úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Studium » S maturitní zkouškou »
tisk

65-41-L/01 Gastronomie – Wellness

Čtyřletý studijní obor určený pro chlapce i dívky, zaměřený na životní styl a kvalitu života.
Co znamená slovo WELLNESS ? Slovo wellnes můžeme chápat jako synonymum zdravého životního stylu. Jde o kulturu těla, duše a mysli. Ve volném překladu slovo wellness znamená „být v pohodě a fit“, nebo „dobré zdraví“. Jedná se o tělesnou krásu a zdatnost, pozitivní přístup k životu, zdravou výživu, osobní návyky a vnitřní rovnováhu. Wellness tedy znamená být zdravý, výkonný a být v pohodě. Aby bylo dosaženo wellness, musí být optimalizovány fyzické, emocionální, mentální, spirituální a sociální podmínky člověka. Změnou rytmu a podmínek života se mění i zátěž organismu v zaměstnání i soukromí. Přibyly stresové situace, se kterými se lidé musí každodenně vyrovnávat. Řada z nás již pochopila, že je třeba vzít odpovědnost za své zdraví do svých rukou a přijat nový zdravý životní styl. V současné době prochází wellness v České republice velmi dynamickým vývojem. Je nutné ho chápat nejen jako aktuální trend a velkou podnikatelskou příležitost, ale právě jako zdravý a aktivní přístup k životu. Takový přístup může pomoci nalézat právě studium oboru GASTRONOMIE ve školním vzdělávacím programu WELNESS.
Studijní obor je připravován ve spolupráci s Českou společností pro výživu a vegetariánství a Vysokou školou tělesné výchovy a sportu PALESTRA s.r.o.
Výuka studijního oboru se řídí rámcovým vzdělávacím programem 65-41-L/01GASTRONOMIE. Je zaměřena na všeobecné a odborné předměty. Všeobecné předměty odpovídají maturitnímu studijnímu oboru. Odborné předměty se věnují gastronomické specializaci wellness, tedy zdravému životnímu stylu, složení potravin a nápojů, výživě, gastronomické technologii, gastronomickým zařízením, technice obsluhy, ekonomice, marketingu, managementu, účetnictví, informačním a komunikačním technologiím, lázeňství, psychologii a komunikaci. Studium je zakončeno maturitní zkouškou.
Čtyřletý studijní obor je určen pro chlapce a dívky. Základní podmínkou je odpovídající zdravotní stav. Žáci musí být držiteli zdravotního průkazu pro pracovníky v potravinářství. Doporučujeme, aby žáci byli nekuřáci.
Součástí výuky jsou stáže ve wellness provozech a zařízeních zaměřených na zdravou výživu. Také praxe a stáže, které se uskutečňují v Německu, Francii, Itálii a Španělsku mohou žákům rozšířit poznání v evropském měřítku. Vzdělávání je možné doplňovat v kurzech studené kuchyně, barmanských a sommeliérských kurzech i v jiných formách nadstandardního vzdělávání. Absolventi najdou uplatnění v zařízeních společného stravování, vegetariánských restauracích, ve wellness centrech v rámci hotelových, balneo, nebo lázeňských provozech.
Škola zajišťuje žákům odpovídající činnost po vyučování, jako je stravování, ubytování a zájmová činnost. Žáci se mohou stravovat ve vlastních školních kuchyních podle zásad zdravé výživy. V rámci praktických cvičení si mohou prakticky i experimentálně ověřovat různé techniky přípravy pokrmů i jejich servis a sestavovat si vlastní jídelníček. Rovněž ubytování ve vlastním domově mládeže je orientováno na zdravý životní styl. V rámci zájmových kroužků se žáci mohou zúčastňovat i nejrůznějších sportovních a společenských aktivit, jako jsou např. cvičení Jogy, aerobiku, gymnastiky a atletiky, ale i kanoistiky, jízdy na dračích lodích, nebo se mohou učit rukodělným činnostem, zásadám kosmetiky a hygieny nebo se zabývat hudební a dramatickou činností. Dotazy a ostatní informace: SŠHS, Na Lindovce 1463, Kroměříž 767 01tel.: 573 504 511, fax: 573 504 555 E-mail: skola@hskm.cz, http//www.hskm.cz


Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Gastro Kroměříž 2017
11.03.2017
SŠHS Kroměříž pod odbornou záštitou AKC ČR a AČ ČR pořádá ve dnech 16. a 17. března 2017 6. ročník soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie s mezinárodní účastí GASTRO KROMĚŘÍŹ 2017.
Fairtradový banánový den
11.02.2017
Začátkem února pořádala naše škola ve spolupráci s kanceláří Zdravého města Kroměříž „Fairtradový banánový den“, který byl zaměřený na problematiku nespravedlivého obchodování s tímto tropickým ovocem.
O Priessnitzův dortík
31.01.2017
Střední odborná škola potravinářství a farmářství Jeseník byla opět ve středu 25. ledna 2017 pořadatelem 13. ročníku soutěže odborných dovedností oboru cukrář „O Priessnitzův dortík“.
Pololetní vysvědčení
26.01.2017
Žáci obdrží výpis vysvědčení dne 31. ledna 2017. Podepsaný výpis odevzdají třídním učitelům do 10. února 2017.
Gastro Junior Brno – Bidvest Cup2017
26.01.2017
23. ročník národního kola soutěže Gastro Junior Brno – Bidvest Cup2017 se v letošním roce konal ve dnech 19.–21. ledna 2017 v prostorách brněnského výstaviště. Pro soutěžící oboru „Kuchař“ a „Cukrář“ byla proto soutěž mnohem náročnější,
Významné ocenění pro naši školu
20.01.2017
V sobotu 7. ledna 2017 se v pražském hotelu Clarion Congress Hotel Prague konala výroční valná hromada Asociace kuchařů a cukrářů ČR, na které bylo voleno nové představenstvo pro příští období, a současně byl volen nový prezident asociace. Prezidentem AKC
Valašská kuchyně – praktická maturita
18.01.2017
Dne 17. ledna 2017 se konala v restauraci Střední hotelové škole a služeb na Pavlákově ulici praktická maturita na téma VALAŠSKÁ KUCHYNĚ. Pořádaly ho maturantky Karolina Reková ze 4. F,
Wellness konference
18.01.2017
Střední škola hotelová a služeb uspořádala dne 11. 1. 2017 odbornou akci Wellness konference. Konference se účastnili zástupci středních škol a pracovníci v potravinářství, kteří konzultovali o důležitosti zdravého životního stylu a vše co welless přináší
© 2017 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz