úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Studium » S maturitní zkouškou » 65-41-L/01 Gastronomie – Číšník
tisk

65-41-L/01 Gastronomie – Číšník,servírka

Čtyřletý studijní obor určený pro chlapce i dívky. Základní podmínkou je odpovídající zdravotní stav. Žáci musí být držiteli potravinářského průkazu.

Studijní obor připravuje žáky na zvládnutí vědomostí o potravinách, nápojích a zpracovávaných surovinách, o jejich složení, jakosti, nejvhodnějším technologickém zpracování, skladování a manipulaci s nimi, ovládání přípravy standardně nabízených jídel a techniky přípravy a dokončování jídel před hostem, ovládání přípravy míšených nápojů, gastronomických pravidel a sestavování jídelních a nápojových lístků, ovládání techniky a pravidel obsluhy v běžných i výběrových podnicích společného stravování a při slavnostních příležitostech, osvojení si evidence pohybu zboží, skladování, kalkulace a stanovení ceny, ovládání techniky přijímání, evidování a vyřizování objednávek a obsluhování moderní administrativní techniky.

Teoretická výuka poskytuje žákům vzdělání ve všeobecných i odborných předmětech. Odborné vědomosti získávají žáci v předmětech potraviny a výživa, technologie, stolničení, ekonomika a účetnictví, administrativa, speciální obsluha a marketing. V rámci nadstandardní výuky mohou absolvovat barmanský a sommeliérský kurz.

Na teoretické vyučování navazuje odborný výcvik, který žáci vykonávají v restauraci hotelové školy na Pavlákově ulici, v Kavárně Slavia a dalších podnicích společného stravování v Kroměříži. Zahraniční praxe se uskutečňují ve Spolkové republice Německo, Itálii, Španělsku, Řecku.

Úspěšní absolventi mají možnost ucházet se o přijetí na oborově odpovídající vyšší odborné škole nebo na vysoké škole.

Absolventi se mohou uplatnit v podnicích a organizacích veřejného stravování v provozním úseku, zejména ve funkcích číšník - servírka a podle osobních předpokladů i ve vyšších provozních funkcích.

Učební plán čtyřletého středního vzdělání s maturitní zkouškou
               
Dotace vyučovacích hodin
Názvy předmětů 1. ročník   2. ročník   3. ročník   4. ročník
               
Český jazyk a literatura 3   3   2   2
Anglický jazyk 3   3   3   3
Německý jazyk 3   3   3   3
Dějepis 2   *   *   *
Občanská nauka *   1   1   1
Fyzika 1   *   *   *
Chemie 1   1   *   *
Biologie a ekologie *   1   *   *
Matematika 2   2   2   2
Tělesná výchova 2   2   1   1
Informační a komun. tech. 1   1   1   *
Marketing *   *   *   1
Management *   *   *   1
Ekonomika a účetnictví 2   2   1   2
Aplikovaná ekonomie *   *   1   1
Potraviny a výživa 1   1   1   1
Technologie 1   1   1   *
Společnská výchova 1   *   *   *
Komunikace ve službách *   1   *   *
Stolničení 2   2   2   1
Písemná a elektr.komunikace 2   2   *   *
Odborný výcvik 6   7   14   14
CELKEM 33   33   33   33

Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Reprezentační ples SŠHS 2019
17.12.2018
Rádi bychom Vás pozvali na ples školy, který se bude konat 11.1.2019 od 20:00 hodin ve společenském sále. Ples se nese v tématu "Na křídlech andělů". Vstupenky lze zakoupit každou středu a pátek v zelené (budova Pavlákova). Vždy od 14:00 do 16:00.
PROJEKT IREAS - workshop exotické ovoce
12.12.2018
Žáci oboru kuchař – číšník třídy 2 A se v rámci projektu Ireas – Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii dozvěděli spoustu informací o významu a využití exotického ovoce v gastronomii. V průběhu workshopu
Barmanský kurz
12.12.2018
Ve dnech 26. – 30. 11. 2018 se na Střední škole hotelové a služeb uskutečnil Základní barmanský kurz pro studenty naší školy, kteří mají zájem dále prohlubovat znalosti a dovednosti v oblasti nápojové gastronomie. Tento kurz probíhal formou výuky lektorů
Baristický kurz
12.12.2018
Ve dnech 10. 12. – 11. 12. 2018 proběhl na Střední škole hotelové a služeb Základní kurz Barista junior, který vedl lektor CBA Tomáš Zahradil. Kurz byl zaměřen
Pokračovací kurz carvingu v Kroměříži
10.12.2018
Ve dnech 6. a 7. prosince 2018 se na naší škole konal POKRAČOVACÍ KURZ CARVINGOVÉ AKADEMIE
Přednáška o levném cestování
08.12.2018
V pondělí 3. 12. 2018 si studentská firma Travel&meeT třídy 3. E pozvala známou cestovatelku Hanu Machalovou, která si pro studenty hotelové školy připravila velmi poutavou přednášku o levném a strategickém cestování. Přednáška začala v 10:00 ve velkém
Francouzská kuchyně
04.12.2018
V úterý 27. 11. 2018 se uskutečnila na hotelové restauraci francouzská kuchyně. Akce oficiálně probíhala od 11:30 do 15:00. Samotné přípravy trvaly mnohem déle. Tato akce byla zároveň praktickou maturitní zkouškou dvou žákyň třídy 4. F
Vánoční krmení koní
04.12.2018
na Štědrý den 24. 12. 2018
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz