ŠVP Gastronomie
Délka a forma studia
4 roky, denní studium
Dosažené vzdělání
Střední vzdělání s maturitní zkouškou
Střední vzdělání s výučním listem
Podmínky přijetí
Základní vzdělání
Jednotná přijímací zkouška
Zdravotní způsobilost
Způsob ukončení studia
Maturitní zkouška
V tomto oboru získáš vědomosti o potravinách, nápojích o jejich složení, jakosti, nejvhodnějším technologickém zpracování, skladování a manipulaci s nimi. Budeš ovládat přípravu nabízených jídel a techniku jejich přípravy, dokončování jídel před hostem, přípravu míšených nápojů atd. Naučíš se sestavovat jídelní a nápojové lístky, ovládat techniky a pravidla obsluhy v běžných i výběrových podnicích společného stravování i při slavnostních příležitostech. Osvojíš si evidenci pohybu zboží, skladování, kalkulace a stanovení ceny, techniku přijímání, evidování a vyřizování objednávek a obsluhování moderní administrativní techniky. Odbornou praxi můžeš vykonat v zahraničí např. v Německu, Itálii, Španělsku a Francii.
Po úspěšném ukončení oboru můžeš pokračovat ve studiu na vysoké škole.
Uplatnění najdeš ve špičkových hotelích nejen v České republice, ale i v zahraničí.
Nově máš možnost vykonat ve třetím ročníku závěrečnou zkoušku oboru kuchař - číšník, čímž získáš v tomto oboru výuční list.
Učební plán čtyřletého středního vzdělání s maturitní zkouškou
Učební plán |
|||||
ŠVP Gastronomie - kuchař - číšník RVP 65-41-L/01 Gastronomie |
|||||
MŠMaT 28.6.2007 č.j.12698/2007-23 |
|
||||
Vzdělávací oblasti a obsahové okruhy |
|||||
Názvy předmětů |
1. ročník |
2. ročník |
3. ročník |
4. ročník |
Celkem |
Jazykové a estetické vzdělávání |
21+5+10 |
||||
Český jazyk a literatura |
2 + 1 |
1 + 2 |
1 + 1 |
3 + 1 |
7 + 5 |
Anglický jazyk |
4 |
3 |
3 |
6 |
16 |
Německý jazyk |
2 |
2 |
2 |
2 |
8 |
Společenskovědní vzdělávání |
5 |
||||
Dějepis |
1 |
* |
* |
* |
1 |
Občanská nauka |
1 |
* |
1 |
1 |
3 |
Právo |
* |
* |
* |
1 |
1 |
Přírodovědné vzdělávání |
4 |
||||
Fyzika |
1 |
* |
* |
* |
1 |
Chemie |
2 |
* |
* |
* |
2 |
Biologie a ekologie |
* |
* |
* |
1 |
1 |
Matematické vzdělávání |
8 |
||||
Matematika |
2 |
2 |
2 |
2 |
8 |
Vzdělávání pro zdraví |
8 |
||||
Tělesná výchova |
2 |
2 |
2 |
2 |
8 |
Vzdělávání v IKT |
4 |
||||
Informatika |
2 |
1 |
1 |
* |
4 |
Ekonomické vzdělávání |
10 + 1 |
||||
Ekonomika a účetnictví |
1 |
1 |
3 |
3 |
8 |
Aplikovaná ekonomie |
* |
* |
* |
1 |
1 |
Marketing a management |
* |
* |
1 |
1 |
2 |
ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ |
|||||
Výživa |
8 |
||||
Potraviny a výživa |
2 |
2 |
2 |
1 |
7 |
Gastronomický seminář |
* |
* |
* |
1 |
1 |
Výroba a odbyt v gastronomii |
25 + 24 |
||||
Gastronomické technologie |
2 |
2 |
1 |
1 |
6 |
Technika obsluhy |
1 |
2 |
2 |
1 |
6 |
Restaurační a hotelový provoz |
* |
* |
* |
1 |
1 |
Odborný výcvik |
6 |
12 |
12 |
6 |
36 |
Komunikace ve službách |
3 + 1 |
||||
Písemná a elektronická komunikace |
2 |
2 |
* |
* |
4 |
CELKEM |
34 |
34 |
34 |
35 |
137 |