úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Základní informace » Projekty » AHR
tisk

AHR

Stáž ve špičkových hotelech pro pedagogy i žáky

Chcete, aby vaši žáci, případně pedagogové vykonávali opravdu hodnotnou stáž ve špičkovém podniku, kde se jim budou věnovat pracovníci např. celých 14 dnů? Aby se seznámili s technologiemi, které ne každý hotel – natož škola – má? Nic jednoduchého. Hotely a restaurace fungují také v konkurenčním prostředí a s minimem zaměstnanců a nákladů chtějí maximálně uspokojit zákazníka. Přínosem jsou pro ně žáci, kteří zde vykonávají praxi, ale stáž, to je něco jiného, to je práce navíc.
Protože gastronomicky založené školy po těchto stážích opakovaně volaly, podařilo se Asociaci hotelů a restaurací České republiky o.s. v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost vytvořit projekt Vzdělávání studentů a učitelů gastronomických oborů prostřednictvím praktické zkušenosti. Do tohoto projektu se zapojila i naše Střední škola hotelová a služeb Kroměříž.
Projekt probíhá od 1. 10. 2014 do 31. 7. 2015. Jeho součástí je jak teoretická, tak především praktická část. V rámci projektu je školám nabídnuto 14 modulů - tři z oblasti Hotelnictví (např. Housekeeping není jen úklid!), čtyři z Marketingu (např. Cenotvorba v praxi, Slevové portály ano či ne?) a sedm z Gastronomie (Asijská kuchyně, Moderní číšník a servírka). Teoretické přednášky povedou přímo odborníci z praxe – hoteliéři, marketéři hotelů, špičkoví kuchaři, pracovníci housekeepingu. Praxe formou odborných stáží budou probíhat ve vybraných hotelech, které se do projektu zapojily.
Pro pedagogy zapojených škol bylo během října uspořádáno jednodenní školení týkající se Evropského systému kreditů pro odborné vzdělávání a přípravu (ECVET) a v listopadu jeden dvoudenní workshop s odborníky z praxe, který měl vynikající úroveň.
Jak školení tak semináře se z naší školy účastnili tři pedagogové – Mgr. Věra Pospíšilová, Ing. Věra Zezuláková a Ing. Jakub Kotůlek. Ti dále v prosinci absolvovali pětidenní stáž v pražském hotelu Diplomat http://www.vi-hotels.com/cz/diplomat/. Tento konferenční hotel patří k hotelům s nejvyšším standardem, jeho klienty jsou především zahraniční hosté. Co nás jako pedagogy velmi překvapilo, byla vstřícnost personálu a ochota nám vše ukázat. V rámci organizace hotelu bylo vidět, že všichni pracovníci si uvědomují, že „táhnout za jeden provaz“ přináší úspěch. A co zde bylo hodně patrné – na každém kroku angličtina, němčina. I personál používal mezi sebou běžně anglické výrazy – a to nejen na poradách, ale i v tabulkách, přehledech a informacích, které visely na stěnách v kancelářích a nebyly určené pro veřejnost. Díky ochotě personálu jsme všichni navázali kontakty s pracovníky, které budeme moci využívat i do budoucna – např. možnost praxe žáků, konzultace receptur apod.
Stáž pro nás jako pedagogy měla opravdu velkou přidanou hodnotu.
V další části projektu bude od poloviny ledna 2015 probíhat vzdělávání žáků. Škola vybrala 20 žáků, pro které budou od poloviny ledna probíhat workshopy a čtrnáctidenní stáže v hotelech. Žáci mají možnost vybrat si částečně hotel i úsek, na kterém by chtěli stáž absolvovat, nic jim ale nebude bránit seznámit se i s dalšími úseky. Věříme, že i naši žáci budou se stážemi velmi spokojeni a že jim přinesou něco navíc k tomu, co se naučili ve škole.
Ing. Věra Zezuláková

Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Reprezentační ples SŠHS 2019
17.12.2018
Rádi bychom Vás pozvali na ples školy, který se bude konat 11.1.2019 od 20:00 hodin ve společenském sále. Ples se nese v tématu "Na křídlech andělů". Vstupenky lze zakoupit každou středu a pátek v zelené (budova Pavlákova). Vždy od 14:00 do 16:00.
PROJEKT IREAS - workshop exotické ovoce
12.12.2018
Žáci oboru kuchař – číšník třídy 2 A se v rámci projektu Ireas – Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii dozvěděli spoustu informací o významu a využití exotického ovoce v gastronomii. V průběhu workshopu
Barmanský kurz
12.12.2018
Ve dnech 26. – 30. 11. 2018 se na Střední škole hotelové a služeb uskutečnil Základní barmanský kurz pro studenty naší školy, kteří mají zájem dále prohlubovat znalosti a dovednosti v oblasti nápojové gastronomie. Tento kurz probíhal formou výuky lektorů
Baristický kurz
12.12.2018
Ve dnech 10. 12. – 11. 12. 2018 proběhl na Střední škole hotelové a služeb Základní kurz Barista junior, který vedl lektor CBA Tomáš Zahradil. Kurz byl zaměřen
Pokračovací kurz carvingu v Kroměříži
10.12.2018
Ve dnech 6. a 7. prosince 2018 se na naší škole konal POKRAČOVACÍ KURZ CARVINGOVÉ AKADEMIE
Přednáška o levném cestování
08.12.2018
V pondělí 3. 12. 2018 si studentská firma Travel&meeT třídy 3. E pozvala známou cestovatelku Hanu Machalovou, která si pro studenty hotelové školy připravila velmi poutavou přednášku o levném a strategickém cestování. Přednáška začala v 10:00 ve velkém
Francouzská kuchyně
04.12.2018
V úterý 27. 11. 2018 se uskutečnila na hotelové restauraci francouzská kuchyně. Akce oficiálně probíhala od 11:30 do 15:00. Samotné přípravy trvaly mnohem déle. Tato akce byla zároveň praktickou maturitní zkouškou dvou žákyň třídy 4. F
Vánoční krmení koní
04.12.2018
na Štědrý den 24. 12. 2018
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz