úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Studium » Tříleté obory s výučním listem » 29-54-H/01 Cukrář
tisk

29-54-H/01 Cukrář

Tříletý učební obor určený pro chlapce i dívky. Základní podmínkou je odpovídající zdravotní stav. Žáci musí být držiteli potravinářského průkazu. Příprava je ukončena závěrečnou zkouškou, po které úspěšní absolventi obdrží výuční list.

Učební obor připravuje žáky na ovládání příjmu surovin, hodnocení surovin z hlediska kvalitativního a kvantitativního a zajištění jejich správného uskladnění. Žáci se učí připravovat suroviny pro zpracování, přepočítávat spotřebu podle receptur, připravovat cukrářské těsto, náplně a hmoty. Po absolvování oboru ovládají ruční tvarování a zhotovování cukrářských výrobků, regulování funkcí jednotlivých strojů technologického zařízení cukrářské výroby. Umí vykonávat běžnou údržbu a čištění strojů a zařízení a sanitaci pracoviště. Dovedou zhodnotit jakostní znaky polotovarů a hotových výrobků a zvládnou expediční práce.

Teoretická výuka poskytuje žákům vzdělání ve všeobecných i odborných předmětech. Odborné znalosti získávají v předmětech cukrářská výroba, suroviny, stroje a zařízení, odborné kreslení a ekonomika a organizace.

Na teoretické vyučování navazuje odborný výcvik, který probíhá ve školních cukrářských dílnách, v cukrárně Fryšták, cukrárně GUSTO Holešov, AVOS Kroměříž a dalších zařízeních v regionu. Žáci se pravidelně účastní odborných soutěží, na kterých dosahují vynikajících výsledků.

Úspěšní absolventi mají možnost pokračovat v nástavbovém studiu „podnikání“ a získat úplné střední vzdělání.

Absolventi oboru cukrář – cukrářka nacházejí uplatnění v různých cukrářských a pekařských provozech.

Učební plán tříletého středního vzdělání s výučním listem
             
Dotace vyučovacích hodin
             
Názvy předmětů 1. ročník   2. ročník   3. ročník  
             
Český jazyk a literatura 2   2   2  
Anglický jazyk 2   2   2  
Občanská nauka 1   1   1  
Chemie 1   *   *  
Biologie a ekologie *   1   *  
Fyzika 1   *   *  
Matematika 1   1   1  
Tělesná výchova 1   1   1  
Informatika 1   1   1  
Ekonomika *   1   1  
Odborné kreslení 1   1   *  
Stroje a zařízení 1   1   *  
Suroviny 2   2   2  
Technologie 3   2,5   3,5  
Odborný výcvik 15   17,5   17,5  
CELKEM 32   34   33  

Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Reprezentační ples SŠHS 2019
17.12.2018
Rádi bychom Vás pozvali na ples školy, který se bude konat 11.1.2019 od 20:00 hodin ve společenském sále. Ples se nese v tématu "Na křídlech andělů". Vstupenky lze zakoupit každou středu a pátek v zelené (budova Pavlákova). Vždy od 14:00 do 16:00.
PROJEKT IREAS - workshop exotické ovoce
12.12.2018
Žáci oboru kuchař – číšník třídy 2 A se v rámci projektu Ireas – Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii dozvěděli spoustu informací o významu a využití exotického ovoce v gastronomii. V průběhu workshopu
Barmanský kurz
12.12.2018
Ve dnech 26. – 30. 11. 2018 se na Střední škole hotelové a služeb uskutečnil Základní barmanský kurz pro studenty naší školy, kteří mají zájem dále prohlubovat znalosti a dovednosti v oblasti nápojové gastronomie. Tento kurz probíhal formou výuky lektorů
Baristický kurz
12.12.2018
Ve dnech 10. 12. – 11. 12. 2018 proběhl na Střední škole hotelové a služeb Základní kurz Barista junior, který vedl lektor CBA Tomáš Zahradil. Kurz byl zaměřen
Pokračovací kurz carvingu v Kroměříži
10.12.2018
Ve dnech 6. a 7. prosince 2018 se na naší škole konal POKRAČOVACÍ KURZ CARVINGOVÉ AKADEMIE
Přednáška o levném cestování
08.12.2018
V pondělí 3. 12. 2018 si studentská firma Travel&meeT třídy 3. E pozvala známou cestovatelku Hanu Machalovou, která si pro studenty hotelové školy připravila velmi poutavou přednášku o levném a strategickém cestování. Přednáška začala v 10:00 ve velkém
Francouzská kuchyně
04.12.2018
V úterý 27. 11. 2018 se uskutečnila na hotelové restauraci francouzská kuchyně. Akce oficiálně probíhala od 11:30 do 15:00. Samotné přípravy trvaly mnohem déle. Tato akce byla zároveň praktickou maturitní zkouškou dvou žákyň třídy 4. F
Vánoční krmení koní
04.12.2018
na Štědrý den 24. 12. 2018
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz