úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod »
tisk

Zahraniční praxe 2010/11

Zahraniční praxe a výjezdy žáků

Žáci naší školy vyjeli v roce 2010/2011 do těchto zemí: SRN, Řecko, Itálie, Španělsko, Francie a Rakousko.
Část žáků do SRN a Itálie se zúčastnila praxe (stáže) v rámci programu Leonardo da Vinci.
Cílem mezinárodního projektu Leonardo da Vinci je podpora odborného vzdělávání žáků, kteří se připravují na své budoucí povolání. Podpora, zvláště finanční, směřuje do členských zemí EU a proto se i žáci naší školy, které byl schválen národní agenturou Leonardo da Vinci projekt do Německa a Itálie, mohou v letošním roce rozjet za hranice republiky.
U tohoto programu zajišťuje dopravu tam i zpět a pojištění agentura Leonardo da Vinci, na ubytování a stravování se podílí agentura Leonardo da Vinci a partnerská škola. Stáž probíhá na všech úsecích hotelového provozu (tj. kuchyně, restaurace, bar, hauskeeping apod.) Odborné vedení zajistí manažeři hotelu. Studenti pracují v provozu max. 8 hodin denně, za týden mají nárok na 2 dny osobního volna. Studenti po absolvování stáže obdrží certifikát o vykonávané činnosti s hodnocením.
Další výjezdy se uskutečnily na základě smlouvy mezi hotelem a školou a prostřednictvím agentur Career Travel a Studentjobs (Řecko). Na místo určení se studenti dopravují sami, většinou si sami hradí dopravu i pojištění. Hotel zajišťuje ubytování a stravování. Studenti pracují 5–6 dnů v týdnu, zabezpečují činnost recepce, obsluhu v jídelně, obsluhu na pláži, v baru, pracují v kuchyni, ale také zajišťují úklid na patrech a pokojích.
Podle nového zákona mají možnost absolventi SŠ (všech, nejen naší) získat v rámci dalšího vzdělávání pracovní povolení na dobu 12 nebo 18 měsíců. S touto žádostí se obrátí na příslušný úřad práce v České republice. I když možnost je určena středoškolákům ze všech škol, myslíme si, že naše škola žáky na tuto práci připravuje velmi dobře jak po stránce odborné, tak jazykové a žáci mají větší možnost uplatnění.
Někteří naši studenti se na místa praxí vrací individuálně a pracují zde v sezóně.

Praxe studentů v Německu

Přes ZIHOGu jsme dostali nabídku 21 míst, která jsme zcela obsadili. Velká část žáků pracovala v městečku Binz u pana Bruna, se kterým dlouhodobě spolupracujeme. Praxe trvá 3 měsíce, žáci dostávají příspěvek na dopravu, pojištění si hradí sami. Ne všichni žáci jsou na práci a podmínky zvyklí, nejvíce problémů je během počáteční adaptace.

Praxe studentů v Řecku

V letošním roce jsme opět využili služeb agentury Career Travel, se kterou 2 žákyně vyjely na Krétu. Nově jsme zahájili spolupráci s agenturou Studentjobs, se kterou vyjelo 7 žáků také na ostrov Kréta. Smlouva byla uzavřena s žákem (u nezletilých se zákonným zástupcem) a agenturou, agenturou, hotelem a naší školou, která potvrzovala, že žák je žákem hotelové školy a vykonává praxi. Agentura hradila leteckou dopravu, ubytování a stravování. Studenti pracovali 6 dnů v týdnu, max. 8 hodin denně, zabezpečovali obsluhu v jídelně, v baru, někteří pracovali v kuchyni.
Čtyři žákyně vyjely na základě přímé smlouvy s hotelem a školou na Chalkidiki.
Největším problémem, se kterým jsme se setkali, bylo umísťování žáků. Letošní krize v Řecku způsobila, že ne všichni žáci byli umístěni. Volná místa se vyskytla až později (konec května), ale to už žáci měli domluvené jiné praxe.

Praxe studentů v Itálii

V roce 2011 se uskutečnila ve Florencii v hotelu Villa Le Rondini odborná stáž v rámci mezinárodního projektu Leonardo da Vinci, které se zúčastnilo 5 žáků. Stáž a praxi vykonávali v kuchyni, na obsluze a na recepci.
Velkým přínosem pro žáky bylo zdokonalení italského jazyka – všichni žáci ji studují jako druhý cizí jazyk.
Majitelka hotelu paní Francesca Reali vyšla naší škole vstříc s umístěním žáků na stáž a praxi i přesto, že italský turismus zaznamenává velkou krizi. I v příštím roce plánujeme pobyt studentů v tomto hotelu.

Praxe studentů ve Španělsku

Ve Španělsku ve dnech od 12. 6. do 22. 9. 2009 byli žáci v těchto lokalitách a zařízeních:
  • Alcossebre - hotel Eurhostal – 6
  • Peñiscola -restaurace Sepia Boba – 10
  • Vinaros - hotel Vinaros Playa – 2
  • Peñiscola – cukrárna Jijonenca – 1
Studenti si hradili dopravu a pojistné, hrazené měli stravu a ubytování

Praxe studentů ve Francii

Čtyři žáci pracovali v oblasti Savojských Alp – Bourget-du-Lac, v gastronomické restauraci „Beaurivage“ a „La Terase“.
Praxe probíhala od poloviny června do poloviny září. Délka pracovní doby byla 8 hodin denně, v týdnu měli dva volné dny. Jejich výdělek byl 300 € za měsíc. Leteckou dopravu hradil zaměstnavatel. Pojištění si zajišťovali na vlastní náklady.
Dalším pracovištěm byla Paříž - Pointe St. Eustache. zde byly 4 studentky 2,5 měsíce.
Žáci se vrátili spokojeni, ocenili také doprovodný program jejich stáže, organizovaný pro ně zaměstnavateli. V nejbližší době všichni zaměstnavatelé (p. p. Laboute, Delaporte a Novel) přislíbili zaslat certifikáty o stáži a podrobné hodnocení práce a vystupování žáků.

Praxe studentů v Rakousku

V letošním roce jsme navázali spolupráci s hotelem Alpenhof v rakouském lyžařském středisku Semmering.
Praxe probíhala od poloviny června do poloviny září v šestitýdenních turnusech a zúčastnilo se jí 5 žáků.
Žáci se na tuto praxi dopravují sami případně se zaměstnavatelem, který jezdí pravidelně do Brna. Pojištění si zajišťují na vlastní náklady. Pracují v kuchyni, na obsluze a v house-keepingu.

Pojištění žáků na zahraniční praxe a stáže

Pokud žák odjíždí na zahraniční praxi v rámci EU, je pojištěn u zaměstnavatele v rámci pracovní doby.
Na osobní volno je nutné se pojistit – doporučujeme mezinárodní průkaz studenta ISIC, se kterým žáci získají levné pojištění a navíc výhody nejen v zahraničí.
Informace o průkaze: www.isic.cz.

Zprávy žáků ze zahraničních praxí v roce 2010

Žákům byla položena stejná otázka:

Proč byste doporučil, případně nedoporučili vaši zahraniční praxi ostatním?

Zuzana Ocelková, 4. E, restaurace „Pointe St. Eustache" Paříž, Francie

Restaurace je na krásném místě přímo v srdci světové metropole a nepřímo jste strženi do jejího víru. Majitelé jsou féroví, mají rádi Čechy, dokonce od příštího roku budou vařit valašskou kyselicu, která je okouzlila a čepovat plzeňské pivo. Máte zde možnost obsluhovat návštěvníky Paříže z celého světa. Dva volné dny Vám dovolí nasávat zdejší jedinečnou atmosféru. Nepodceňovat výuku francouzštiny, francouzský host odmítá komunikovat anglicky.

Pavel Kopecký, absolvent, restaurace „Beaurivage" Savojské Alpy, Francie

Poznal jsem prostředí opravdové gastronomické restaurace. Na obsluze je nutno se pohybovat v rytmu hudby a jídlo nosit ve výši očí hosta, aby se na něj mohl předem těšit. V kuchyni jsme připravovali jeden talíř i tři hodiny a osvojil jsem si úpravu ryb a korýšů. Majitel je sice hodně přísný, ale dovede ocenit dobrou práci. Individuálně se mi věnoval a seznámil mne s nevídanými značkami vín a jinými specialitami. Dýchal jsem krásný vysokohorský vzduch a doporučuji vyrazit na Mont Blanc, do Annecy a do Ženevy. Jen kdybych uměl lépe francouzsky, abych mohl komunikovat s kolegy, kteří se chovali tak přátelsky.

Nela Spurná, 3. E., hotel „Iberstar" ostrov Kos, Řecko

Jako pozitivum mé praxe považuji zdokonalení v angličtině, kterou jsem byla nucena hodně používat, poznání světoznámých řeckých památek, řecké kultury, poznamenané tady tureckým vlivem, ale také setkání s žáky hotelových škol Střední a východní Evropy bylo obohacující. Mnohdy mi vadila špatná organizace provozu a poněkud přezíravý vztah vedení ke stážistům. Domnívám se, že se na tom podepsala světová finanční krize. Ale na to se dalo zapomenout ve dnech volna na krásných plážích, zalitých řeckým sluncem a malebných hospůdkách s místními specialitami, kde jsme vydělaná Eura snadno minuli.

Josef Tomšic, 3. B, hotel „Atlantis" Timendorfer Strand, SRN

V kuchyni jsem se naučil nové postupy, které jsem dříve neznal, získal řadu receptů, včetně parádního „Hlemýždě s holandskou omáčkou", který bych rád v budoucnu prosadil na jídelní lístek restaurace, kde budu vařit. Líbily se mi korektní vztahy na pracovišti, které jsem na praxi v ČR nepoznal a také německá zdvořilost. A pobyt na svěžím vzduchu u Baltického moře určitě každému prospěje. Těšilo mne, že jsem mohl pracovat na rodinných oslavách a tím si vylepšit rozpočet.

Dominika Otrusinová, 3. F, hotel „Le Rondini" Florencie, Itálie

Přestala jsem se bát mluvit s někým italsky, nadchla mne italská kuchyně i krásná Florencie. Na pracovišti panovala rodinná atmosféra. Majitelka paní Reali se o nás hezky starala a byla nám velmi nápomocná. Obsluhovala jsem na italských svatbách kde jsem poznala italské zvyky a tradice. Ve volných chvílích jsme poznávali Toskánsko, viděli Řím i zajeli k moři. Já jsem měla zpočátku problém zvyknout si na tropická vedra a zkolabovala jsem při obsluze u bazénu. Bylo o mne vzorně postaráno. Určitě příští léto se tam vrátím.


Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Adaptační pobyt pro nastupující první ročníky maturitních oborů
09.09.2018
Adaptační pobyt na RS Dopravák Buchlovice pro nastupující první ročníky tří maturitních oborů se konal ve dnech 30. 8. – 2. 9. 2018. Celkem se ho zúčastnilo 37 studentů.
Strava pro naši mysl
11.07.2018
Ve dnech 10. – 14. 5. 2018 se naše škola stala hostitelskou institucí pro mezinárodní projektové setkání Erasmus+ s názvem Feeding Our Minds (Strava pro naši mysl).
Erasmus Budapešť
08.07.2018
Tři týdny v Budapešti díky projektu Erasmus – jaké to bylo?
Pohár města Kroměříže
22.06.2018
Střední škola hotelová a služeb Kroměříž pořádala 16. 6. 2018 již XXII. ročník parkurových jezdeckých závodů
Zemědělská výstava Kotojedy 2018
12.06.2018
Je dlouholetou tradicí, že se žáci a učitelé Střední školy hotelové a služeb podílí na organizaci Zemědělské výstavy v Kroměříži, která se koná každé 2 roky.
Znáš zelené koření?
12.06.2018
Žáci 2. E oboru Hotelnictví připravili výstavku bylinek s názvem „Zelené koření v gastronomii“. Bylinky si prohlédli také žáci oboru Stravovací a ubytovací služby a určovali jednotlivé rostlinky podle vzhledu a vůně.
Florbalový turnaj
29.05.2018
V pátek dne18. 5. 2018 se konal ve zlínské tělocvičně florbalový turnaj pořádaný Střední školou obchodu a gastronomie.
Zažij DofE
28.05.2018
Program DofE (Cena vévody z Edinburghu) je tady od toho, aby ti pomohl zdolat výzvy, které bys chtěl/a překonat a splnit si sny, které máš. V programu DofE se budeš dlouhodobě a pravidelně věnovat aktivitám ve čtyřech oblastech: rozvoj talentu,
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz