úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Studium » S maturitní zkouškou »
tisk

65-41-L/01 Gastronomie – Wellness

Čtyřletý studijní obor určený pro chlapce i dívky, zaměřený na životní styl a kvalitu života.
Co znamená slovo WELLNESS ? Slovo wellnes můžeme chápat jako synonymum zdravého životního stylu. Jde o kulturu těla, duše a mysli. Ve volném překladu slovo wellness znamená „být v pohodě a fit“, nebo „dobré zdraví“. Jedná se o tělesnou krásu a zdatnost, pozitivní přístup k životu, zdravou výživu, osobní návyky a vnitřní rovnováhu. Wellness tedy znamená být zdravý, výkonný a být v pohodě. Aby bylo dosaženo wellness, musí být optimalizovány fyzické, emocionální, mentální, spirituální a sociální podmínky člověka. Změnou rytmu a podmínek života se mění i zátěž organismu v zaměstnání i soukromí. Přibyly stresové situace, se kterými se lidé musí každodenně vyrovnávat. Řada z nás již pochopila, že je třeba vzít odpovědnost za své zdraví do svých rukou a přijat nový zdravý životní styl. V současné době prochází wellness v České republice velmi dynamickým vývojem. Je nutné ho chápat nejen jako aktuální trend a velkou podnikatelskou příležitost, ale právě jako zdravý a aktivní přístup k životu. Takový přístup může pomoci nalézat právě studium oboru GASTRONOMIE ve školním vzdělávacím programu WELNESS.
Studijní obor je připravován ve spolupráci s Českou společností pro výživu a vegetariánství a Vysokou školou tělesné výchovy a sportu PALESTRA s.r.o.
Výuka studijního oboru se řídí rámcovým vzdělávacím programem 65-41-L/01GASTRONOMIE. Je zaměřena na všeobecné a odborné předměty. Všeobecné předměty odpovídají maturitnímu studijnímu oboru. Odborné předměty se věnují gastronomické specializaci wellness, tedy zdravému životnímu stylu, složení potravin a nápojů, výživě, gastronomické technologii, gastronomickým zařízením, technice obsluhy, ekonomice, marketingu, managementu, účetnictví, informačním a komunikačním technologiím, lázeňství, psychologii a komunikaci. Studium je zakončeno maturitní zkouškou.
Čtyřletý studijní obor je určen pro chlapce a dívky. Základní podmínkou je odpovídající zdravotní stav. Žáci musí být držiteli zdravotního průkazu pro pracovníky v potravinářství. Doporučujeme, aby žáci byli nekuřáci.
Součástí výuky jsou stáže ve wellness provozech a zařízeních zaměřených na zdravou výživu. Také praxe a stáže, které se uskutečňují v Německu, Francii, Itálii a Španělsku mohou žákům rozšířit poznání v evropském měřítku. Vzdělávání je možné doplňovat v kurzech studené kuchyně, barmanských a sommeliérských kurzech i v jiných formách nadstandardního vzdělávání. Absolventi najdou uplatnění v zařízeních společného stravování, vegetariánských restauracích, ve wellness centrech v rámci hotelových, balneo, nebo lázeňských provozech.
Škola zajišťuje žákům odpovídající činnost po vyučování, jako je stravování, ubytování a zájmová činnost. Žáci se mohou stravovat ve vlastních školních kuchyních podle zásad zdravé výživy. V rámci praktických cvičení si mohou prakticky i experimentálně ověřovat různé techniky přípravy pokrmů i jejich servis a sestavovat si vlastní jídelníček. Rovněž ubytování ve vlastním domově mládeže je orientováno na zdravý životní styl. V rámci zájmových kroužků se žáci mohou zúčastňovat i nejrůznějších sportovních a společenských aktivit, jako jsou např. cvičení Jogy, aerobiku, gymnastiky a atletiky, ale i kanoistiky, jízdy na dračích lodích, nebo se mohou učit rukodělným činnostem, zásadám kosmetiky a hygieny nebo se zabývat hudební a dramatickou činností. Dotazy a ostatní informace: SŠHS, Na Lindovce 1463, Kroměříž 767 01tel.: 573 504 511, fax: 573 504 555 E-mail: skola@hskm.cz, http//www.hskm.cz


Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Gastro makro Cup 2017
21.04.2017
Ve středu 12. dubna 2017 pořádala Střední škola gastronomie a služeb Přerov výroční 10. ročník soutěže pro žáky gastronomických škol „Gastro makro Cup 2017“. Úkolem letošního ročníku, kterého se zúčastnilo
Moravský pohár 2017
20.04.2017
Jubilejní 15. ročník putovní cukrářské soutěže Moravský pohár se konal v letošním roce v Brně, ve dnech 4. – 6. dubna 2017.
Gastro Mánes 2017 – zpráva
20.04.2017
Dne 12. 4. 2017 pořádala Střední škola hotelová a služeb 11. ročník celostátní soutěže odborných učilišť oboru Stravovací a ubytovací služby zaměřené na studenou kuchyni s názvem GASTRO MÁNES.
Soutěž v Portu
20.04.2017
Ve dnech 5. – 6. dubna 2017 se studenti naší školy David Kulich a Roman Máčala spolu s pedagogickým dozorem účastnili soutěže pořádané školou v Portu – Maia (hostitelská škola Agrupamento de Escolas do Castêlo da Maia).
Tématem soutěže a zároveň základní
Gastro Hradec Vitana Cup 2017
12.04.2017
Naše škola již mnoho let úspěšně vychovává mladé gastronomické odborníky oboru kuchař, pekař, číšník. K těmto odborníkům řadíme i cukráře, kteří každý rok dosahují velké úspěchy na různých soutěžících. Svůj mimořádný úspěch prokázali i minulý týden
Soutěž Zlatá vařečka 2017
10.04.2017
Žákyně druhého ročníku Střední hotelové školy v Kroměříži, učebního oboru Stravovací a ubytovací služby, kuchařské práce Hana Janečková a Kateřina Hrabánková se dne 5. 4. 2017 zúčastnily soutěže Zlatá vařečka 2017
Petrov, Prýgl, podnikání – ÉČKO FOR YOU
07.04.2017
Studentská společnost třídy 3. E – ÉČKO FOR YOU ukončila v letošním školním roce svou činnost s kladným hospodářským výsledkem, který rozdělila na tři části. Jednu část věnovala na krmivo pro Městský útulek psů Čápka v Kroměříži,
Školní kolo Majálesu 2017
07.04.2017
Letos se již podruhé bude v Kroměříži konat majáles. Letošní téma je „historická období“. Naše škola si vybrala téma 1. republika.
© 2017 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz