úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Studium » Tříleté obory s výučním listem » 29-53-H/01 Pekař
tisk

29-53-H/01 Pekař

Tříletý učební obor určený pro chlapce i dívky. Základní podmínkou je odpovídající zdravotní stav. Žáci musí být držiteli potravinářského průkazu. Příprava je ukončena závěrečnou zkouškou, po které úspěšní absolventi obdrží výuční list.

Po ukončení přípravy se absolvent umí správně a samostatně orientovat v celé oblasti pekárenské výroby, chápe základní technologické postupy výrobků, běžně pracuje s technologickou dokumentací, rozeznává základní suroviny používané v pekárenské výrobě a umí si vypočítat jejich potřebné množství pro danou výrobu. Vede evidenci o své práci. Zná základy ruční výroby a umí obsluhovat strojní zařízení na výrobu pekárenských výrobků. Umí si připravit pro výkon pracovních činností potřebné nástroje a stroje, které zároveň dovede seřídit, a provádí na nich i základní běžnou údržbu.

Teoretická výuka poskytuje žákům vzdělání ve všeobecných i odborných předmětech. Odborné znalosti získávají žáci v předmětech technologie, suroviny, stroje a zařízení a ekonomika.

Na teoretické vyučování navazuje odborný výcvik, který probíhá ve školní pekárně a v pekárnách regionu Kroměřížska. Žáci se pravidelně účastní odborných soutěží, na kterých dosahují vynikajících výsledků.

Úspěšní absolventi mohou pokračovat v nástavbovém studiu „podnikání“ ukončeném maturitní zkouškou a získat úplné střední vzdělání.

Absolventi oboru pekař nacházejí uplatnění při vykonávání kvalifikovaných prací v pekárenských zařízeních.

Dne 7. 10. 2013 schválila Rada Zlínského Kraje zařazení oboru PEKAŘ do systému podpory řemesel v odborném školství, s účinností od 1. 9. 2014 počínaje prvními ročníky.
V rámci této podpory mohou získat studenti následující stipendia.

Učební plán tříletého středního vzdělání s výučním listem
             
ŠVP Pekař
RVP Pekař 29-53-H/01
Dotace vyučovacích hodin
             
Názvy předmětů 1. ročník   2. ročník   3. ročník  
Český jazyk 1   1   1  
Anglický jazyk 2   2   3  
Občanská nauka 1   1   *  
Právo *   *   1  
Fyzika 1   *   *  
Chemie 1   1   *  
Biologie a ekologie *   1   *  
Matematika 1   1   1  
Literatura 1   *   1  
Tělesná výchova 1   1   1  
Informační a komun.tech. 1   1   1  
Ekonomika *   1   1  
Základy podnikání *   *   1  
Suroviny 2   2   1  
Stroje a zařízení 2   1   1  
Technologie 3   1,5   1,5  
Odborný výcvik 15   17,5   17,5  
CELKEM 32   32   32  

Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Zahájení 16. ročníku soutěže „Moravský pohár 2018“
18.04.2018
Úterní odpoledne 17. dubna 2018 byl ve společenském sále Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži zahájen 16. ročník soutěže cukrářských dovedností s mezinárodní účastí „Moravský pohár 2018“.
Moravský pohár 2018
17.04.2018
Tisková zpráva
Maďarsko 2017
11.04.2018
První říjnový den odjelo 10 žáků SŠHS Kroměříž s pedagogickým dozorem na třítýdenní odbornou stáž do Budapešti. Stáž se konala v rámci programu Erasmus+, který hradí veškeré náklady.
Změna učeben
10.04.2018
Změna učeben
Gastro Mánes 2018
06.04.2018
Vařit se má s láskou a s úsměvem
Tato slova opět po roce zazněla v úvodu celostátní soutěže kuchařských dovedností žáků odborných učilišť Gastro Mánes od předsedkyně komise Kataríny Doležalové, majitelky penzionu Vila u přehrady Luhačovice. V prostorách
Hradec Králové – Gastro Vitana Cup 2018
28.03.2018
Dne 15. 3. 2018 pořádala studentská firma Ferda ze 3. F zájezd do Hradce Králové na Gastro Vitana Cup 2018.
Závěrečná tisková zpráva GKM 2018
26.03.2018
Závěrečná tisková zpráva GKM 2018
Gastro Kroměříž 2018 online druhý den
23.03.2018
Dnes, v pátek 23. března 2018, pokračuje 7. ročník gastronomické soutěže s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2018. Dnes budou soutěžit účastníci v kategoriích
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz