úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Studium » S maturitní zkouškou »
tisk

65-41-L/01 Gastronomie – Wellness

Čtyřletý studijní obor určený pro chlapce i dívky, zaměřený na životní styl a kvalitu života.
Co znamená slovo WELLNESS ? Slovo wellnes můžeme chápat jako synonymum zdravého životního stylu. Jde o kulturu těla, duše a mysli. Ve volném překladu slovo wellness znamená „být v pohodě a fit“, nebo „dobré zdraví“. Jedná se o tělesnou krásu a zdatnost, pozitivní přístup k životu, zdravou výživu, osobní návyky a vnitřní rovnováhu. Wellness tedy znamená být zdravý, výkonný a být v pohodě. Aby bylo dosaženo wellness, musí být optimalizovány fyzické, emocionální, mentální, spirituální a sociální podmínky člověka. Změnou rytmu a podmínek života se mění i zátěž organismu v zaměstnání i soukromí. Přibyly stresové situace, se kterými se lidé musí každodenně vyrovnávat. Řada z nás již pochopila, že je třeba vzít odpovědnost za své zdraví do svých rukou a přijat nový zdravý životní styl. V současné době prochází wellness v České republice velmi dynamickým vývojem. Je nutné ho chápat nejen jako aktuální trend a velkou podnikatelskou příležitost, ale právě jako zdravý a aktivní přístup k životu. Takový přístup může pomoci nalézat právě studium oboru GASTRONOMIE ve školním vzdělávacím programu WELNESS.
Studijní obor je připravován ve spolupráci s Českou společností pro výživu a vegetariánství a Vysokou školou tělesné výchovy a sportu PALESTRA s.r.o.
Výuka studijního oboru se řídí rámcovým vzdělávacím programem 65-41-L/01GASTRONOMIE. Je zaměřena na všeobecné a odborné předměty. Všeobecné předměty odpovídají maturitnímu studijnímu oboru. Odborné předměty se věnují gastronomické specializaci wellness, tedy zdravému životnímu stylu, složení potravin a nápojů, výživě, gastronomické technologii, gastronomickým zařízením, technice obsluhy, ekonomice, marketingu, managementu, účetnictví, informačním a komunikačním technologiím, lázeňství, psychologii a komunikaci. Studium je zakončeno maturitní zkouškou.
Čtyřletý studijní obor je určen pro chlapce a dívky. Základní podmínkou je odpovídající zdravotní stav. Žáci musí být držiteli zdravotního průkazu pro pracovníky v potravinářství. Doporučujeme, aby žáci byli nekuřáci.
Součástí výuky jsou stáže ve wellness provozech a zařízeních zaměřených na zdravou výživu. Také praxe a stáže, které se uskutečňují v Německu, Francii, Itálii a Španělsku mohou žákům rozšířit poznání v evropském měřítku. Vzdělávání je možné doplňovat v kurzech studené kuchyně, barmanských a sommeliérských kurzech i v jiných formách nadstandardního vzdělávání. Absolventi najdou uplatnění v zařízeních společného stravování, vegetariánských restauracích, ve wellness centrech v rámci hotelových, balneo, nebo lázeňských provozech.
Škola zajišťuje žákům odpovídající činnost po vyučování, jako je stravování, ubytování a zájmová činnost. Žáci se mohou stravovat ve vlastních školních kuchyních podle zásad zdravé výživy. V rámci praktických cvičení si mohou prakticky i experimentálně ověřovat různé techniky přípravy pokrmů i jejich servis a sestavovat si vlastní jídelníček. Rovněž ubytování ve vlastním domově mládeže je orientováno na zdravý životní styl. V rámci zájmových kroužků se žáci mohou zúčastňovat i nejrůznějších sportovních a společenských aktivit, jako jsou např. cvičení Jogy, aerobiku, gymnastiky a atletiky, ale i kanoistiky, jízdy na dračích lodích, nebo se mohou učit rukodělným činnostem, zásadám kosmetiky a hygieny nebo se zabývat hudební a dramatickou činností. Dotazy a ostatní informace: SŠHS, Na Lindovce 1463, Kroměříž 767 01tel.: 573 504 511, fax: 573 504 555 E-mail: skola@hskm.cz, http//www.hskm.cz


Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Významné ocenění pro naši školu
20.01.2017
V sobotu 7. ledna 2017 se v pražském hotelu Clarion Congress Hotel Prague konala výroční valná hromada Asociace kuchařů a cukrářů ČR, na které bylo voleno nové představenstvo pro příští období, a současně byl volen nový prezident asociace. Prezidentem AKC
Valašská kuchyně – praktická maturita
18.01.2017
Dne 17. ledna 2017 se konala v restauraci Střední hotelové škole a služeb na Pavlákově ulici praktická maturita na téma VALAŠSKÁ KUCHYNĚ. Pořádaly ho maturantky Karolina Reková ze 4. F,
Wellness konference
18.01.2017
Střední škola hotelová a služeb uspořádala dne 11. 1. 2017 odbornou akci Wellness konference. Konference se účastnili zástupci středních škol a pracovníci v potravinářství, kteří konzultovali o důležitosti zdravého životního stylu a vše co welless přináší
Odborný workshop
17.01.2017
Dne 11. 1. 2017 se v SŠHS Kroměříž uskutečnil odborný workshop v rámci projektu Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii na téma Exotické ovoce.
Kroměřížská Koktejlová soutěž 2017
12.01.2017
Ve středu 8. 2. 2017 se uskuteční v prostorách Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži pod záštitou České barmanské asociace zastoupené panem Radkem Poláčkem 18. ročník Kroměřížské koktejlové soutěže.
Reprezentační ples SŠHS
08.01.2017
Reprezentační ples SŠHS se koná v pátek 3. 2. 2017.
Dny otevřených dveří
06.01.2017
Jednotlivé termíny ve školním roce 2016/17
Valašská kuchyně – praktická maturita
06.01.2017
Dne 17. ledna 2017 v čase mezi 11:30 – 14:30 Vás zveme do restaurace Střední hotelové školy a služeb na Pavlákově ulici. V rámci praktické maturity se zde uskuteční DEN VALAŠSKÉ KUCHYNĚ.
© 2017 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz