úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Základní informace » Projekty » PILOT S
tisk

PILOT S

Naše škola je jednou z 30 pilotních škol Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, které zpracovávají a ověřují nové školní vzdělávací programy v projektu PILOT S. Tento projekt je financován Evropským sociálním fondem a rozpočtem České republiky. Týmy pracovníků školy ve spolupráci Národním ústavem odborného vzdělávání tvoří a ověřují školní vzdělávací programy podle rámcových vzdělávacích programů v oboru vzdělání s maturitní zkouškou: 

  • 65-42-M/01 Hotelnictví a turismus

a podle rámcových vzdělávacích programů v oborech vzdělání s výučním listem:

  • 29-53-H/01 pekař
  • 65-51-H/01 kuchař-číšník
  • Všechny uvedené školní vzdělávací programy budou ověřovány od školního roku 2006/2007 počínaje prvním ročníkem podle těchto pilotních školních vzdělávacích programů:
  • 65-42-M/01 Hotelnictví a turismus
  • 65-51-H/01 Kuchař-číšník
  • 29-53-H/01 Pekař 

Výuka podle školních vzdělávacích programů začíná výuka již 1. 9. 2006. Pilotní ověřování tvorby školních vzdělávacích programů je realizováno podle Zákona č. 561/2004 (školský zákon), který zavedl novou soustavu vzdělávacích programů: Projekt PILOT S je jedním ze systémových projektů MŠMT, který se uskutečňuje s podporou ESF v rámci opatření 3.1 OP RLZ – Zkvalitňování vzdělávání ve školách a školských zařízeních a rozvoj podpůrných systémů ve vzdělávání. Obsahově je projekt rozčleněn na tyto aktivity: 

  1. Vzdělávání pedagogických pracovníků pilotních SOŠ a SOU – příprava na tvorbu a ověřování pilotních ŠVP
  2. Spolupráce se sociálními partnery v regionu
  3. Evaluace práce školy – příprava na zamýšlenou změnu
  4. Tvorba pilotních školních vzdělávacích programů
  5. Ověřování pilotních ŠVP

V SŠHS Kroměříž byly vytvořeny tři realizační týmy pro tvorbu ŠVP oborů:

a) management projektu:

  • Ředitel školy - Ing. Petr Hajný
  • Školní koordinátor: RNDr. Petr Krejčí

b) pracovní týmy:

Dílčí tým pro ŠVP - pekař - DT A1

  • ing.Libuše Hajná, vedoucí DT A1
  • 11 odborných učitelů
  • 2 sociální partneři

Dílčí tým pro ŠVP - kuchař-číšník - DT A2

  • Stanislav Vaněk, vedoucí DT A2
  • 11 odborných učitelů
  • 2 sociální partneři

Dílčí tým pro ŠVP - hotelnictví a turismus - DT A3

  • Ing. Věra Zezuláková, vedoucí DT A3
  • 13 odborných učitelů
  • 2 sociální partneři

Celkem bylo do projektu PILOT S zapojeno 29 pedagogických pracovníků (fyzických osob) a 6 sociálních partnerů. V roce 2005 bylo členům realizačních týmů vyplaceno pro zahájení práce asi 220.000,-Kč v členění podle jednotlivých aktivit. V roce 2006 bylo členům realizačních týmů vyplaceno pro dokompletování ŠVP rovněž asi 220.000,-Kč.

Aktivita 1.

Cílem bylo připravit učitele a vedení škol na tvorbu pilotních ŠVP podle příslušných RVP a na realizaci a evaluaci vytvořených pilotních ŠVP. Cílem aktivity je také rozvíjet profesní kompetence učitelů (didaktické, obecně pedagogické, interpersonální, oborově předmětové, projektové) tak, aby si uvědomovali změny ve vzdělávání a dokázali v tomto směru projektovat, řídit a modernizovat vzdělávání žáků vlastní školy.

Obsah a realizace:

Do vzdělávání byli zahrnuti všichni členové pracovních týmů (učitelé a školní koordinátoři projektu), kteří se přímo podíleli na tvorbě pilotních ŠVP. Jednalo se o školení:

  • Rozvoj pedagogických kompetencí (Proměny vzdělávacího kontextu a kompetence učitelů pro tvorbu ŠVP v odborném vzdělávání).
  • Rozvoj sociálních, komunikativních a týmových dovedností učitelů.
  • Dvoustupňová tvorba kurikula a pilotní školní vzdělávací programy. Modernizace vzdělávání, změna kontextu výchovy a vzdělávání, nové strategie vzdělávání žáků, realizace nových prvků ve vzdělávání (zvl. klíčové kompetence, průřezová témata, vzdělávání žáků se specifickými vzdělávacími potřebami) ve vazbě na odborné vzdělávání
  • Evaluace a hodnocení vzdělávacích programů. Rozvoj sociálně komunikativních a profesních kompetencí učitelů, projektování a týmová práce. Příprava školy na zamýšlenou změnu, cíle a realizace projektu v podmínkách dané školy.

Aktivita 2. Spolupráce se sociálními partnery v regionu

Cílem bylo nastavení mechanismu spolupráce škol a sociálních partnerů při přípravě a realizaci školních vzdělávacích programů a zohlednění regionálních potřeb trhu práce ve vztahu k připravovaným pilotním ŠVP. Jedním ze specifických cílů předkládaného projektu bylo přispět k lepší zaměstnatelnosti absolventů na trhu práce, otevřít školy novým vnějším podnětům a prohloubit jejich vazby na trh práce. Zapojení sociálních partnerů ze zaměstnavatelské sféry přispěje k těsnější provázanosti vzdělávací nabídky školy a poptávky místního a regionálního trhu práce, k zainteresovanosti zaměstnavatelů na odborném vzdělávání, ke zkvalitnění odborné profilace.

Obsah a realizace:

  • Jednání na úřadech práce v Kroměříži a ve Zlíně.
  • Monitorování a analýzu potřeb regionálního trhu práce a uplatnění absolventů ve vztahu k vybraným oborům vzdělání.
  • Spolupráce škol s regionálními sociálními partnery - vytvoření analytické studie.

Aktivita 3. Evaluace práce školy – příprava školy na zamýšlenou změnu

Cílem této aktivity bylo připravit východiska pro tvorbu ŠVP, ukázat, co je třeba změnit a proč, formulovat směr a priority pro další práci školy a připravované ŠVP.

Obsah a realizace:

  • Školní seminář - posouzení silných a slabých stránek školy - prosinec 2005,
  • SVOT analýza - prosinec 2005 - Vytvořili učitelé ekonomie (i nečlenové realizačních týmů). Zapojená celá škola - věnována 1 hodina z vyučování. Výsledky jsou postoupeny NUOV.
  • Zpracování školní studie

Aktivita 4. Tvorba pilotních školních vzdělávacích programů

Cílem této stěžejní aktivity celého projektu bylo vytvořit ŠVP, které budou respektovat požadavky rámcových vzdělávacích programů a zároveň budou zohledňovat podmínky a záměr školy i potřeby regionálního trhu práce.

Obsah a realizace:

Vzdělávací programy připravovaly ustavené školní pracovní týmy, za spolupráce se sociálními partnery a pod přímým metodickým vedením NÚOV. ŠVP byly zpracovány podle předem připravených RVP pro vybrané obory vzdělání. Jako pomůcka pro tvorbu vzdělávacích programů byla použita „Metodika tvorby školních vzdělávacích programů SOŠ a SOU“

Zahájení vlastní tvorby ŠVP předcházely semináře pro všechny členy pracovních týmů. Pro každý ŠVP (obor vzdělání) a vzdělávací oblast byl v NÚOV ustaven odborný garant a konzultant (viz kontakty), který poskytuje školním pracovním týmům průběžně konzultace a pomoc.

Aktivita 5. Ověřování pilotních ŠVP

Ve školním roce 2006/2007 bude probíhat ověřování ŠVP v oborech:

  • 29-53-H/01 Pekař
  • 65-51-H/01 Kuchař - číšník
  • 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch

Plánovaná spolupráce s NUOV:

  • monitorovací návštěva pracovníků NUOV v listopadu – prosinci 2006
  • monitorovací návštěva pracovníků NUOV v lednu – březnu 2007
  • Příprava ověřování 2. ročníku proběhne v květenu – červnu 2007
  • Hodnocení 1. ročníku – průběžná zpráva červenec – září 2007

ŠVP budou sice majetkem MŠMT ČR, ale budou používány jako platné učební dokumenty ve smyslu školského zákona pro potřeby naší školy.


Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Reprezentační ples SŠHS 2019
17.12.2018
Rádi bychom Vás pozvali na ples školy, který se bude konat 11.1.2019 od 20:00 hodin ve společenském sále. Ples se nese v tématu "Na křídlech andělů". Vstupenky lze zakoupit každou středu a pátek v zelené (budova Pavlákova). Vždy od 14:00 do 16:00.
PROJEKT IREAS - workshop exotické ovoce
12.12.2018
Žáci oboru kuchař – číšník třídy 2 A se v rámci projektu Ireas – Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii dozvěděli spoustu informací o významu a využití exotického ovoce v gastronomii. V průběhu workshopu
Barmanský kurz
12.12.2018
Ve dnech 26. – 30. 11. 2018 se na Střední škole hotelové a služeb uskutečnil Základní barmanský kurz pro studenty naší školy, kteří mají zájem dále prohlubovat znalosti a dovednosti v oblasti nápojové gastronomie. Tento kurz probíhal formou výuky lektorů
Baristický kurz
12.12.2018
Ve dnech 10. 12. – 11. 12. 2018 proběhl na Střední škole hotelové a služeb Základní kurz Barista junior, který vedl lektor CBA Tomáš Zahradil. Kurz byl zaměřen
Pokračovací kurz carvingu v Kroměříži
10.12.2018
Ve dnech 6. a 7. prosince 2018 se na naší škole konal POKRAČOVACÍ KURZ CARVINGOVÉ AKADEMIE
Přednáška o levném cestování
08.12.2018
V pondělí 3. 12. 2018 si studentská firma Travel&meeT třídy 3. E pozvala známou cestovatelku Hanu Machalovou, která si pro studenty hotelové školy připravila velmi poutavou přednášku o levném a strategickém cestování. Přednáška začala v 10:00 ve velkém
Francouzská kuchyně
04.12.2018
V úterý 27. 11. 2018 se uskutečnila na hotelové restauraci francouzská kuchyně. Akce oficiálně probíhala od 11:30 do 15:00. Samotné přípravy trvaly mnohem déle. Tato akce byla zároveň praktickou maturitní zkouškou dvou žákyň třídy 4. F
Vánoční krmení koní
04.12.2018
na Štědrý den 24. 12. 2018
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz