úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Studium » Tříleté obory s výučním listem » 41-52-H/01 Zahradník
tisk

41-52-H/01 Zahradník

Tříletý učební obor určený pro chlapce i dívky. Základní podmínkou je dobrý zdravotní stav. Příprava je ukončena závěrečnou zkouškou, po které úspěšní absolventi obdrží výuční list.

Učební obor připravuje žáky na zvládnutí základních prací v zahradnické výrobě - pěstování zahradnických kultur a jejich rozmnožování, sklizeň a třídění zahradnických produktů, vázání květin, aranžování interiérů, realizace sadovnických úprav včetně údržby zeleně. Žáci získají orientaci v základní obchodní činnosti, v zahradnickém podnikání a osvojí si zásady chování ve styku se zákazníkem.

Teoretická výuka poskytuje žákům vzdělání ve všeobecných i odborných předmětech. Odbornou úroveň získávají v předmětech základy zahradnické výroby, zahradnické stroje a zařízení, zelinářství, květinářství, sadovnictví, ovocnictví, vazačství a aranžování, a ekonomika.

Na teoretické vyučování navazuje odborný výcvik, který probíhá na třech pracovištích. V areálu školy v nově vybudovaných prostorách zhotovují žáci vazby, provádí aranžování, rozmnožování rostlin, roubování a očkování. V zahradnictví pana Kohouta v Kvasicích se žáci seznamují s pěstováním polní i rychlené zeleniny a s pěstováním sadby zeleniny i květin. V Květné zahradě je odborný výcvik zaměřen na pěstování interiérových květin a různé sadovnické práce. Část osnov odborného výcviku, zejména oblast ovocnictví plní žáci v ovocné školce v Litenčicích. Žáci spolu se svými mistry provádí a celoročně pečují o výzdobu prostor školy. Žáci se v rámci výuky zúčastňují řady soutěží ve vazbě a aranžování květin. Každoročně zhotovují velikonoční, dušičkové a vánoční vazby spojené s prodejními výstavkami i nad rámec školy.

Úspěšní absolventi mají možnost pokračovat v nástavbovém studiu „podnikání“ ukončeném maturitou a získat úplné střední vzdělání.

Absolventi oboru zahradník nacházejí uplatnění v různých zahradnických provozech a zahradnických prodejnách.

Učební plán tříletého středního vzdělání s výučním listem
             
Dotace vyučovacích hodin
             
Názvy předmětů 1. ročník   2. ročník   3. ročník  
Český jazyk 1   1   1  
Anglický jazyk 2   2   2,5  
Občanská nauka 1   1   *  
Právo *   *   1  
Fyzika 1   *   *  
Chemie 1   1   *  
Biologie 2   *   *  
Biologie a ekologie *   1   *  
Matematika 1   1   1  
Literatura 1   *   1  
Tělesná výchova 1   1   1  
Informační a komun. tech. 1   1   1  
Ekonomika *   1   1  
Základy podnikání *   *   1  
Květinářství 1   1,5   2  
Ovocnictví 1   1,5   1,5  
Sadovnictví 1   2   2  
Vazačství a aranžování *   1   *  
Zelinářství 1   1,5   1,5  
Zahradnické stroje a zařízení 1   *   *  
Zaklady zahradnické výroby 1   *   *  
Odborný výcvik 15   17,5   17,5  
CELKEM 33   35   35  
Ve dnech 15. a 16. dubna 2015 proběhly v Podzámecké zahradě první z řady odborných lekcí, které Metodické centrum nabízí středním odborným školám a učilištím. Pilotní školou se stala kroměřížská Střední škola hotelová a služeb (SŠHS), kde se zahradnický obor vyučuje. Výsledkem byla praktická ukázka prořezávání trávníku, vertikutace.
Seznámení s prořezávacím strojem a způsob jeho použití zajistil vedoucí Podzámecké zahrady Ignác Navrátil a jeho zahradníci, kteří se strojem běžně pracují. Studijní texty a průvodní slovo obstarala lektorka Metodického centra Hana Poková. Studenti 2. a 3. ročníku oboru vzdělání Zahradník měli možnost si práci se strojem sami vyzkoušet. „Stroje profesionální kvality jsou nákladnou záležitostí, kterou si škola pouze pro ukázkové účely nemůže dovolit. Spojení s profesionálními zahradníky dovoluje učit se od praktiků, kteří dobře znají stroje i práci samotnou,“ vysvětluje Poková. Navíc mohou studentům podat řadu cenných informací a zodpovědět jejich konkrétní dotazy.
Odborné zahradnické lekce si berou za cíl doplnit teoretickou výuku o tematicky zaměřená setkání s praxí. Náplň dalších lekcí bude vybírána v závislosti na aktuálních zahradnických pracích v průběhu roku. Plánována je například lekce zaměřená na různé druhy trávníků a jejich údržbu. V červnu přijde na řadu rozsáhlé téma letniček, kam kromě plánování a údržby spadá samostatná kapitola jejich předpěstování ve skleníku.
Metodické centrum spolupracuje se SŠHS zdarma, díky ní se ubezpečuje o kvalitě připraveného programu. Tyto lekce by Metodické centrum zahradní kultury v brzké době rádo nabídlo také dalším školám se zahradnickým oborem.

Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Gastro Kroměříž 2018
13.03.2018
Ve dnech 22. – 23. 3. 2018 se v prostorách společenského sálu Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži uskuteční 7. ročník gastronomické soutěže s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2018.
Strava pro naši mysl
15.02.2018
Ve dnech 5. – 9. 2. 2018 se studenti a pedagogové naší školy zúčastnili mezinárodního projektového setkání Erasmus+ s názvem Feeding Our Minds (Strava pro naši mysl) v chorvatském Daruvaru. Jednalo se o první z pěti setkání,
Projekt EQAVET – Senior 50+
11.02.2018
Střední škola hotelová a služeb Kroměříž se zapojila do Pilotního ověřování programu
Naši cukráři slavili další úspěch
08.02.2018
Mimořádným úspěchem skončila pro SŠHS Kroměříž soutěž odborných dovedností oboru cukrář junior „O Priessnitzův dortík“. V nádherném prostředí Priessnitzových léčebných lázní se ve středu 31. ledna 2018 konal již 14. ročník této soutěže, kterou pořádala
Olympiáda v anglickém jazyce
04.02.2018
Dne 23. 1. 2018 proběhlo školní kolo olympiády v anglickém jazyce. Soutěžilo 15 studentů 1. – 3. ročníku a své znalosti si procvičili v konverzaci na vylosované téma a popisu obrázku. Hodnotil se také poslech a porozumění čtenému textu, jakož i použití gramatických struktur v textu.
Kroměřížská koktejlová soutěž
30.01.2018
Ve středu dne 31. ledna 2018 se uskuteční ve společenském sále Střední školy hotelové a služeb pod záštitou České barmanské asociace zastoupené panem Radkem Poláčkem 19. ročník Kroměřížské koktejlové soutěže.
Gastro Junior Brno 2018 – Bidfood Cup
27.01.2018
24. ročník národního kola soutěže Gastro Junior Brno 2018 – Bidfood Cup byl v letošním roce ojedinělý tím, že kromě soutěžících v oboru Kuchař, Cukrář a Číšník se účastnili poprvé i studenti oboru Barista a Barman. Naše škola vytvořila tříčlenné
Předvánoční zájezd do Vídně
10.01.2018
Studentská firma HAMADI žáků 3.F přišla s další akcí. Žákům naší školy jsme nabídli poznávací zájezd do hlavního města Rakouska, Vídně.
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz