koření?“.
© 2017 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz